| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Bezpiecznik spryskiwaczy - logan mcv II
Łukasz_M - 2021-12-09, 10:58 Temat postu: Bezpiecznik spryskiwaczy - logan mcv II Który bezpiecznik w Logan MCV II odpowiada za spryskiwacze?
Podejrzewam bezpiecznik bo nie słyszę silniczka spryskiwaczy (abstrahując od tego że być może wszystko jest zamarznięte). Problem dotyczy przodu i tyłu.
Michał B24 - 2021-12-09, 11:22
Zdejmij klapkę, a na klapce jest opis bezpieczników piktogramami. Jest szyba i rozprysk wody na piktogramie.
Inna sprawa, że w SII akurat trudno sie zorientować który jest który, bo schemat jest taki sobie.
Dymek - 2021-12-09, 11:38
Z tego co pamiętam, to na klapce nie ma żadnego opisu...
Nie ma osobnego bezpiecznika spryskiwaczy. Instrukcja i schemat sugeruje bezpiecznik F15, ewentualnie duży F38 tylko że chyba bez nich nie działają również wycieraczki...
Michał B24 - 2021-12-09, 12:19
Kiedyś w polu, musiałem wyjąć bezpiecznik od kontroli trakcji, bo nie mogłem przejechać. Jakoś go zlokalizowałem, ale nie pamiętam, czy był opis na klapce, czy z instrukcji, którą wożę.
Michał B24 - 2021-12-10, 19:27
Odśnieżyłem, rozgrzałem, wymieniłem bezpiecznik, operacja się udała, ale pacjent zmarł.
W sensie spryskiwacz dalej nie działa, ani przedni, ani tylny:)
Kolejna wizyta w ASO mnie czeka, za zimno na szukanie prądu
Łukasz_M - 2021-12-10, 20:35
A mój zmartwychwstał....
Dziś było cieplej postanowiłem temat ogarnąć , wcześniej spróbowałem czy działa i odziwo usłuszałem pompkę. Koło południa zaczął pruskać z przodu a po 15 rownież tylni. Wcześniej ta pompka się nie włączała tj nie było jej słychać kompletnie. Jestem tego na 100% pewien że wvczesniej jej nie było słychać. Mam wrażenie że to sama pompka zamarzła...lub jakaś wilgoć, zwarcie ...
Mogła zamarznąć bo czekałem z wlaniem płynu zimowego, po awarii a przed naprawą wlałem z 1.5l zimowego do -20*C może to pomogło..
Michał B24 - 2021-12-12, 20:07
Z kronikarskiego obowiązku, melduję, że u mnie dokładnie jak u Łukasza.
Historia:
1 Dostałem niespodziewanie auto służbowe, więc Sandero jeździ mniej
2 Włączyłem tylny spryskiwacz, ale był zamarznięty, więc nic nie poleciało.
3 Przepalił się bezpiecznik 10A, szukałem, nie było nawet w ASO
4 Przeniosłem bezpiecznik 15A z zapalniczki, do wycieraczek. Nie słychać było działania ani przedniego, ani tylnej pompki.
5 Bezpiecznik 15A przeżył
6 Wsadziłem 10A, oczywiście pompki nie zagadały, ale myślałem, że coś jeszcze się stało
7 Dziś wyjąłem spalony bezpiecznik 10A i włożyłem kolejny, dobry 10A.
8 Odczekałem kilka godzin w garażu z dodatnią temperaturą, spryskiwacz ożył. Psiknął trochę i znów przestał psikać. Po dwóch kolejnych godzinach w plusie, przepłukałem oba zimowym płynem. Wszystko działa.
Jednak musiał być letni płyn, który zamarzł, a byłem pewien że lałem zimowy.
|
|