DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Domek "na drzewie".

Marek1603 - 2017-06-28, 19:18
Temat postu: Domek "na drzewie".
Postanowiłem dzieciakom coś takiego zbudować i pomału prace dobiegają końca. Jeszcze dwie ściany (jedne z drzwiami) i dwie balustrady do skończenia.
arczi_88 - 2017-06-28, 19:28

No ładnie, wygląda solidniej niż te gotowe z marketu. Na czym to stoi, w sensie co jest pod nogi podłożone? Jakieś płyty chodnikowe czy wylewka? :-D

Praca przy drewnie to fajna sprawa a spodobało mi się po tym jak popełniłem kibelek na budowę xD

Marek1603 - 2017-06-28, 19:54

Stoi na siedmiu takich szpicach.

A kibelko-szopkę będę robił siostrze na działkę jak skończę domek. ;-)
Już drwa przygotowane.

swissman - 2017-06-29, 13:31

te szpice beda sie zaglebiac w podloze jesli nie ma fundamentu z chocby odrobiny betonu... to jest dobre na plot ale nie na konstrukcje, ktore beda obciazane... stadko dzieciakow tez potrafi wazyc...

ja bym odkopal pojedynczo te szpice i wlal w dolek po wiaderku betonu chociaz... moze byc taki szybkowiazacy... teraz to jeszcze moze stoi stabillnie, jak ci sie zacznie nierowno zaglebiac to juz i podloga sie wypaczy itp.

Marek1603 - 2017-06-29, 14:09

Pożyjemy zobaczymy.
A dzieciaki już od dobrego miesiąca po nim buszują i nic się nie dzieje chociaż przyznać trzeba troszkę chwiejny jest jak przesadzają z zabawą na nim. Sytuacja się poprawi, myślę, jak dokończę jeszcze dwie ściany. Usztywni go. Podłoga może tez nie pójdzie za bardzo bo jest zrobiona porządna konstrukcja i dopiero położone deski.

maro_1955 - 2017-06-29, 18:10

Fajnie to zrobiłeś.
Mnie się marzy, od pewnego czasu (na mojej działce), zrobić wieżyczkę obserwacyjną wystająca powyżej domku z poddaszem.
Ale wcześniej wiatę (zadaszenie) na auto marki Dacia Duster.

pluto - 2017-06-29, 18:28

maro_1955 napisał/a:

Mój Duster także stoi pod specjalnie dla niego zmontowaną wiatą :-)

maro_1955 - 2017-06-29, 18:51

pluto napisał/a:
maro_1955 napisał/a:

...a zdjęcie poproszę...to może mnie zainspirujesz swoja konstrukcja.
Musze postawić wiatę, ponieważ jak pisałem w moich wcześniejszych postach spadające szyszki ze starych sosen wgniatają karoserię Dustera.
Teraz prowizorycznie stawiam namiot nad autem.

Domel2250 - 2017-06-30, 07:49

Marek1603 napisał/a:
Pożyjemy zobaczymy.
A dzieciaki już od dobrego miesiąca po nim buszują i nic się nie dzieje chociaż przyznać trzeba troszkę chwiejny jest jak przesadzają z zabawą na nim. Sytuacja się poprawi, myślę, jak dokończę jeszcze dwie ściany. Usztywni go. Podłoga może tez nie pójdzie za bardzo bo jest zrobiona porządna konstrukcja i dopiero położone deski.

Domek bardzo fajny:-). Chwiać bez betonu troszkę zawsze będzie, ale jeżeli szpice są głęboko osadzone w samej ziemi to nic nie szkodzi. Ja na działce w domku dla swojej małej wkopałem "szpice" zrobione z kątowników po 1,2m głębokości, a i tak się buja. Natomiast, żeby zapobiec osiadaniu dospawane na dole są zastawki, trochę zabawy z tym było, ale miałem możliwość skorzystania u ojca w pracy ze sprzętu i materiałów to ogarnąłem temat. Tu się bawiłem, ale domek na łatwiznę, bo z marketu :-) . Stoi 2 lata i przeżył już kilka najazdów małych harpaganów, więc jest oki. Marku, jakbym miał więcej czasu i zdolności niż mam też wolałbym sam zrobić cały domek. Kosztowo pewnie wychodzi drożej samemu, ale satysfakcja bezcenna:-) :-) :-)

