|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Jak samodzielnie usunąć ogniska rdzy !
grapess - 2021-10-28, 16:57 Temat postu: Jak samodzielnie usunąć ogniska rdzy ! Cześć Wszystkim
Po długim czasie Lodgy zmusiła mnie do zajrzenia na forum. ;)
Wiem, ze to nie powinien być jedyny powód ale skoro sam nie miałem czasu do ona mnie zmusiła.
A mianowicie zajrzałem pod uszczelki i w bagażniku widzę bardzo ładny łańcuszek rdzy zwłaszcza na dole otworu.
Dodatkowo pojawiła się i to już średnicy kilku cm plama wewnątrz tylnej klapy. Niewątpliwie to moja wina bo są tam wyraźne ślady uszkodzenia powłoki. Woziło się czasem i drabinę i łóżko metalowe złożone.
Pytanie czy da się to zabezpieczyć samemu. ? Jeżeli to jak? Najchętniej kupiłbym coś w spraju wyczyścił posmarował pomalował i jeździł dalej.
Prośba o pomoc jak i czym to najtaniej ( bez specjalistycznego sprzętu ) i najszybciej naprawić?
dudu$ - 2021-10-28, 17:39 Temat postu: Re: Jak samodzielnie usunąć ogniska rdzy !
grapess napisał/a: | Cześć Wszystkim
Po długim czasie Lodgy zmusiła mnie do zajrzenia na forum. ;)
Wiem, ze to nie powinien być jedyny powód ale skoro sam nie miałem czasu do ona mnie zmusiła.
A mianowicie zajrzałem pod uszczelki i w bagażniku widzę bardzo ładny łańcuszek rdzy zwłaszcza na dole otworu.
Dodatkowo pojawiła się i to już średnicy kilku cm plama wewnątrz tylnej klapy. Niewątpliwie to moja wina bo są tam wyraźne ślady uszkodzenia powłoki. Woziło się czasem i drabinę i łóżko metalowe złożone.
Pytanie czy da się to zabezpieczyć samemu. ? Jeżeli to jak? Najchętniej kupiłbym coś w spraju wyczyścił posmarował pomalował i jeździł dalej.
Prośba o pomoc jak i czym to najtaniej ( bez specjalistycznego sprzętu ) i najszybciej naprawić? |
Jak możesz, wrzuć zdjęcia będzie można wtedy coś powiedziec
renaultuser - 2021-10-28, 18:06
Należy oczyścić do gołej blachy, odtłuścić i nałożyć podkład epoksydowy, na to bazowy na koniec bezbarwny. Efekt i jego trwałość zależy od dokładności oraz jakości użytych materiałów.
Marek1603 - 2021-10-29, 06:12
Wiertarka ze szczotką drucianą, Korreador zgodnie z instrukcją i lakier.
grapess - 2021-11-06, 17:34
Marek1603 napisał/a: | Wiertarka ze szczotką drucianą, Korreador zgodnie z instrukcją i lakier. |
Dzięki Marek za info, już lepiej. Rozumiem że ten Korreador to ma pomóc usunąć rdzę.
renaultuser napisał/a: | Należy oczyścić do gołej blachy, odtłuścić i nałożyć podkład epoksydowy, na to bazowy na koniec bezbarwny. Efekt i jego trwałość zależy od dokładności oraz jakości użytych materiałów. |
Możesz podać jakiś przykład produktu, o którym pisze. Jestem w tym temacie ambitnym ale totalnym laikiem. A chce to zrobić samemu
A lakier to jaki? Czy można gdzieś zamówić np w sprayu lakier dobrany w kolorze do karoserii???
Czy potem trzeba to polerować ???
Fruxo - 2021-11-06, 17:38
najłatwiej to będzie pomalować hamerajdem , jeżeli jest to element wymienny to w ogóle bym z tym nic nie robił
grapess - 2021-11-07, 13:19
Fruxo napisał/a: | najłatwiej to będzie pomalować hamerajdem , jeżeli jest to element wymienny to w ogóle bym z tym nic nie robił |
Hameraidem to może po oczyszczeniu pod uszczelką bagażnika będzie OK???
Ale przy wlewie paliwa jak i wewnątrzna część tylnej blachy to już chyba nie.
Kupię ten środek co pelecił Marek .
Potem musze poszukać jakiś podkład i lakier.
Może ktoś już cos takiego kupował i poratuje linkiem ???
liliusz - 2021-11-09, 21:43
Tak bardzo to nie bierz do głowy. Daćka nie żonka, nie na całe życie :)
|
|