DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wibracja pedału gazu

gigi303 - 2009-03-09, 07:17
Temat postu: Wibracja pedału gazu
W czasie ostatniej podróży zauważyłem jeden denerwujący mnie szczegół :mrgreen: Przy prędkościach powyżej 100 km/h na pedale gazu czuć wyraźne wibracje.
Można się do tego przyzwyczaić ale na początku byłem rozgoryczony łaskotaniem w stopę ;-)
Wibracje nie pochodzą od podłoża po jakim się jedzie a od silnika. Są odczuwalne w trakcie przyśpieszania lub hamowania silnikiem, przy stałej prędkości są mniej dokuczliwe.
Wibracje odczuwalne są także na miejscu pasażera (opinia osoby siedzącej obok)

Czy ktoś z forumowiczów zauważył coś takiego u siebie ?

GeRRaD - 2009-03-09, 08:49

Poszukaj na forum była już o tym mowa - po dotarciu silnika i ułożeniu się linki wibra powinna ustać ;-)
gigi303 - 2009-03-09, 09:01

hmmm no to może jednak zgłoszę to na przeglądzie bo już praktycznie 10 tys na liczniku więc o docieraniu nie ma chyba mowy ;-)

nie jest to aż tak uciążliwe ale obecność tego mnie zdziwiła po prostu. Po poszukiwaniach niestety nie odnalazłem żadnego wątku na forum o wibracji pedału gazu i podłogi :-)

gigi303 - 2009-03-09, 09:26

no to czyli ten typ tak ma :mrgreen: dzięki za odpowiedź :mrgreen:
Mariusz - 2009-03-09, 10:55

Wibrujący pedał gazu to jedna z przypadłości Dacii.Wspominali o tym w prasie i telewizji :-(
psur - 2009-03-09, 11:23

gigi303 napisał/a:
Po poszukiwaniach niestety nie odnalazłem żadnego wątku na forum o wibracji pedału gazu

Bo to chyba jeszcze na starym forum było... w każdym razie to jest związane z tym, że pedał gazu jest w jakiś dość bezpośredni sposób połączony z napędem (za pomocą linki - nie jestem specjalistą) i w związku z tym drgania mogą przechodzić na nogę.

Innymi słowy masz pierwsze auto w tej klasie z wbudowanym urządzeniem do masażu.

gigi303 - 2009-03-09, 18:41

jednym słowem luksusy w ekonomicznym aucie :-P nie da nam tego nawet mercedes :-P ;-)
DAREK - 2011-09-21, 09:39
Temat postu: Brzęczenie pedału gazu
Ostatnio rozwiązałem problem brzęczenia pedału gazu przy wysokich obrotach np. przy zmianie biegu lub zdjęciu stopy z pedału przy większej prędkości. Winny jest nie sam pedał ale linka gazu, która w silniku 1,4 nie jest zamocowana w komorze silnika. Wystarczy zamocować linkę opaskami w dwóch miejscach do innych elementów i brzęczenie znika.