DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Zapach moczu psa, czym zneutralizować?

Stepway - 2014-05-11, 20:08
Temat postu: Zapach moczu psa, czym zneutralizować?
Mały szczeniak narobił mi na dywanik, na szczęście gumowy. Zapraszając "pasażera" na przejażdżkę liczyłem się z takim obiegiem sprawy, nie sądziłem jednak że taka niewielka ilość psiego moczu może tak intensywnie... pachnieć :mrgreen: Musiało się trochę przelać przez wysoki rant na zakręcie.

Czy po za dostępnymi w sklepach zoologicznych preparatach, są jakieś domowe środki na pozbycie się nieprzyjemnej woni? Zależy mi przede wszystkim na tym by użyty środek był jak najbardziej neutralny, by w przyszłości nie zniechęcić psa.

Ewentualnie co ze sprawdzonych produktów w sklepie polecacie?

Karenzo - 2014-05-11, 20:25

Soda oczyszczona .
Sypiesz , potem lekko wilgotną tkaniną/gąbką wcierasz/ścierasz .Czekasz aż wyschnie po czym odkurzasz resztki

Mariusz - 2014-05-11, 20:32

Ja polecam Ci biobrisk autosmarta. Zabija zapachy wymiocin, moczu i innych zapachów
Stepway - 2014-05-11, 20:36

Karenzo napisał/a:
Soda oczyszczona

Dziękuję za odzew. Jutro sprawdzę. Tak dla pewności się zapytam, czy mogę swobodnie posypać sodą oczyszczoną podłogę, nie spowoduje to przebarwień?

Karenzo - 2014-05-11, 20:44

Nie , jeżeli chcesz usunąć tylko zapach bez plam .
Wystarczy posypać i odczekać 10-15 min (czym więcej tym lepiej ) i odkurzyć .
Na plamy stosujemy metodę z mokrą gąbką i naprawdę działa .

Ja po rozsypaniu biorę szczotę i rozprowadzam po tkaninie sodę aby wniknęła miedzy włosie .
soda ma setki zastosowań , osobiście kupuje ją raz na rok ok 20 -25 kg :-P
http://dziecisawazne.pl/d...da-oczyszczona/

bebe - 2014-05-11, 22:04

Soda to dobry pomysł.

Gdyby jednak nie pomogła, to możesz jeszcze obczaić Vitopar. To jest magiczny środek neutralizujący zapachy, do nabycia w sklepach zoologicznych. Według producenta zawiera jakieś bakterie, które, jak przypuszczam, pakują sobie brzydkie zapachy do plecaczków i unoszą w dal. :] Tak czy inaczej, używamy od lat i sprawdza się bardzo dobrze.

Dar1962 - 2014-05-12, 08:28

nieźle z zapachami radzi sobie...koci żwirek - najlepiej drobny. Można zmoczyć ciepłą wodą z dodatkiem np Ludwika to miejsce i posypać. Higroskopijny środek osuszy je i przy okazji "zabierze" przykry zapach. Potem wystarczy odkurzyć
wielgibolo - 2014-05-12, 10:39

http://www.diegozoo.pl/mr...0ml-p-1536.html

W KOMENTARZU DO ZAMÓWIENIA NAPISZ "DACIA" TO DAM CI RABACIK

POZDRO

w ogóle jakby ktoś coś chciał to niech napisze w komentarzu "dacia" - będę wiedział że to swój i na pewno dorzucę coś gratis....

Stepway - 2014-05-13, 09:25

[edit]Soda zdziała cuda. Dzięki za pomoc.[/edit]

Karenzo napisał/a:
soda ma setki zastosowań (...) http://dziecisawazne.pl/d...da-oczyszczona/
Po lekturze powiem tylko jedno - WOW!

wielgibolo napisał/a:
W KOMENTARZU DO ZAMÓWIENIA NAPISZ "DACIA" TO DAM CI RABACIK
Dzięki. Rzuciłem okiem na stronę, wygląda zachęcająco. Szykując się do większych zakupów nie omieszkam jej odwiedzić. Póki co soda zdała egzamin celująco.
Gość - 2014-05-15, 09:32

Zgadzam się, że soda może pomóc, aczkolwiek trzeba ją zastosować dosyć szybko. Jak nie zrobiłeś tego od razu, to może być problem z zapachem. Później nawet pranie nie pomaga. Chociaż mój znajomy ma jakąś kosmiczną chemię do neutralizacji zapachów (zajmuje się praniem aut). Zapytam co tam miesza i dam znać!