DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Duster 2016 1.6 Sce - zapala się kontrolka świec żarowych

orso82@o2.pl - 2025-08-18, 12:45
Temat postu: Duster 2016 1.6 Sce - zapala się kontrolka świec żarowych
Być może ktoś spotkał się z podobną sytuacją i byłby w stanie podsunąć pomysł co może być przyczyną usterki. Otóż kilkukrotnie przydarzyła mi się sytuacja, w której podczas jazdy autostradą/drogą ekspresową podczas wyprzedzania, po przyspieszeniu do około 125 km/h, zapala się kontrolka świec żarowych. Po odpuszczeniu gazu i spowolnieniu do 115-120 km/h kontrolka gaśnie. Tak dla jasności auto ma silnik benzynowy, stąd moje zdziwienie po spojrzeniu do instrukcji.

Kontrolka nie zapala się w innych sytuacjach, np. podczas jazdy w mieście czy przy niższych prędkościach. Auto nie wykazuje żadnych innych problemów, co najwyżej od czasu do czasu podczas stania na biegu jałowym jakby chwilowo spadały obroty na 1-2 sekundy. Po pierwszym wystąpieniu problemu z komputera został odczytany błąd komunikacji z alternatorem, ale nie ma żadnych innych objawów awarii alternatora. Łącznie sytuacja powtórzyła się 5-6 krotnie w praktycznie identycznych sytuacjach.

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły i w razie potrzeby postaram się odpowiedzieć na ewentualne pytania.

MartinezTychy - 2025-08-18, 13:26

orso82@o2.pl, jesteś pewien, że to kontrolka świec żarowych a nie przypadkiem pomarańczowy kwadrat z zygzakiem potocznie nazywany EKG?
nowy - 2025-08-18, 14:57

orso82@o2.pl
Czy masz jakikolwiek elm i bawiłeś się ustawieniami np poprzez aplikację np Carscanner?
Czy to się dzieje dokładnie przy przekraczaniu takiej samej prędkości i towarzyszy temu sygnał akustyczny w postaci piknięcia i pojawienia się ikonki świec żarowych mimo, że masz benzyniaka?

Jeśli na na pierwsze czy drugie pytanie odpowiesz tak to oznacza, że masz ustawiony "over lub limit speed" na określoną prędkość.

orso82@o2.pl - 2025-08-18, 21:32

@MartinezTychy
Tak jestem pewien ze to kontrolka świec żarowych, czyli taka pomarańczowa kontrolka:

@nowy
Nie korzystałem nigdy z elm ani nie bawiłem się ustawieniami poprzez aplikację, szczerze powiedziawszy musiałem sprawdzić teraz co dokładnie kryje się pod tymi pojęciami. Przypuszczam, że z tego typu urządzenie korzystał mechanik odczytując błąd komunikacji z alternatorem.

Moje dotychczasowe obserwacje wskazują, że sytuacja powtarza się przy konkretnej prędkości, jak wspominałem na oko 125 km/h. Faktycznie o czym zapomniałem wspomnieć towarzyszy temu sygnał dźwiękowy, chociaż nie jestem pewien czy było to pojedyncze piknięcie, w stresie zapamiętałem to raczej jako dwa piknięcia, najpierw wyższy dźwięk a potem niższy. Dusterek na pewno jest też benzyniakiem.

Mój egzemplarz nie ma funkcji limitera prędkości, przynajmniej jeżeli rozumiemy przez to przycisk, który znajduję szukając w Google:

Czy ustawienie takiego limitu za pomocą elm/aplikacji mimo to jest możliwe? Czy taka informacja wyświetli się właśnie pod nazwą over speed lub limit speed w programie diagnostycznym? Pytam, żeby móc ewentualnie podsunąć mechanikowi jakieś wskazówki przy okazji kolejnej wizyty u niego.

nowy - Wczoraj 13:16

https://zapodaj.net/plik-mM9MZhY1Y1
https://zapodaj.net/plik-NYey9SNTsT
https://zapodaj.net/plik-CEZR0gYKfl
https://zapodaj.net/plik-NNjIbS4q2J

Na podstawie tych 4 zdjęć chcę pokazać jak ja bawiąc się apką Car scanner uruchomiłem sobie właśnie takie ostrzeżenie, gdzie zapalała się lampka świec żarowych i jednocześnie pojawiał się sygnał akustyczny. U mnie to było bodajże 120 km/h. Przez pewien czas jeździłem z tym, ale zaczęło mnie to irytować i wyłączyłem.

nowy - Wczoraj 15:00

Ps. zapomniałem dopisać, że to co ja opisałem to nie jest to samo co ogranicznik prędkości włączony klawiszem, gdzie ustawiasz sobie prędkość i po jej przekroczeniu uniemożliwia dalsze rozpędzanie samochodu
orso82@o2.pl - Wczoraj 17:11

Dziękuję za wyjaśnienia i podpowiedzi. Przy okazji kolejnej wizyty u mechanika poproszę go o sprawdzenie czy aby właśnie ta opcja przypadkowo albo samoistnie się nie włączyła.