DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Tak oszukują mechanicy w ASO

Killer - 2021-07-04, 18:36
Temat postu: Tak oszukują mechanicy w ASO
Ciekawy artykuł ukazał się na moto.pl . o oszustwach/przekrętach w serwisach.

Sam kiedyś w serwisie Opla coś wręcz ohydnego przeżyłem na przeglądzie Astry II w 1999r.

Nie było wolno wchodzić na warsztat ale widziałem przez oszklone drzwi jak przykręca koła mechanik bo na koniec wezwano mnie z informacją że gwinty w piaście są przekręcone i trzeba ją wymienić.
Widziałem że mech. sq....yn przykręcając koło zamiast wstępnie wkręcić ręką a potem wkrętarką to najpierw wkładał do wkrętarki śrubę i wkręcał na maksa bez przymiarki.
Sprzeciwiłem się i powiedziałem co widziałem oraz potwierdziła to osoba obok mnie siedząca czekająca w kolejce w serwisie. Mechanik wymigiwał się więc zadecydowałem o wezwaniu policji co wsparło mnie i uznali mój sprzeciw.

Też mieliście jakieś "wsypy" mechaników?

nowy - 2021-07-04, 19:07

Ja się zastanawiam, czy jak jadę wymienić olej, to on rzeczywiście jest wymieniony czy dalej ten sam?
cowcar - 2021-07-04, 21:40

nowy napisał/a:
Ja się zastanawiam, czy jak jadę wymienić olej, to on rzeczywiście jest wymieniony czy dalej ten sam?

Ja robię sobie zdjęcie oleju wytartego z bagnetu. Po serwisach widać, że jaśniejszy więc wymieniony.
A po ostatniej wymianie miski olejowej (niecałe 1k po serwisie) olej był tak jaśniutki jak ten rzepakowy z biedronki :D

Dymek - 2021-07-08, 08:28

cowcar napisał/a:
Ja robię sobie zdjęcie oleju wytartego z bagnetu. Po serwisach widać, że jaśniejszy więc wymieniony.

Olej można rozpoznać, gorzej jest z filtrem oleju w tych silnikach, gdzie filtr jest wewnętrzny, zabudowany i niewidoczny (np. TCe) :roll: Bo klasyczny filtr można sobie zaznaczyć.
Kiedyś wydano mi Matiza po serwisie olejowym- sprawa była bezdyskusyjna, bo fachman nawet nie zadał sobie trudu, żeby filtr obetrzeć z błota...

toka93 - 2021-07-08, 17:41

Przecież taki zakład co jawnie rżnie klienta długo nie pociągnie, więc na co te oszustwa?
Jeden niezadowolony klient potrafi zniechęci 5 kolejnych pocztą pantoflową :-/

damiaszek - 2021-07-09, 07:23

W mniejszej miejscowości gdzie "wszyscy" się znają i ma się wiarygodne informacje, pewnie tak, ale w dużym mieście z dużą ilością potencjalnych klientów w erze informacyjnej nigdzie nie był bym wstanie serwisować auta bazując na negatywnych informacjach - każdy trafi na niezadowolonego klienta który opisze swoją "traumę" w internecie - każdy warsztat trafi na swojego Cava.
DrOzda - 2021-07-09, 09:43

ASO w Warszawie to ma w pompie indywidualnych klientów gdy ma w serwisie 1500 Renault Orange , 2000 Octavii Orlenu czy 1000 Fordów Polkomtela.
nowy - 2021-07-09, 09:47

Cytat:

Przecież taki zakład co jawnie rżnie klienta długo nie pociągnie, więc na co te oszustwa?

tylko najpierw trzeba udowodnić te oszustwa lub złapać za rękę