DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Na silniku znalazłem kawałek osłony - gdzie to powinno być?

miromi234 - 2025-09-22, 15:31
Temat postu: Na silniku znalazłem kawałek osłony - gdzie to powinno być?
Witam serdecznie forumowiczów. Ostatnio po otwarciu klapy silnika na środku leżała pianka wytłumiająca, leżała swobodnie na tym srebrnym elemencie. Wcześniej jej tam nie widziałem :) Nie mam pojęcia gdzie ją włożyć. Przesyłam zdjęcia. Jest trochę jak by z drobnymi ubytkami. Nie wiem czy to normalne, Dacia Duster 3 Hybryda z 2024 roku. Proszę o informacje gdzie to powinno być. AI sobie nie radzi, może Państwo poradzicie. Przesyłam zdjęcia. Z góry dziękuję.
sobol1976 - 2025-09-22, 15:38

Wygląda na coś niesymetrycznego więc zapewne znajdziesz to samo ale odbite lustrzanie po drugiej stronie w komorze. Może coś do zamontowania koło tych bocznych blach? Jest wcięcie w piance, które sugeruje montaż/wsunięcie jakiegoś wąskiego "żebra" (może blachy właśnie).
toka93 - 2025-09-22, 15:42

To jest montowane z boku podszybia w okolicy zawiasu maski.
BLACHA_997 - 2025-09-22, 15:43

W okolicy siłownika po prawej stronie. Jam masz zdjęcie, które zamieściłeś to na tym "pustym" elemencie powyżej kielicha amortyzatora, stroną zwróconą do szyby. To tak, jakby przedłużenie tej gumowej uszczelki.
miromi234 - 2025-09-22, 16:47

Dzięki wielkie za pomoc... udało się dzięki WAM. Jest trochę uszkodzone, brakuje kawałka. Może się utrzyma, zajadę przy okazji na serwis to może podmienią. Pozdrawiam serdecznie.
sobol1976 - 2025-09-23, 07:26

miromi234 napisał/a:
Jest trochę uszkodzone, brakuje kawałka.

Sądząc po twoim opisie mam podejrzenie, że element sam się nie przeniósł do wnętrza komory silnika. Prawdopodobnie miałeś, gościa który sobie to trochę poobgryzał i wciągnał to do środka. :) Masz tam jakieś kuny czy inne gryzonie?