| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Multimedia i elektronika - MN2 - TMC przestał działać
wacek4 - 2024-03-11, 12:58 Temat postu: MN2 - TMC przestał działać Cześć
Posiadam uwolnioną MN2 (evolution) kupiona od robson330 lata temu
Wszystko działało świetnie aż tu nagle zauważyłem, że nie pobieraja mi się żadne informacje z TMC.
Czy wiece coś o wyłączeniu TMC w polsce? (wiem że nadawały to stacje RMF i Zet)
Gdy kliknę w ikonkę TMC, widzę że próbuje skanować wszystkie częstotliwości ale nie znajduje żadnych informacji.
Czy możliwe że licencję wgrane lata temu wygasły?
Dodam że poprawnie odbieram wszystkie stacje radiowe a jedyną zmiana jaka zaszła w moim setupie to wymiana anteny (sam bat - ale oryginał:))
Z góry dziękuję za pomoc
jas_pik - 2024-03-11, 16:21
Co prawda nie mam już żadnego MN na pokładzie lecz inny sprzęt i też widzę że od końca lutego nie mam odbioru sygnału TMC na sprzęcie Mitsubishi.
Dymek - 2024-03-15, 10:30
Potwierdzam, że ostatnio TMC fabrycznej nawigacji przestało odbierać dane- przeszukuje częstotliwości i nie znajduje nic...
jordanekm - 2026-01-23, 15:27
Witam wszystkich. Działa Wam to TMC? Próbuję aktywować tą funkcję lecz nie działa. Mój sprzęt to MN2.
sobol1976 - 2026-01-23, 18:00
| jordanekm napisał/a: | | Witam wszystkich. Działa Wam to TMC? Próbuję aktywować tą funkcję lecz nie działa. Mój sprzęt to MN2. |
Żadna stacja radiowa w Polsce nie nadaje obecnie sygnału TMC (RDS-TMC).
jordanekm - 2026-01-23, 18:16
| sobol1976 napisał/a: | | jordanekm napisał/a: | | Witam wszystkich. Działa Wam to TMC? Próbuję aktywować tą funkcję lecz nie działa. Mój sprzęt to MN2. |
Żadna stacja radiowa w Polsce nie nadaje obecnie sygnału TMC (RDS-TMC). |
Czyli zaprzestali to nadawać? Jest wiele postów gdzie ludzie to uruchamiali.
sobol1976 - 2026-01-23, 19:06
| jordanekm napisał/a: | | Czyli zaprzestali to nadawać? Jest wiele postów gdzie ludzie to uruchamiali. |
Usługa TMC w Polsce została zakończona w marcu 2025. Kanały RDS-TMC przestały być nadawane i nie dostarczają już aktualnych danych o ruchu przez fale FM.
RDS-TMC był technologicznie już mocno przestarzały (niskie prędkości transmisji, ograniczona pojemność danych), a praktycznie wszyscy przeszli na dane online (internetowe usługi ruchu, aplikacje, telematyka).
A za ChatGPT - Kto się tym zajmował?
"- Mediamobile (usługa V-Traffic) – francuska firma (oddział Mediamobile, należący do TDF Group) produkująca dane i usługi TMC. To właśnie ona od 1 maja 2010 rozpoczęła nadawanie sygnału TMC w Polsce przez nadajniki RMF FM pod marką V-Traffic. Dane były zbierane z wielu źródeł i przetwarzane w centrum informacji o ruchu drogowym w Warszawie.
- CE-Traffic (Premium RDS-TMC) – firma oferująca bardziej zaawansowaną wersję usługi z własną tabelą lokalizacji i danymi o ruchu, nadawaną komercyjnie w partnerstwie z grupą radiową (np. przez kanały EuroZET). CE-Traffic dostarczała dane zarówno o natężeniu ruchu, jak i zdarzeniach drogowych.
Co to oznaczało w praktyce?
Obie firmy nie były nadawcami radiowymi (czyli nie puszczały sygnałów FM same), tylko dostawcami treści TMC — dane o ruchu przygotowywały, a radiostacje emitowały je przez RDS. Mediamobile i CE-Traffic miały własne systemy zbierania i analizy danych (Floating Car Data, informacje manualne i inne), które potem kodowały informacje w standard TMC i przekazywały do nadawców FM."
I obydwa zaprzestały emisji, kiedy system został wyłączony (marzec 2025).
jordanekm - 2026-01-23, 19:27
Dziękuję sobol1976, za szczegółowy opis usługi. Zaoszczędzi mi to roboty, bo już sporo czasu na to straciłem, a nie mogłem znaleźć nigdzie informacji na ten temat.
Dymek - 2026-01-24, 13:56
Oczywiście działało, ale dawno. Zerknij łaskawie kilka linijek wyżej- już w marcu 2024 w Warszawie nie odbierałem już wiadomości TMC. Także rok wcześniej niż data, którą podał kolega wyżej...
|
|