|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Samo otwierające się drzwi w Dacia Lodgy
zeus2002 - 2014-08-14, 09:40 Temat postu: Samo otwierające się drzwi w Dacia Lodgy Witam,
od paru dni mam problem z drzwiami tylnymi od strony kierowcy.
W czasie jazdy same się otwierają, a jak chcę je zamknąć to muszę próbować z 5-6 razy i dopiero zaskoczą.
Co może być przyczyną? Spotkał już się ktoś z czymś takim??
grapess - 2014-08-14, 10:13
Ale że co?????
Otwiera się centralny zamek, ale drzwi są bezpiecznie zamknięte, czy otwiera się rygiel i można wypaść z samochodu ???????????
zeus2002 - 2014-08-14, 10:19
otwierają się na oścież i można wypaść
norti - 2014-08-14, 11:04
Może masz blokadę rodzicielską ustawioną w jakiejś niestabilnej pozycji - spróbuj jeszcze raz kluczykiem wyłączyć i włączyć blokadę
route2000 - 2014-08-14, 11:59
Albo zamek "wysiadł" albo bolec w słupku jest luźny i trzeba jechać do ASO (auto na gwarancji i niech robią w ramach gwarancji).
opos - 2014-08-14, 13:28
Sprawdź bolec w słupku. Mnie się poluzował, drzwi co prawda się nie otwierały ale brzydko obwisły.
zeus2002 - 2014-08-14, 13:49
sprawdzę te zabezpieczenie drzwi, jak to nic nie da to się pewnie wybiorę się do ASO
zeus2002 - 2014-08-14, 15:05
Dzwoniłem do ASO, mam się we wtorek zjawić u nich z samochodem.
Podobno to jakaś "pierdoła" i na miejscu zrobią.
Ciekawe, zobaczymy.
grapess - 2014-09-11, 18:27
I co zrobili ?
zeus2002 - 2014-09-11, 18:38
Wymienili zamek na nowy.
Wada fabryczna
kubalonek - 2014-09-11, 22:00
Czytając posty nie mogę się oprzeć wrażeniu że Lodgy to jakaś porażka jest .Może czarne rączki słabo składają ???? Jak rozmawiałem z dilerem przy okazji pobytu w ASO dowiedziałem się że Lodzie ciężko schodzą . Duster i Dokker biją rekordy . A na Żeraniu puste hale ...
benyo - 2014-09-11, 22:14
Jak czytam jakiekolwiek forum to mam wrażenie, że wszystkie auta się tylko psują ale to raczej cecha forów, że tutaj pojawiają się najczęściej ludzie z problemami w swoich samochodach, żeby poszukać porady.
A co do Lodgy, to chyba firma nie ma zbyt wielkiego parcia na ich sprzedawanie. Ostatnio pojechałem do ASO bo dostałem ładny plecaczek (z napisem Dacia Finansowanie - nie wiem teraz czy go nosić ) i żadnej Lodgy ani w salonie ani na parkingu. Widziałeś gdzieś reklamę Lodgy ?? A o nowym Dusterze słucham co chwilę w telewizji, że nie musi być czysty
A co do czarnych rączek ja przynajmniej mogę się chwalić, że mój samochód był w Maroku, a Twój tylko w Rumunii
lodziaz - 2014-09-13, 23:33
kubalonek napisał/a: | Czytając posty nie mogę się oprzeć wrażeniu że Lodgy to jakaś porażka jest .Może czarne rączki słabo składają ???? Jak rozmawiałem z dilerem przy okazji pobytu w ASO dowiedziałem się że Lodzie ciężko schodzą . Duster i Dokker biją rekordy . A na Żeraniu puste hale ... |
te czarne rączki skłądają też dokkera .. i dodam że to prawie ten sam samochód co lodgy ..
niestety lodzia nie jest zbyt piękna.. i brak reklamy robi tez swoje..
dokrea kupują do ciężkiej roboty gdzie nie musi być ładny ale 'pracowity' i tani :)
grapess - 2014-09-14, 09:03
lodziaz napisał/a: | niestety lodzia nie jest zbyt piękna.. |
To prawda i ma wiele innych wad, o których nikt nie wspomina w testach jakie pojawiają się w magazynach motoryzacyjnych.
Samo otwierające się drzwi w Dacia Lodgy
Urwany błotnik
lodgy - pływanie zawieszenia i hałas...czy tak ma każdy?
Skrzypiący/ruszający się fotel kierowcy
Dacia Lodgy - najgłośniejszy samochód przy 130km/h
Zamykanie drzwi w Lodgy
Lodgy - klimatyzacja
route2000 - 2014-09-14, 09:43
Mam Lodzię i jeszcze mi (tfu, tfu, tfu) nie zawiodła. Przejechała ponad 8500 km i jeszcze nie mam problemów. Niedługo będę wymieniał olej w silniku.