Marek1603 - 2017-06-30, 08:26

Frajda z budowy bezcenna. :mrgreen: A i dzieciaki pomagają. Coś potrzymają, pomalują i wszyscy mają swój wkład.
Najdroższe w tym wszystkim są impregnat i lakiery. Trochę rzeczy było z remontu domu i budowy domku na działce. Trochę deseczek z palet co przywoziłem drewno do kominka na ściany, podłogę i poręcze z "płotkiem". Reszta to własna praca ale tego się nie liczy. Wyszło jakieś max 1800zł na pół z siostrą. W jednym miesiącu kantówki, w drugim lakier i tak po parę zł się wygospodarowało. :-P Ma też dwójkę tak, że domek nie będzie miał łatwego życia przy czwórce dzieciaków. :mrgreen:

Domel2250 - 2017-06-30, 08:51

Zgadza się. Ja za domek w promocji dałem 999 pln-(chyba największy z tych marketowych), zamysł był, żeby starczył na dłużej, i prawie drugie tyle za impregnaty, farby, gont bitumiczny na daszek itd, itd....
swissman - 2017-06-30, 12:20

tak sie zastanawiam po co az tak to zabezpieczac i ladowac tyle lakierow, impregnatow itp.?
jest szeroki daszek zaslaniajacy od deszczu, wiec drewno powinno wytrzymac do czasu az sie wnuki urodza...
tak sobie mysle... moge sie mylic...

z zewnatrz bym prysnal jakims tanim drewnochronem raz i wystarczy... reszta na dole przy mocowaniu slupkow przy samej ziemi...

pluto - 2017-06-30, 13:59

maro_1955 napisał/a:
pluto napisał/a:
maro_1955 napisał/a:

...a zdjęcie poproszę...to może mnie zainspirujesz swoja konstrukcja.
Musze postawić wiatę, ponieważ jak pisałem w moich wcześniejszych postach spadające szyszki ze starych sosen wgniatają karoserię Dustera.
Teraz prowizorycznie stawiam namiot nad autem.

Zwykła wiata garażowa 300 x 500, zadaszenie płyty PCV trapezowe kupiona w składzie drzewnym za niecałe 700 zł - dodatkowo zaimpregnowana.

Domel2250 - 2017-06-30, 14:24

swissman napisał/a:
tak sie zastanawiam po co az tak to zabezpieczac i ladowac tyle lakierow, impregnatow itp.?
jest szeroki daszek zaslaniajacy od deszczu, wiec drewno powinno wytrzymac do czasu az sie wnuki urodza...

z zewnatrz bym prysnal jakims tanim drewnochronem raz i wystarczy... reszta na dole przy mocowaniu slupkow przy samej ziemi...

Spróbuj powiedzieć kobiecie, że kolor jest nieistotny. Ściany zewnętrzne taki kolor, wewnętrzne taki, a słupki i listwy maskujące taki, itd, itd, a no i jeszcze farby/lakiery/impregnaty mają być eko i zdrowe.

swissman - 2017-06-30, 14:40

Domel2250 napisał/a:
Spróbuj powiedzieć kobiecie, że kolor jest nieistotny. Ściany zewnętrzne taki kolor, wewnętrzne taki, a słupki i listwy maskujące taki, itd, itd, a no i jeszcze farby/lakiery/impregnaty mają być eko i zdrowe.

uuuuuuuuuuuups... wszystko odszczekuje!
niedawno mielismy 40-ta rocznice slubu...
:mrgreen:

Marek1603 - 2017-06-30, 14:46

swissman napisał/a:

Jednokrotne malowanie impregnatem to około 8L.
Lakierem tez jednokrotnie maluję, bo jest impregnat to myślę, że puszka 5L starczy.

A przecież można rozebrać i sprzedać albo przewieźć w inne miejsce jak to robią w Stanach.

Tomku, wiata pierwsza klasa.

maro_1955 - 2017-07-02, 20:23

Mnie się też podoba.
Ale ja musiałbym pokombinowć z dwuspadowym dachem, co bo dopasować bryłę wiaty do mojego działkowego szałasu.