|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Poprawione nawiewy na 3 rząd
kamimar - 2019-06-26, 19:16 Temat postu: "Poprawione" nawiewy na 3ci rząd w Lodgy Szukałem, myślałem jak wydłuzyć nawiewy spod 2ego rzędu siedzeń żeby pasażerowie 3ego rzędu czuli cokolwiek klimatyzację. Był prototyp kanału z tektury ale ostatecznie "naprawiłem" nawiewy za w sumie niecałe 50zł za pomocą rur kanalizacyjnych. 2 rurki 32/1,8/250, 4 rurki 32/1,8/315 i 4 kolanka. Plus trochę czarnej taśmy do połączenia z uryginalnym kanałem. 3 rurki wchodzą prawie idealnie na wcisk. Z każdej strony dwie dłuższe z kolankami wychodzą ciut poza kanapę, krótsza rurka dosiega do zaczepu opuszczanego mocującego kanapę.
Może nie wygląda to bardz profesjonalnie ale grunt że działa i na co dzień przy opuszczonej kanapie praktycznie tego nie widać. Dzieciaki po kilku przejażdżkach bardzo zadowolone. Wkrótce test na trasie wakacyjnej.
rafalm1978 - 2019-06-26, 20:53 Temat postu: Re: "Poprawione" nawiewy na 3ci rząd w Lodgy
kamimar napisał/a: | Szukałem, myślałem jak wydłuzyć nawiewy spod 2ego rzędu siedzeń żeby pasażerowie 3ego rzędu czuli cokolwiek klimatyzację. Był prototyp kanału z tektury ale ostatecznie "naprawiłem" nawiewy za w sumie niecałe 50zł za pomocą rur kanalizacyjnych. 2 rurki 32/1,8/250, 4 rurki 32/1,8/315 i 4 kolanka. Plus trochę czarnej taśmy do połączenia z uryginalnym kanałem. 3 rurki wchodzą prawie idealnie na wcisk. Z każdej strony dwie dłuższe z kolankami wychodzą ciut poza kanapę, krótsza rurka dosiega do zaczepu opuszczanego mocującego kanapę.
Może nie wygląda to bardz profesjonalnie ale grunt że działa i na co dzień przy opuszczonej kanapie praktycznie tego nie widać. Dzieciaki po kilku przejażdżkach bardzo zadowolone. Wkrótce test na trasie wakacyjnej. |
Ja mam Lodgy z 2017 i mam nawiewy dla 3 rzędu w podłodze.
kamimar - 2019-06-26, 22:16 Temat postu: Re: "Poprawione" nawiewy na 3ci rząd w Lodgy
rafalm1978 napisał/a: | Ja mam Lodgy z 2017 i mam nawiewy dla 3 rzędu w podłodze. |
Moja też z 2017. Też są nawiewy tylko kończą się zaraz na początku kanapy 2ego rzędu i jakoś to powietrze się pod kanapą rozchodzi że do 3ego rzędu niewiele dolatywało. Ja ten wylot wydłużyłem że teraz powietrze leci bezpośrednio na nogi pasażerów 3ego rzędu.
karmnik - 2019-07-02, 08:07
Dymek napisał/a: | karmnik napisał/a: | Czyli nie musiałeś odpinać żadnych złączek odpowiedzialnych za poduszki od foteli, ani ich nie wyjmować? |
Oczywiście, że nie- po co? Kanały kończą się przecież zaraz "na początku" foteli, tam gdzie są nacięcia na wyloty w wykładzinie. Zawinięta była tylko wykładzina od strony tunelu- tak jak widać na zdjęciach. Kanały można rozłączyć w połowie na dwie części, co pomaga w montażu- zwłaszcza przy wpinaniu od dołu początku kanału na króciec pod deską.
Co do złączek- owszem, aby swobodnie zdjąć tunel środkowy wypinamy złączki obu gniazdek 12V oraz przycisku S&S.
Tutaj na tym zdjęciu z sieci, człowiek wyjmował do montażu nawiewów fotele- naprawdę nie wiem w jakim celu... |
Potwierdzam i ceny i sposób montażu, na upartego wystarczy odgiąć wykładzinę i wpychać trochę na oślep kanały. Wymaga to trochę czasu dla kogoś kto robi to pierwszy raz. ale w ponad godzinę ogarnąłem. Dmucha nieźle pod fotelami, myślę że pasażerowie z tyłu będą zadowoleni.
buladag - 2019-07-18, 22:26
Hmm w roczniku 2019 na nogi ma nawiew 1 rząd, drugi rząd, ale trzecijuz nie.
buladag - 2019-07-31, 21:24
Poprawka - jednak nawiewy na 3ci rząd są.
gg - 2019-08-01, 20:29
buladag napisał/a: | Poprawka - jednak nawiewy na 3ci rząd są. |
Masz zdjęcie jak wyglądają te nawiewy na trzeci rząd?
laisar - 2019-08-01, 20:40
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=464
(Z logana MCV I, ale w lodgy są w tym samym miejscu i wyglądają bardzo podobnie).
buladag - 2019-08-01, 20:40
Jak podniesiesz fotele II rzędu to zobaczysz plastikowe prostokątne wyloty wychodzące spod wykładziny.
|
|