Po prostu jest za mało i słabo reklamowana w mediach, a urodę to sam je poprawiłem poprzez pakiet All Road, a silnik mimo małej mocy daje doskonale radę w codziennym użytkowaniu.
benyo - 2014-09-14, 12:06
lodziaz napisał/a: | niestety lodzia nie jest zbyt piękna.. |
To akurat można traktować jako dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą
route2000 napisał/a: | Mam Lodzię i jeszcze mi (tfu, tfu, tfu) nie zawiodła. Przejechała ponad 8500 km i jeszcze nie mam problemów. Niedługo będę wymieniał olej w silniku. |
Mnie też jeszcze nie zawiodła (tfu,tfu, tfu), mam przejechane połowę tego co TY route2000 a z tych wad, które wypisał grapess nie mam żadnej (tfu, tfu, tfu)
jozef969 - 2014-09-14, 21:36
Moja LODZIA ma juz 19600km i jest git.
lodziaz - 2014-09-15, 20:48
pomimo że piszę o niezbyt ładnej powierzchowności Lodzi to i tak mi się podoba ..
jeśli chodzi o mankamenty .. moim zdaniem da się jakoś do tego przyzwyczaić ale.. no właśnie ale tego się nie spodziewałem moje clio z '99 nie wydaje takich dziwnych dźwięków :P
w 2 miesiące przejechałem 12 tys km . z czego 10 tys po autostradach europy a plastiki już mi trzeszczą drzwi kierowcy i coś z tyłu z prawej strony + nie zidentyfikowany stuk gdzieś w bagażniku . denerwujący dźwięk klimy i za słaby silnik benzynowy
trzeszczenia na szczęście w serwisie ogarniają bo w tylnych lewych już zlikwidowali jedno trzeszczeni e:)
ale się offtopik zrobił
benyo - 2014-09-15, 21:48
Wczoraj miałem okazję jechać BMW X5, (a przez to, że wchodzę na to forum to jestem już przewrażliwiony na wszelkie stuki i trzeszczenia ) i tam też trzeszczały plastiki i to mocno więc może niepotrzebnie oczekujemy ideału ??
grapess - 2014-09-16, 07:20
benyo napisał/a: | więc może niepotrzebnie oczekujemy ideału |
Potrzebnie i to bez dyskusji.
A to X5, którym jechałeś może było składane w jakimś początkującym zakładzie i jeszcze chłopaki w garażu nie doszli do wprawy.
benyo napisał/a: | To akurat można traktować jako dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą |
lodziaz napisał/a: | a plastiki już mi trzeszczą drzwi kierowcy i coś z tyłu z prawej strony + nie zidentyfikowany stuk gdzieś w bagażniku . | lodziaz,
Ma to samo, ale nie narzekam już, bo benyo, spać nie może.
lodziaz napisał/a: | trzeszczenia na szczęście w serwisie ogarniają |
W którym? Bo muszę zmienić Puławską, już chowają się do kanciapy jak wchodzę do serwisu albo mają kupę papierków do wklepania.
benyo - 2014-09-16, 12:38
grapess napisał/a: | A to X5, którym jechałeś może było składane w jakimś początkującym zakładzie i jeszcze chłopaki w garażu nie doszli do wprawy. |
Za taki tekst na forum BMW dostałbyś bana ale być może fabryka w USA jest w garażu, nie wiem nie widziałem nie byłem
Chciałoby się zacytować klasyka z filmu MIŚ: "Pani kierowniczko jak jest zima to musi być zimno" czyli jak są plastiki to będą trzeszczeć
Ja śpię bardzo dobrze, natomiast TY grapess pewnie się męczysz podczas jazdy nieustannie nasłuchując czy coś trzeszczy, piszczy, stuka i nie odpada To musi być stresujące
grapess - 2014-09-16, 13:35
benyo, Cokolwiek napiszę złego o Lodgy to zaraz jest pod spodem Twój wpis negujący. Proszę więc, daj spokój już tym przysrywankom, ciesz się, że masz super egzemplarz, ja się cieszę że taki masz i pozwól mi płakać, że ja mam taki zwalony.
lodziaz napisał/a: | nie zidentyfikowany stuk gdzieś w bagażniku . |
lodziaz, Mam dzisiaj jakiś dobry dzień !!! Pochwaliłem się naprawionym fotelem i ... rano poskarżyłem się hałasem z tyłu w bagażniku, który przed chwilą go naprawiłem !!!!!
Otóż W ASO został mi zamontowany układ czujników cofania, jeszcze na niego nie narzekałem ale też działa jak chce, więc przyjdzie czas na ponarzekanie na ten system czujników.
Otóż z prawej strony jest zamontowana kostka, która ma pewnie w środku głośnik i ta kostka jest przyczepiona do karoserii na taśmę dwustronną, która się odkleiła a kostka leżała sobie luźno i stukała. Zauważyłem to bo wystawał spod plastiku, tego wokół tylnego okna kabelek.
