DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Galeria naszych samochodów - Arkowy Duster

arekkozuch - 2020-01-24, 15:58
Temat postu: Arkowy Duster
No więc stało się, dziś odebrałem nowiutkiego, pomarańczowego Dusterka z rąk Częstochowskiego Tandemu. Przejechałem kilka kilometrów, wszystko działa tak jak powinno, jedynie lekko piszczy pedał sprzęgła (nie wiem czy TTTM, zauważyłem po przejechaniu kilku km, w razie czego jest ASO).

Różnica względem Sandero olbrzymia - fakt, że dużo mocniejszy silnik, ale wrażenia bez szaleństw jak na razie, są mega pozytywne! Zbiera się to to pięknie!

Pozdrawiam :-)

BLACHA_997 - 2020-01-24, 18:21

Gratulacje.
Bezproblemowego ujeżdżania.
W opisie Kraków a samochód na SCZ ??? :shock: :mrgreen:

arekkozuch - 2020-01-24, 20:05

BLACHA_997 napisał/a:
W opisie Kraków a samochód na SCZ ???

Pochodzę z Blachowni i tutaj przebywam sporo ;-) W Krakowie głównie pracuję :-D

Marek1603 - 2020-01-24, 20:21

Gratulacje i zadowolenia życzę.
arekkozuch - 2020-01-24, 20:45

Dzięki Marku i dzięki za naklejki, dzisiaj dostałem paczuszkę! :-)
Marmach - 2020-01-25, 00:16

arekkozuch napisał/a:
ale wrażenia bez szaleństw jak na razie, są mega pozytywne

Przy charakterystyce pracy tego silnika to nie ma na co narzekać, na drugim biegu pewnie można pewnie ekspresowo stracić prawo jazdy w zabudowanym :-)

McRap - 2020-02-04, 13:32

Zazdroszczę ;). Też czekam na 1.3 TCE 150. Napisz czasem więcej jak się sprawuje :)
arekkozuch - 2020-02-09, 11:16

Jak na razie 800 na liczniku i mogę powiedzieć tyle - jeździ się mega fajnie :-D Jedyne co zauważyłem, to że pedał sprzęgła piszczy przy odpuszczaniu - jak pojadę na podotarciową wymianę oleju to zgłoszę w ASO.
wlodarek1 - 2020-02-09, 17:39

15 dni używania i już 800 km :-D
Chciałbym też tyle jeździć :lol:
A ile dusterek naprawdę pali na setkę :?:

MartinezTychy - 2020-02-11, 09:07

Statystyczne pytanie,statystyczna odpowiedź.
Jak zapytałem sprzedawcę w Dacii ile pali nowy Daster z silnikiem 1,3 TCE,to powiedział tyle ile może wypić statystyczny Polak czyli?
Tyle ile może i jeszcze pół litra :)
Tak na serio to sam jestem ciekaw opinii kolegi.
Pozdrawiam.

arekkozuch - 2020-02-12, 22:06

Darku, dopiero jeden bak wyjeździłem, ciężko powiedzieć. Pojeżdzę ze 2-3 miesiące to Ci autostat prawdę powie ;-)

Jak na razie głównie autostrady i trochę w mieście, więc szału ni ma, ale tragedii też nie

Dziennik spalania

arekkozuch - 2020-08-21, 18:46

7777 km przejechane więc czas na małą recenzję...

Usterki:
Wibracje na wyższych prędkościach na letnich oponach - ASO olało, niższe ciśnienie w oponach na razie działa (0.1 bara mniej niż ASO, w normie naklejki w drzwiach)
Bujanie fotela - TTTM - mam jechać do ASO jak będzie gorzej, bo brak części w ASO - temat na forum poruszany nie wiadomo ile razy - stelaż może być wymieniony jak się człek uprze
Bug przy S&S - jeżeli nie zrobimy przy uruchamianiu o co komputer nas prosi, nie ma S&S na światłach.

Spalanie - jak post wyżej staty na motodziennik.

Zadowolenie - w porównaniu do Sandero spokojnie do 170 można rozmawiać, poprzednio przy 130 trzeba było krzyczeć. Brak innych usterek. Lakier w porównaniu do błękitu morskiego po pół roku - brak mikrorysek!
Zapraszam do zadawania pytań :)

arekkozuch - 2021-01-29, 19:13

Czas rocznego przeglądu nastał. Umówiłem się po roku użytkowania na przegląd. Po dotarciu na serwis z przebiegiem 14702 zostałem odesłany do domu, że mam przyjechać po przekroczeniu 15k to w gratisie mi wymienią olej. Nie protestowałem i z przebiegiem 15004 stawiłem się na gwarancyjny przegląd (pierwszy), gdzie wymieniono mi olej, filtry i zrobiono przegląd. Brak innych uwag i i kolejny rok jazdy przed nami (znowu mam zrobić 15k, dla darmowej wymiany oleju). Mam EasyService i podobno Renault się zgadza na wymianę, jeżeli auto zrobi ponad 15k w ciągu roku.

gardi1 - 2021-01-29, 21:03

wibracje - witam w klubie - u mnie wciąż walka trwa ale w lato sprawdzę Twoją metodę.
Fotel, kolega mi naprawił - magik, wystarczy trochę dźwignie przesuwu prze gwałcić w dół - u mnie pomogło

S&S nie używam, ale rozwiń myśl?

arekkozuch - 2021-01-30, 23:52

gardi1 napisał/a:
S&S nie używam, ale rozwiń myśl?

Jak na ekranie pisze "naciśnij hamulec + START", a Ty naciśniesz sprzęgło to silnik odpali i tak, ale start stop nie będzie działał - tak jest najprościej.