| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Gdzie można uczyć jeździć autem dziecko?
grapess - 2017-06-15, 22:32 Temat postu: Gdzie można uczyć jeździć autem dziecko? Cześć,
Jako, że dzieciaki coraz starsza a niektóre przerastają rodziców chciałbym nauczyć je jeździć samochodem.
Niestety w naszym kraju rodzic nie może wyjechać na ulicę z dzieckiem, szukam jakiś
spokojnych terenów gdzie można by pojechać z dzieckiem i nauczyć go jazdy autem.
Chodzi mi o spokojną jazdę, coś jak plac manewrowy.
Szukam takiego terenu w okolicy Piaseczna i Warszawy.
Ktoś coś może polecić.
Mogą być wiadomości na PRIV
route2000 - 2017-06-16, 08:03
A ile lat ma dziecko?
Maniak - 2017-06-16, 09:01
Kiedyś jeździło się po parkingach przed marketami albo po 'wiejskich terenach'. Dzisiaj nie wiem jak to wygląda, ale pod miastem zawsze znajdzie się jakaś boczna droga gdzie nikt nie jeździ.
grapess - 2017-06-16, 09:57
13, ale wzrostem prawie jak Ja
grapess - 2017-06-16, 09:59
Myślałem bardziej o jakimś placu przy opuszczonej fabryce, albo nawet jakiś prywatny teren, gdzie można by sobie za zgodą właściciela pojeździć.
route2000 - 2017-06-17, 08:45
To już lepiej prywatny teren niż jakiś opuszczony plac. Broń boże, nie jakiś duży parking, że bo to już jest wykroczenie.
CzarnY - 2017-06-17, 13:10
Ucz ile wlezie. I na wszystkim możliwych autach. Dużo zawdzięczam ojcu który od małego sadzał mnie na kolanach i kręcił ze mną kierownicą. Potem dostawczak Kia, jakiś polonez, van, jeep, maluch, pastuch, jakieś inne.
Dzięki temu, prawko zdałem za pierwszym razem, a umiejętności prowadzenia każdego pojazdu są nieocenione, wsiadasz do nowego auta i po paru kilometrach masz go wyczutego na szerokość, wysokość, przyśpieszenie, hamowanie...
Bardzo zwiększa umiejętności i bezpieczeństwo przyszłego młodego kierowcy.
Fruxo - 2017-06-18, 00:02
Teren musi być odgrodzony inaczej wlepiają mandat za powodowanie zagrożenia 500 plus udostępnienie pojazdu osobie nie posiadającej uprawnień (sprawa w sądzie )
leo - 2017-06-18, 00:08
| Fruxo napisał/a: | | Teren musi być odgrodzony inaczej wlepiają mandat za powodowanie zagrożenia 500 plus udostępnienie pojazdu osobie nie posiadającej uprawnień (sprawa w sądzie ) |
... to i tak dobrze, że nie rozstrzelają na miejscu... Uuuch...
ajax - 2017-06-18, 16:39
| leo napisał/a: | | Fruxo napisał/a: | | Teren musi być odgrodzony inaczej wlepiają mandat za powodowanie zagrożenia 500 plus udostępnienie pojazdu osobie nie posiadającej uprawnień (sprawa w sądzie ) |
... to i tak dobrze, że nie rozstrzelają na miejscu... Uuuch... |
Jeszcze
Ale nie trać nadziei
hiacek56 - 2017-06-22, 08:14
polecam parking gdzie jest mały ruch lub w lesie jak masz jakieś miejsce przestronne żeby policja nie widziała
legalnie w tym wieku chyba nigdzie
Maniak - 2017-06-22, 11:42
Jazda w lesie to też łamanie prawa bo nie wolno. Można gdzieś po polach na jakiejś wsi, ale to bez asfaltu. Legalnych sposobów jest jak na lekarstwo, nie każdego stać na zakup 1ha i wylanie betonu. Niektóre ośrodki mają swoje place otwarte, osiedla domków pod miastem czasem mają drogi wewnętrzne, drogi często są szersze i ruch mały.
wlodarek1 - 2017-06-22, 12:57
A ja zapytam w trochę innej sprawie ; jak zachęcić studenta 4 roku logistyki by uczył się jeździć Obojętnie czy swoim autem na jakimś parkingu czy oficjalnie na kursie .
route2000 - 2017-06-22, 13:29
Jak jest kumaty to można nauczyć go w ośrodku nauki jazdy, a jak nie jest kumaty i ma opory to szkoda kasy. Innego wyjścia ni ma.