I po kabelku jak po nitce, doszedłem do luźnej kostki.
benyo - 2014-09-16, 13:52
grapess napisał/a: | benyo, Cokolwiek napiszę złego o Lodgy to zaraz jest pod spodem Twój wpis negujący. Proszę więc, daj spokój już tym przysrywankom, ciesz się, że masz super egzemplarz, ja się cieszę że taki masz i pozwól mi płakać, że ja mam taki zwalony. |
OK, masz racje, przepraszam, możesz narzekać, ja nie będę tego komentował.
Marek1603 - 2014-09-16, 15:14
Grapess coś ty za ASO dorwał? Partacze z tego widać jak nic.
Na zlocie w Zrębicach montowaliśmy czujniki w MCV-ce Maduata. Jakieś 3godzinki i dwa browary. Może z powodu tego drugiego nic nie stuka.
Jakbyś wiedział ile ja kabli położyłem w swojej Lodgy i nic mi nie stuka.
grapess - 2014-09-16, 15:26
Marek1603 napisał/a: | dwa browary |
Może dlatego, że montują w godzinach pracy i im browarów nie dają.
To oczywiście czarny humor.
No sam nie wiem ale, to ASO to Puławska w Warszawie, mam po nosem więc tam jeżdżę.
Do innego daleko.
Ogólnie się starają i kilka rzeczy naprawili, czego jak czytam w innych miejscach nawet nie próbują ( bujany fotel, stukanie przez hopki ), ale niestety mam wrażenie, że to przez te procedury sriso ISO, muszą się wyrabiać w czasie a jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy
I takie są efekty. Jak jedno naprawią wychodzi drugie.
Mam to szczęście, że pracuje dużo w domu i mogę odstawić auto. Jak bym tak miał jeździć do biura i jeszcze się motać to bym .......
benyo - 2014-09-16, 16:02
grapess napisał/a: | Proszę więc, daj spokój już tym przysrywankom, ciesz się, że masz super egzemplarz, ja się cieszę że taki masz i pozwól mi płakać, że ja mam taki zwalony. |
W sumie przemyślałem to, skoro TY możesz narzekać głośno to ja mogę dla przeciwwagi głośno chwalić I będę to robił, żeby potencjalni użytkownicy, nie mieli wrażenia, że ten samochód ma tylko wady.
Marek1603 - 2014-09-16, 17:55
Ogólnie Puławska ma dobrą opinię więc się trochę dziwię. Może Laisar ma możliwość im coś szepnąć.
Dwa browary na głowę. Może dlatego włączyło się nam myślenie.
benyo - 2014-09-16, 18:03
Marek1603 napisał/a: |
Dwa browary na głowę. Może dlatego włączyło się nam myślenie. |
TO może być to kiedyś składałem z kolegą szafę po 5 piwach i szafa stoi do dziś, tylko części dużo zostało
grapess - 2014-09-16, 19:56
Marek1603 napisał/a: | Ogólnie Puławska ma dobrą opinię więc się trochę dziwię. |
Nie wiem, nie mam porównania. Z innymi ASO.
Lodgy jest moim czwartym nowym autem, które kupiłem.
Z każdym poprzednim praktycznie jeździłem do ASO na przeglądy gwarancyjne. W fiacie byłem na wezwaniu bo hurtowo wymieniali pompy wody i tyle. U mnie nic się nie działo ale kazali przyjechać to pojechałem. W Fordzie i Citroenie tylko przeglądy.
Tu sam nie potrafię ogarnąć sytuacji. Bo prawdą jest, że naprawili mi takie rzeczy, które inne ASO nie potrafiło lub nie chciało naprawić. Podejrzewam, że raczej to pierwsze. Na Puławskiej naprawili stuki i fotel bujany.
Liczę, że ta zła passa się skończy i zacznę tam jeździć na przeglądy i wymianę oleju.
benyo napisał/a: | grapess napisał/a: | benyo, Cokolwiek napiszę złego o Lodgy to zaraz jest pod spodem Twój wpis negujący. Proszę więc, daj spokój już tym przysrywankom, ciesz się, że masz super egzemplarz, ja się cieszę że taki masz i pozwól mi płakać, że ja mam taki zwalony. |
OK, masz racje, przepraszam, możesz narzekać, ja nie będę tego komentował. |
benyo Przepraszam oficjalnie , nie powinienem tak pisać. Masz rację, w tym co piszesz. Ja po prostu muszę się uporać z drobiazgami i będzie git.
benyo - 2014-09-16, 20:11
grapess napisał/a: | benyo Przepraszam oficjalnie , nie powinienem tak pisać. Masz rację, w tym co piszesz. Ja po prostu muszę się uporać z drobiazgami i będzie git. |
Nie musisz przepraszać mam nadzieję, że uporasz się ze wszystkim drobiazgami i będziesz się cieszył się swoim autem, tego Ci życzę
|
|