DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Sandero Stepway 2023 - rozmiar śrub

szymqw - 2023-12-31, 14:41
Temat postu: Sandero Stepway 2023 - rozmiar śrub
Dacia Sandero Stepway 2023. Czy ktoś z szanownych użytkowników forum wie jaki jest rozmiar śrub (chodzi mi o gwint) fabrycznych śrub pod maską, tych między innymi do mocowania wygłuszenia silnika? Pokazane na zdjęciach. Potrzebuję dobrać do tego matalową nakrętkę...
rafimali - 2023-12-31, 16:30

Witam !!!
Można to zmierzyć suwmiarką i grzebieniem do gwintów . Dojście dobre .
Pozdro !!!

szymqw - 2023-12-31, 16:46

Witam. Dziekuje, ale, tak, wiem. Suwmiarka zmierzę jedynie średnicę gwintu. Natomiast sęk w tym że grzebienia nie posiadam (też o tym myślałem wcześniej). Stąd pytanie pozwoliłem sobie zadać na forum. Nie wiem czasem czy w serwisowce do Sandero nie byłoby coś o tym...
Dymek - 2023-12-31, 20:00

Obawiam się, że nie są to typowe gwinty typu M*, tylko gwinty typowe dla blachowkrętów, przystosowane do nakręcenia spinki metalowej lub plastikowej, więc o typowej nakrętce można zapomnieć.
piotrek400 - 2024-01-01, 10:28

Cytat:
nie są to typowe gwinty typu M
kolega ma rację. Tu potrzebne są takie:
https://allegro.pl/oferta/renault-clio-megane-scenic-kangoo-thalia-spinki-nakretki-mocowanie-nadkola-14404432003

szymqw - 2024-01-01, 15:22

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Tak, w toku jeszcze wczorajszych przemyśleń, poszedłem właśnie w takie rozumowanie jak kolega wyżej podpowiada, zastosowanie spinek plastikowych - dokładnie takich samych jak do mocowania wygłuszenia. Dziękuję niemniej jednak za wszelkie podpowiedzi i wpisy. No cóż...przy okazji...wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Oby kolejnych bezawaryjnych dla Waszych Dacii i nie tylko Dacii...