Nie każdy człowiek się urodził, by umiał jeździć autem... Mam sąsiadkę, którego jej mąż jeździ autem, a ona zasuwa na komunikację miejską, ma awersję do kierownicy, owszem pojedzie autem tylko jako pasażerka i tyle.
arczi_88 - 2017-06-22, 13:36
| wlodarek1 napisał/a: | jak zachęcić studenta 4 roku logistyki by uczył się jeździć |
Powiedz mu, że jak się ma prawko to można zabrać foczkę na wycieczkę za miasto 🙃
kapelusznik - 2017-06-22, 14:03
logistyk bez prawa jazdy to trochę jak generał który nie umie strzelać...
niby można, ale to bez sensu
48piotr - 2017-06-22, 17:05
| wlodarek1 napisał/a: | | jak zachęcić studenta 4 roku logistyki by uczył się jeździć |
Przestać GO wozić.
DEFINITYWNIE !!!!!!!!!!!!
wuju - 2017-06-22, 17:33
Większość szkół nauki jazdy wynajmuje plac manewrowy (przynajmiej tak jest w Krakowie ). I na tym placu za niewielką opłatą możesz pojeździć z dzieckiem bez stresu. Ja tak uczyłem córkę jeździć a przed egzaminem ćwiczyliśmy manewry. W Krakowie godzina kosztuje około 10 zł
DrOzda - 2017-06-22, 19:51
Najlepiej wynieść się z tego smutnego jak p... kraju tam gdzie jest normalnie. W UK dokupujesz ubezpieczenie naklejasz plakietki na samochód i legalnie uczysz adepta jeździć w normalnym ruchu..... egzamin możesz zdawać w samochodzie swoim czy kogoś z rodziny ...
No ale tu jest Wolska tu nie może być normalnie ...
kapelusznik - 2017-06-22, 19:58
13 latka też?
DrOzda - 2017-06-22, 21:34
Do egzaminu mogą przystąpić mając 15 lat i 9 miesięcy ( będąc niepełnosprawnymi) więc pewnie uczyć się mogą nieco wcześniej.... u nas na kurs trzeba mieć 17 lat i 9 miesięcy
leo - 2017-06-22, 23:56
| DrOzda napisał/a: | | Do egzaminu mogą przystąpić mając 15 lat i 9 miesięcy ( będąc niepełnosprawnymi) więc pewnie uczyć się mogą nieco wcześniej.... u nas na kurs trzeba mieć 17 lat i 9 miesięcy |
... warto przy tym zauważyć, że do zrobienia kursu i licencji szybowcowej wystarczy zbliżać się do 16 lat - a ukończone 16 lat trzeba mieć w chwili pierwszego samodzielnego lotu ... zaś prawo jazdy? Od 18 lat...
O możliwych skutkach katastrofy w powietrzu chyba pisać nie ma sensu...
| DrOzda napisał/a: | Najlepiej wynieść się z tego smutnego jak p... kraju tam gdzie jest normalnie.
(...) tu jest Wolska tu nie może być normalnie ... |
Smutne, ale prawdziwe do bólu.
Piotrek721015 - 2017-06-23, 04:10
| leo napisał/a: | | DrOzda napisał/a: | | Do egzaminu mogą przystąpić mając 15 lat i 9 miesięcy ( będąc niepełnosprawnymi) więc pewnie uczyć się mogą nieco wcześniej.... u nas na kurs trzeba mieć 17 lat i 9 miesięcy |
... warto przy tym zauważyć, że do zrobienia kursu i licencji szybowcowej wystarczy zbliżać się do 16 lat - a ukończone 16 lat trzeba mieć w chwili pierwszego samodzielnego lotu ... zaś prawo jazdy? Od 18 lat...
O możliwych skutkach katastrofy w powietrzu chyba pisać nie ma sensu...
| DrOzda napisał/a: | Najlepiej wynieść się z tego smutnego jak p... kraju tam gdzie jest normalnie.
(...) tu jest Wolska tu nie może być normalnie ... |
Smutne, ale prawdziwe do bólu. |
Aby kupić legalnie butelkę piwa też trzeba mieć ukończone 18 lat. By uprawiać legalnie sex wystarczy skończyć 15 lat. Takie przepisy.
eplus - 2017-06-23, 05:06
Ni i jeszcze abonament chcą wprowadzić, koszmar normalnie, czas uciekać do Pakistanu albo do Somalii, tam nikt nie sprawdza, czy kierowca ma prawo jazdy.
48piotr - 2017-06-23, 07:11
| eplus napisał/a: | | Pakistanu albo do Somalii, tam nikt nie sprawdza, czy kierowca ma prawo jazdy. |
Koran trzeba mieć "obcykany".
Wybieram prawo jazdy.
gregorisan - 2017-06-23, 09:52
| DrOzda napisał/a: | | No ale tu jest Wolska tu nie może być normalnie ... |
Uderz w stół...
| 48piotr napisał/a: | | Koran trzeba mieć "obcykany". |
A odezwą się nożyce
A poza tym na Białoruś jest zdecydowanie bliżej
Zawsze mnie dziwiło dlaczego Polacy przez dziesiątki lat tak chętnie emigrują do takich zdemoralizowanych ( gender, lewaki, cykliści, pedały i terroryści zarażeni pasożytami) krajów jak Niemcy, Wielka Brytania, Norwegia itp.
