|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - [DD] To już 5 lat...
DD - 2015-03-01, 15:11 Temat postu: [DD] To już 5 lat... Jest już marzec, a właśnie w marcu mija pięć lat od debiutu Dacii Duster na polskim rynku. Przez te 5 lat zarejestrowano w Polsce około 23000 nowych Dusterów. To całkiem pokażna liczba i można rzec, że widać ją na naszych ulicach . Co chwilę spotyka się jakiegoś Dustera, czego niestety nie można powiedzieć o innych modelach Dacii.
Życzmy Dacii dalszych spektakularnych sukcesów ...
corrado - 2015-03-01, 15:24
ja tam się z tego "sukcesu" jak nazwałeś nie cieszę = większa popularność, większe zainteresowanie wśród złodziei itd
DD - 2015-03-01, 15:45
Zdaję sobie sprawę równeż z tych ciemnych stron sukcesu. Oproćz tej, o której już wspomniałeś, jest np. taka, że Dacie z czasem są i bedą coraz droższe (vide kazus Skody!).
Z drugiej strony, są równiez pozytywy. Wieksza liczba egzemplarzy danego modelu na rynku, to zwykle większa dostępność nowych czesci zamiennych i akcesorriów do niego oraz niższe ich ceny. Podobnie z używkami z rozbitków na szrotach.
corrado - 2015-03-01, 15:54
części zamienne do Dustera - nowe zamienne - jakie były takie są , nie zauaważyłem żadnej zmiany na przełomie 3lat - ani niższe ceny a marki zamienników od początku te same.
Akurat ten rynek sprawdzam zawsze dość solidnie w przypadku każdego auta bo zawsze robię samemu wymianę elementów zawieszenia, ukł. kierowniczego, ładowania ( paski, sprzęgło altka) itd...
Natomiast jeśli chodzi o szroty, to tu nie widzę znacznych zmian, mam np teraz błotnik trochę porysowany i myślałem o przekładce bez malowania z rozbitka i sprawdzam ceny na allegro są takie same, jak nie większe jak kiedyś, parę lat temu ...
DD - 2015-03-01, 16:05
Przeglądam dość regularnie sklepy internetowe i alledrogo od co najmniej czterech lat i takie zmiany dostrzegam .
corrado - 2015-03-01, 16:11
ja nie, chyba, że jeśli chodzi o jakieś plastiki wnętrza albo pierdółki typu dywaniki to może i tak - tego nie śledzę
ale jeśli chodzi o elementy jezdne, elementy silnika nie widzę żadnych zmian, może tylko więcej "chińczyków" typu maxgear , denckermann itd, ale tego nigdy nie brałem pod uwagę
a jeśli chodzi o elementy blacharskie to też ceny nadal te same jak nie większe
Karenzo - 2015-03-01, 16:31
W PL dalej jest mało części bo każdego rozbitka się łata i pcha dalej .
A na allegro faktycznie ciągle te same części od 2 lat
PiotrWie - 2015-03-04, 08:51
Wydaje mi się że w marcu zaczęli zbierać zamówienia, pierwsze egzemplarze powinny być gdzieś z czerwca. Ciekawe z kiedy jest najstarszy na forum - mój na pewno nie, bo odebrany w październiku.
48piotr - 2015-03-04, 09:17
Zarejestrowany 19 maja 2010
Możliwe ,że najstarszy....
krakry1 - 2015-03-04, 16:49
PiotrWie napisał/a: | Wydaje mi się że w marcu zaczęli zbierać zamówienia, pierwsze egzemplarze powinny być gdzieś z czerwca. Ciekawe z kiedy jest najstarszy na forum - mój na pewno nie, bo odebrany w październiku. | Potwierdzam - swoje Sandero zamawiałem w lutym 2010 roku, a w następnym miesiącu można już było zmawiać Dustera (poczatkowo plułem sobie w brodę ... z perspektywy czasu jednak nie żałuję - Sandero fajne jest i basta ).
leo - 2015-03-04, 21:14
48piotr napisał/a: | Zarejestrowany 19 maja 2010
Możliwe ,że najstarszy.... |
Piotrze - prawdopodobnie Twój najstarszy...
Pamiętam, że oglądałem go jako pierwszego Dustera widzianego poza salonem. I właśnie oględziny z zewnątrz tego zaparkowanego, zamkniętego "granatowca" zaczęło skłaniać mnie do wyboru właśnie Dacii.
DD - 2015-04-01, 05:52
PiotrWie napisał/a: | Wydaje mi się że w marcu zaczęli zbierać zamówienia, pierwsze egzemplarze powinny być gdzieś z czerwca. Ciekawe z kiedy jest najstarszy na forum - mój na pewno nie, bo odebrany w październiku. |
Pierwsze Dacie Duster w Polsce zostały zarejestrowane w marcu 2010 - 4szt., w kolejnych miesiącach 43, 71 i 163 (firmy + indywidualni). Jako że byly to poczatki nowego modelu na rynku, więc pewnie wszystkie 4 z marca i lwia cześć tych z kwietnia to salonowe demówki, a wsród klientów indywidualnych te rej. DD wyglądały następująco: III - 0, IV - 5, V - 47, VI - 115.
Jednak liczna reprezentacja na forum tych ww DD z początków sprzedaży w PL jest mało prawdopodobna. Wystarczy wspomnieć, że z liczby rzędu 200-400 sprzedanych golasów na forum pojawiło się mało, pewnie na palcach maks. kilku rąk dałoby sie policzyć (a aktynych właśicicieli pewnie na jednej ).
|
|