DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dziwny dĽwięk w desce rozdzielczej - jogger

Jarekf3d - 2022-04-19, 08:27
Temat postu: Dziwny dĽwięk w desce rozdzielczej - jogger
Witam, kilka dni temu usłyszałem dziwny dĽwięk w mojej dacii jogger. Towarzyszy mi on do dnia dzisiejszego. Mianowicie gdy sobie jadę i pokonuję zakręt lub wjeżdżam na rodno. Słyszę dĽwięk dokładnie z tej okolicy :

https://ibb.co/VpNBxhH
Brzmi on jak by jaki¶ pieni±żek tam wpadł i latał na boki w ¶rodku. Kilka razy sprawdzałem przedni kokpit, powyci±gałem wszystkie rzeczy ze schowków itp i nadal nic dalej słychać ten dziwny dĽwięk gdy jadę po zakręcie. W±tpię żeby to była jaka¶ moja rzecz w samochodzie trzymam tylko kabel usb ładowarkę i okulary. Miał kto¶ podobne przygody w dacii? Może w sandero bo przód jest prawie identyczny. Mógł się jaki¶ plastik w ¶rodku połamać ?

tomkasz - 2022-04-19, 09:04

Nie mam co prawda Joggera/Sandero/Logana, ale może się przyda moje do¶wiadczenie z Dusterem2. Mnie tam hałasowały 4 rzeczy (okolice schowka pasażera):
* mocowanie lampki pod¶wietlenia schowka (chyba nie ma w Jogger)
* airbag pasażera latał w swojej kieszeni i stukał na nierówno¶ciach
* poluzowane mocowanie jednego z kabli przechodz±cych tamtędy
* wył±cznik airbaga pasażera (metaliczny dĽwięk jakby mała metalowa blaszka wpadał w rezonans)
Wszystko to sobie poprawiłem, ale masz nowy wóz to trzeba zgłaszać do ASO w ramach gwarancji.

Może przy montażu co¶ tam zostało ... np jaki¶ wkręt czy co¶. Ja np znalazłem w drzwiach w prawie nowym T6 wkład do noża do tapet - też raczej komu¶ w fabryce wpadło i zostało.

Jarekf3d - 2022-04-19, 11:24

Ok, sprawdzę jeszcze raz dokładnie. Dziwne bo przez 1-2 tygodnia od odebrania wszystko było ok i nie słyszałem takiego dĽwięku.
Darkowicz - 2022-04-19, 17:44

Witam.
U mnie w Duster II air bag pasażera tłucze niemiłosiernie.Dopiero dzi¶ doszedłem że to airbag. :roll:

Jarekf3d - 2022-05-10, 13:54

Problemem okazał się nit, jednak to pozostało¶ć z produkcji.
Krystian67 - 2022-05-10, 17:05

No to kolega wyżej miał racje.