DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Nie włączają się światła do jazdy dziennej

Abelos - 2017-07-21, 15:07
Temat postu: Nie włączają się światła do jazdy dziennej
Witam,
Mam pytanie czy ktos ma pomysl co moglo sie stac.
Nie wlaczaja mi sie swiatla dzienne po przekreceniu manetki, a zapala sie kokpit, oraz nie pojawia sie ikonka swiatel zapalona.
Bezpiecznik nr 19 sprawdzilem - caly jest

masterczerwi - 2017-07-21, 15:41

Światła dzienne zapalają się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Przekręcenie manetki na światła pozycyjne lub mijania, automatycznie je wyłącza.
shrek - 2017-07-21, 20:11

Jak wyzej. Nie ruszaj manetki tylko przekrec klucz i idz zobaczyc czy swieca. Przekrec raz dzienne gasna a zapalaja sie postoje o tablica. Przekrec dwa to zobaczysz kontrolke swiatel.
Nak nie dziala to masz manetle do wymiany.

Abelos - 2017-07-21, 21:25

Mój bład dzienne dzialaja, natomiast po przekreceniu manetki nie dzialaja mijania.
laisar - 2017-07-21, 22:07

Jeżeli po sprawdzeniu żarówek, wtyczek i bezpieczników wszystkie te elementy są sprawne, to pozostaje wspomniana manetka - http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14845
Jacek007 - 2024-09-23, 01:47

Witam,
Ja mam podobny problem ale...

Nie włączają mi się światła krótkie po przekręceniu manetki,
ale zapala się zielona kontrolka na kokpicie - ikonka świateł.

I co Wy na to ?

eplus - 2024-09-23, 04:33

Ikonka ma osobne wyjście z manetki, ponieważ ikonka gaśnie po przełączeniu na drogowe, zaś lampy mijania nadal świecą.
Jacek007 - 2024-09-23, 09:27

eplus napisał/a:
Ikonka ma osobne wyjście z manetki, ponieważ ikonka gaśnie po przełączeniu na drogowe, zaś lampy mijania nadal świecą.

Ale czy przyczyna nieświecenia swiatel krótkich leży w manetce ?

Jeśli tak, to czy napięcie z tej ikonki można gdzieś podebrać aby wysterować nią przekaźnik do włączania świateł krótkich ?

Dymek - 2024-09-23, 12:35

eplus napisał/a:
Naprawdę tak to było zrealizowane w 2012r? Był osobny styk w manetce dla samej kontrolki? :roll:
Jacek007 - 2024-09-23, 13:47

Po za tym mam takie zjawisko, ze gdy włączam przeciwmgielne , to gasną pozycyjne z tyłu.
Czy to normalne ?
Ktoś ma koncepcję co sie dzieje ?
Może jakiś schemat elektryczny konstruktywnie pokazujący te szalone połączenia ?