DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Dacia Spring - hak zamontowany fabrycznie.

kermu - 2025-03-30, 11:18
Temat postu: Dacia Spring - hak zamontowany fabrycznie.
Czy w Dacia Spring jest opcja zakupu z fabrycznie zamontowanym hakiem ?
Jaki jest koszt takiego wyposażenia dodatkowego ?

MartinezTychy - 2025-03-30, 13:11

Zapytaj najbliższego Dilera.
Prawdę powiedziawszy nie masz pewności czy Spring spełnia warunki techniczne pod hak holowniczy, a jeśli spełnia to jaką przyczepę może ciągnąć?
Podpytaj diagnostę samochodowego na SKP.

Osa_Sandero - 2025-03-30, 13:27

Raczej nie ma takiej możliwości. Samochód ma tak niską masę całkowitą, że jak jechaliśmy na jazdę testową w 4 to po przeliczeniu okazało się, że już ją przekroczyliśmy.
kermu - 2025-03-30, 16:16

Osa_Sandero napisał/a:
Raczej nie ma takiej możliwości. Samochód ma tak niską masę całkowitą, że jak jechaliśmy na jazdę testową w 4 to po przeliczeniu okazało się, że już ją przekroczyliśmy.

Potrzebuję na bagażnik rowerowy :)

DrOzda - 2025-03-31, 09:41

Dacia Spring najprawdopodobniej nie jest homologowana do montażu haka. Żaden diagnosta tego nie podbije o ile ma wszystkie klepki. Nic nadzwyczajnego, podobnie nie zamontujesz haka do np. Audi TT
Dymek - 2025-04-01, 07:33

DrOzda napisał/a:
Nic nadzwyczajnego, podobnie nie zamontujesz haka do np. Audi TT
Podobnie jak w przypadku Matiza czy Tico- nie było homologacji, przystosowania, ani technicznych możliwości do montażu haka. A miałem oba modele i biorąc pod uwagę konstrukcję, wcale mnie to nie dziwi. Co nie zmienia faktu, że "Polak potrafi" i wcale niemało takich egzemplarzy z hakiem jednak widziałem... :lol:
kermu - 2025-04-01, 10:58

Ponoć są jakieś haki tylko dla rowerów dla pojazdów nie mających homologacji do ciągnięcia przyczep
Zastanawia mnie jak to funkcjonuje w praktyce (rejestracja haka, przeglądy).

https://www.eurodiagnosta...ki_hybrydy.html

DrOzda - 2025-04-01, 12:04

nie zrobisz żadnej rejestracji i tyle