|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Funkcja zdalnego odpalania
metalic - 2019-01-21, 20:41 Temat postu: Funkcja zdalnego odpalania Czy ktoś z kolegów próbował aktywować funkcję zdalnego odpalania silnika.?
shrek - 2019-01-21, 22:41
No , ale dokladniej napisz.
Aktywowanie przez MediaNav, dodatkowy modul czy jeszcze jakos inaczej?
Montowalem kiedys alarm ze zdalnym odpalaniem.
maugu - 2019-01-21, 22:57
Ta funkcja jest opisana w instrukcji ND na str.2.5-2.6 z zaznaczeniem "jeżeli pojazd ma takie wyposażenie". Myślę, że kol. przypuszcza, że taka funkcja może być w każdym egzemplarzu tylko nie aktywna, ew. łatwa do doinstalowania. (Było to w temacie "Odśnieżanie Dustera" - konkluzja kolegów - taka ew. praktyka jest niezgodna z prawem).
shrek - 2019-01-21, 23:07
Nie widzoalem instrukcji ND , ale przypuszczam, ze omawiany przypadek to odpalanie przez MN. W starszych modelach moglismy aktywowac to w MN, ale nie wiedzielismy z jskim BIC to wspolpracuje. W twoim przypadku moze jest to realne, ale trzeba sie pobawic. No i jeszcze jedna sprawa:
MN posiada gps i wie gdzie sie znajduje, wiec moze nie uruchamiac tego ze wzgledu na przepisy. No ale to tylko podejrzenia.
GRL - 2019-01-21, 23:45
Ja tylko chciałbym zauważyć, że za kilka lat wejdzie Duster III i jak będziecie go skracać, dla odróżnienia od pozostałych?
JND (Jeszcze Nowszy Duster)?
Nie lepiej DD2?
shrek - 2019-01-22, 02:14
Jak chcesz sprawdzic czy zadziala zdalne odpalanie, to elm, laptop i do auta.
paul7 - 2019-01-22, 08:24
I siedź w samochodzie, bo inaczej mandat.
hak64 - 2019-01-22, 18:10
Nasze prawo nie dopuszcza funkcji zdalnego uruchamiania samochodu. Dwa, wystarczy raz zapomnieć, że pozostawiło się auto na biegu...
Dymek - 2019-01-22, 18:15
hak64 napisał/a: | Dwa, wystarczy raz zapomnieć, że pozostawiło się auto na biegu... |
Zgodnie z instrukcją- funkcja zadziała tylko na luzie i z zaciągniętym ręcznym.
metalic - 2019-01-22, 20:57
Wystarczyłoby 5min wcześniej odpalić autko z pilota, Żeby rozpoczęcie dnia było odrobinę przyjemniejsze.Ale jak nie można to pozostaje zimne auto i skrobaczka z rana.
Tak na marginesie to ci mówi prawo na temat stosowania ogrzewania postojowego, które też emituje spaliny??
Obywatel MK - 2019-01-22, 21:13
Niezgodność z prawem to jedno, a trzymanie silnika na ssaniu gdy jego rozgrzewanie jest znacznie wolniejsze z powodu braku obciążenia i co za tym idzie negatywny wpływ na żywotność tegoż to drugie.
shrek - 2019-01-22, 22:46
Dymek napisał/a: | hak64 napisał/a: | Dwa, wystarczy raz zapomnieć, że pozostawiło się auto na biegu... |
Zgodnie z instrukcją- funkcja zadziała tylko na luzie i z zaciągniętym ręcznym. |
Pod warunkiem, ze auto posoada czujnik polozenia biegu N
Dymek - 2019-01-22, 23:07
shrek napisał/a: | Pod warunkiem, ze auto posoada czujnik polozenia biegu N |
Zakładam, że posiada, skoro ma system zdalnego odpalania. A każda Dacia, która ma choćby Hill Holder, ma takowy czujnik.
shrek - 2019-01-23, 07:32
No niestety nie. W niektorych modelach mozna aktywowac te funkcje pomimo tego, ze nie posiadaja tego czujnika.
michele - 2019-01-23, 10:25
Mówicie, że nie legalne, to rozumiem, że VW, Mercedes z możliwością zdalnego parkowania poruszają się po drodze nie legalnie? To czemu to sprzedają?