Niezbadany jest umysł Wolaka
arczi_88 - 2017-06-23, 12:03
| gregorisan napisał/a: | [gender, lewaki, cykliści, pedały i terroryści zarażeni pasożytami) krajów jak Niemcy, Wielka Brytania, Norwegia |
Aj aj aj ależ to ująłeś brzydko, ładniej brzmi "do krajów postępowych, ubogaconych kulturowo". Co nie zmienia faktu, że to prawda
DrOzda - 2017-06-23, 12:40
To są skutki oddania tematu szkoleń i egzaminowania kierowców tzw. "biznesowi" któremu wcale nie zależy żeby przyszły kierowca był dobrze wyszkolony , tylko żeby maksymalnie wyciągnąć od niego kasę. W USA czy UK egzaminatorzy są urzędnikami i nie obowiązuje ich rozliczanie ile kasy "przynieśli".
Druga sprawa że gdybym mógł, to sam wyszkoliłbym dzieci czy żonę choćby po to żeby idąc na kurs czy zdając egzamin czuli się pewnie i mieli wyjeżdżone te kilkadziesiąt minimum godzin pod moim nadzorem. Wystarczy sprawny hamulec ręczny i umiejętność wybicia biegu czy chwycenia kierownicy z fotela pasażera przy początkach nauki. Im wcześniej się naukę kierowania zaczyna tym lepiej - optymalnie jest to te 15 - 16 lat , potem po zdobyciu uprawnień mogłaby obowiązywać zasada że do pełnoletności wolno jeździć tylko z innym kierowcą na prawym fotelu .... to naprawdę działa i znacznie podnosi bezpieczeństwo wśród najniebezpieczniejszej grupy jaką są kierujący do 25 roku życia , ale lepiej konserwować status quo - za dużo ludzi żyje z tego chorego systemu żeby ktoś odważył się to ruszyć .......
Najlepszy przykład - kategoria B96 - w Niemczech idzie się do najbliższej szkoły nauki jazdy , instruktor siada na prawym fotelu a Ty przez kilka minut ćwiczysz podstawowe manewry z przyczepą - jak uzna że jest OK to podpisuje papier który w ichnim wydziale komunikacji zamieniają na wpis w PJ.
U nas trzeba założyć profil kandydata , zapisać się na egzamin praktyczny - w zasadzie od razu lepiej zrobić kurs na B+E bo czasowo i cenowo prawie nie ma różnicy ...
gregorisan - 2017-06-23, 14:25
| arczi_88 napisał/a: | | Aj aj aj ależ to ująłeś brzydko |
Ale w Polsce posługując się takim językiem zostaje się posłem, premierem a nawet prezydentem - także ja też chcę coś osiągnąć w życiu
jas_pik - 2017-06-23, 17:02
| gregorisan napisał/a: |
Ale w Polsce posługując się takim językiem zostaje się posłem, premierem a nawet prezydentem |
Jesli tak uważasz to nic nie osiągniesz.
A w tych ubogqconych kullturowo krajach ( tak jak we Frnacji w której właśnie przebywam) młody kierowca ma dużo gorzej niże w PL . A do tego przez 3 lata po uzyskaniu prawa jazdy musi jeździć samochodem oznaczonym duża literą A ( czerwona na białym polu). Brak tego oznaczenia wiąze się z bardzo wysokim mandatem karnym.
O szczegółach tpu - konfiskata samochodu w którym jest działająca - wbudowana nawigacja wskazująca kolakizację fotoradarów nie bede wspominał.
Czy tez minimalna wyskośc madatu karnego za trzymanie w ręku telefonu w czasie prowadzenia pojazdu ( nie udowodnisz że korzystałeś z nawwigacji w ty czasie bo żandarm/policiant wie lepiej) to jedyne 127 Euro .
Oczywiście taki mandat dostają wyłącznie osoby rasy białej bo ci innego odcienia skóry sa puszczani wolno - czego byłem świadkiem.
Wyglada na to że segregacja rasowa zaczyna brać górę w sposób odwrotny .
gregorisan - 2017-06-23, 17:26
| jas_pik napisał/a: | | Jesli tak uważasz to nic nie osiągniesz. |
Najwidoczniej nie wyłapałeś autoironii w tych wypowiedziach bo do danej rzeczywistości czasami inaczej nie da się podejść.
eplus - 2017-06-23, 22:18
| DrOzda napisał/a: | | Najlepiej wynieść się z tego smutnego jak p... kraju tam gdzie jest normalnie. W UK ... |
W UK jest kierownica po prawej stronie, ale poza tym wszystko normalnie.
Żeby nie było, że ktoś tu kogoś więzi...
|
|