DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Sandero 3 - drogowe światła LED.

kabaret10 - 2024-12-08, 19:52
Temat postu: Sandero 3 - drogowe światła LED.
Hej, ostatnio naszła mnie mała rozkmina.
Skoro światła drogowe (długie) oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka - korzystamy z nich kiedy nikogo przed nami nie ma. Logiczne.

Dajmy na to teraz "łamię prawo" i montuje niehomologowaną żarówkę LED od świateł długich. Używając świateł zgodnie z ich przeznaczeniem nikogo przecież nie narażam. Mimo wszystko jest to nielegal. Absurd.

[URL=Alleżarówki]https://allegro.pl/oferta/zarowki-led-i7s-h7-csp-light-pro-homologacja-e8-retrify-canbus-ready-13195415243[/URL]

Black Dusty - 2024-12-08, 20:07

kabaret10 napisał/a:
Dajmy na to teraz "łamię prawo" i montuje niehomologowaną żarówkę LED od świateł długich. Używając świateł zgodnie z ich przeznaczeniem nikogo przecież nie narażam. Mimo wszystko jest to nielegal. Absurd.

Absurdem jest nazywanie czegoś absurdem nie mając o tym pojęcia.

tomkasz - 2024-12-08, 20:34

Ale nią mając pojęcia co znaczy słowo absurd czy nie mając pojęcia że światła drogowe też mają dopuszczenie do ruchu czyli homologację (i nie mogą np mieć 500W)?
kabaret10 - 2024-12-08, 22:08

Black Dusty napisał/a:
kabaret10 napisał/a:

Absurdem jest nazywanie czegoś absurdem nie mając o tym pojęcia.

No może trochę przesadziłem, a przeraziła mnie liczba opinii na aukcji, gdzie ludzie stosują je jako światła mijania i diagności nawet to klepią na przeglądach.

DarkWanderer - 2024-12-17, 08:52

Tez chciałem sobie założyć ledy na drogowe do Logan III, ale jako, że legalnie się tego zrobić nie da, postawiłem na zakup reflektorów dalekosiężnych. Wybrałem model Osram Lightbar FX-250 CB, ale nie mogę się zebrać, aby to zamontować, bo wygląda na to, że rzeźba wymagana :roll:
Ikarusiarz - 2024-12-17, 19:15

DarkWanderer napisał/a:
Tez chciałem sobie założyć ledy na drogowe do Logan III, ale jako, że legalnie się tego zrobić nie da, postawiłem na zakup reflektorów dalekosiężnych. Wybrałem model Osram Lightbar FX-250 CB, ale nie mogę się zebrać, aby to zamontować, bo wygląda na to, że rzeźba wymagana :roll:

1: Czy ten produkt ma homologację drogową? Jak ma jedną, to musisz legalnie zamontować 2.

2: Idziesz do Juli i kupujesz zestaw do ledbarów, troszkę go modyfikujesz ( jest przystosowany do ledbarów z Juli ) i montujesz. Na szybko, na skrętkę wyjdzie 10 minut - mocowanie pod tablicę.

masterczerwi - 2024-12-19, 08:03

A ja rozmiawiałem z sąsiadem z drogówki. Powiedział że jeśli się barwa zgadza to się nie czepiają retrofitów (chodzi o typowo żółte). Za to nie lubią bardzo choinek w stylu niebieskich pozycji.
Myślę tak: możesz mieć jeśli nie używasz. A jak używasz drogowych zgodnie z przeznaczeniem, to kto się zorientuje?
No chyba że się trafi jakiś cwaniak, to wtedy mu się i dowodzik zabiera.
Słyszałem że diagności też nie bardzo się retrofitów czepiają.

kabaret10 - 2024-12-26, 13:47

Póki co spróbuję z najmocniejszymi klasycznymi żarówkami OSRAM, może to co dają fabrycznie jest po prostu najtańsze.
Przy częstotliwości ich używania szansa na wypalenie jest bardzo mała.

nowy - 2024-12-27, 11:39

masterczerwi napisał/a:
Powiedział że jeśli się barwa zgadza to się nie czepiają retrofitów (chodzi o typowo żółte)........................................................................................................................... Słyszałem że diagności też nie bardzo się retrofitów czepiają

https://www.auto-swiat.pl...udzenie/kdj0qt3

ciekawe, bardzo ciekawe........, ale to potwierdzałoby Twoje słowa, no chyba, że to Ty jesteś autorem tego artykułu?

Killer - 2025-01-22, 17:28

Mnie nawet światła LED mijania oślepiają i jak takie coś na mnie świeci to włączam drogówkę.
Ledy dzisiaj nie są doswolone.

paul7 - 2025-01-22, 20:35

Ledy są homologowane w Niemczech, oni mogą sobie dowolnie instalować. U nas na razie można montować żarówki LED , jako zamienniki do oświetlenia kabiny. Można by pokusić się o założenie LED do świateł cofania, bo się nie rzucają w oczy.