Obywatel MK - 2019-01-23, 10:43
Prawo nie nadąża za technologią. Parkowanie autonomiczne to już jest jazda autonomiczna. Niestety nie ma do tego regulacji prawnych i przepisów jeśli chodzi o autonomię pojazdu. Ale myślę że zostało by to scedowanie na osobę operującą, choć trudno tu mówić o kierowcy.
shrek - 2019-01-23, 11:13
Te przepisy jak dla mnie sa bez sensu.np. Nie mozna grzac silnika na postoju i drapac szyb ale wolno drpac szyby i miec wlaczone webasto lub zostawic webasto nawet na cala noc.
defunk - 2019-01-23, 11:15
Obywatel MK napisał/a: | Prawo nie nadąża za technologią. Parkowanie autonomiczne to już jest jazda autonomiczna. Niestety nie ma do tego regulacji prawnych i przepisów jeśli chodzi o autonomię pojazdu. Ale myślę że zostało by to scedowanie na osobę operującą, choć trudno tu mówić o kierowcy. |
Uważasz, że tylko wyjątkowo można przyjąć odpowiedzialność osoby siedzącej za kierownicą takiego auta? Czyli zdanie się na funkcję pojazdu zwalnia z myślenia? Dlaczego tylko w przypadku parkowania -- czemu nie w przypadku auta wyposażonego w gadżety wyręczające przy hamowaniu, wyprzedzaniu, kontrolowaniu pasa, etc.?
maugu - 2019-01-23, 12:14
Wydaje mi się, że my ten problem mamy od dawna tylko go nikt nie dostrzega. Mamy np. ESP (lub podobne), który jest jakoś tam oprogramowany, ale jeżeli to zawiedzie i zadziała opacznie w trakcie normalnej jazdy ściągając np. samochód na czołowe to nikt nawet nie będzie szukał przyczyny innej niż błąd kierowcy. To może być ułamek sekundy i kierowca nie zdąży skorygować - jak np. przy parkowaniu. No, chyba, że się mylę i biegły odczytuje (jeżeli gdzieś to jest przechowywane) ostatnie wskazania wszystkich systemów kontroli jazdy.
@shrek masz rację, że niektóre przepisy są głupie, ale jak ich nie ma to też nie lepiej.
eplus - 2019-01-23, 14:20
Przy S&S też chyba musi być czujnik luzu.
shrek - 2019-01-23, 15:39
eplus napisał/a: | Przy S&S też chyba musi być czujnik luzu. |
Nie musi. Komp potrzebuje tylko czujnik polozenia pedalu sprzegla, hamulca, gazu, reszte wylicza sam.
eplus - 2019-01-23, 20:22
Nie wierzę, mogę puścić gaz, hamulec i sprzęgło turlając się z górki na piątym biegu 26km/h i dla komputera będzie to jak kręcenie na biegu jałowym.
wuju - 2019-01-23, 21:19
shrek napisał/a: | Te przepisy jak dla mnie sa bez sensu.np. Nie mozna grzac silnika na postoju i drapac szyb ale wolno drpac szyby i miec wlaczone webasto lub zostawic webasto nawet na cala noc. |
Bo Webasto - nazwa firmy to ogrzewanie postojowe. A co kierowca ciężarówki ma spać na mrozie bez ogrzewania ?
shrek - 2019-01-24, 03:52
eplus napisał/a: | Nie wierzę, mogę puścić gaz, hamulec i sprzęgło turlając się z górki na piątym biegu 26km/h i dla komputera będzie to jak kręcenie na biegu jałowym. |
Dokladnie wylacza silnik przy predkosci 5 km/h. Sprawdzalem na Reno Captur tylko juz nie pamietam czy bylo to na biegu czy na N.
Dracid - 2019-01-24, 07:40
OK, shrek, ale załóżmy coś takiego:
1. Zima, lekko rozgrzane auto (na tyle, że S&S będzie działać). Zatrzymuję się na skrzyżowaniu, wrzucam luz, puszczam hamulec (stoję poziomo), puszczam sprzęgło. S&S aktywuje się - auto gaśnie.
2. Na stojącym aucie wrzucam (bez wciskania sprzęgła) 1. (choć może to być dowolny) bieg.
3. Za jakiś czas super czujniki w aucie rozpoznają, że trzeba odpalić auto, bo temperatura płynu spadła na tyle, że musi się odpalić.
I teraz pytanie:
4a. Auto odpala na biegu i wjeżdżam z impetem w pojazd stojący przede mną.
czy może
4b. Auto nie odpala jednak, bo ma czujnik wrzucenia na luz i wie, że tego luzu nie ma.
shrek - 2019-01-24, 07:46
No faktycznie. Tylko jakos nie kojarze tego czujnika.
gfedorynski - 2019-01-24, 09:09
Musi być, przecież z wciśniętym sprzęgłem inne są obroty na luzie, a inne z włożonym biegiem.
|
|