| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Czy można to zmienić, aktywować tempomat w mojej wersji Dust
Jacek1A - 2025-10-16, 15:23 Temat postu: Czy można to zmienić, aktywować tempomat w mojej wersji Dust Witam. To mój pierwszy post.
Mam Dacia Duster z 2019 roku w wersji skromnej. Niema tepomatu, który utrzymuje samochód w jednej prędkości tak, że można zdjąć nogę z gazu a samochód jedzie z tą sama prędkością. Zamiast tego jest ogranicznik prędkości. Ustalamy sobie np. 100km i szybciej nie można, ale po zdjęciu nogi z gazu spada prędkość. Czy można to zmienić, aktywować tempomat w mojej wersji Dustera?
MartinezTychy - 2025-10-17, 01:31
Jacek1A, jeśli masz limiter prędkości to masz też tempomat, przełącz włącznik limitera w przeciwną pozycję do włączenia limitera.
toka93 - 2025-10-17, 07:26
| MartinezTychy napisał/a: | | Jacek1A, jeśli masz limiter prędkości to masz też tempomat, przełącz włącznik limitera w przeciwną pozycję do włączenia limitera. |
Wydaje mi się, że w niektórych wersjach był przycisk tylko limitera :)
Trzeba zakupić podwójny tempomat/limiter i powinno działać P&P, lub po uruchomieniu dodatkowo w clipie.
DrOzda - 2025-10-17, 07:48
Pytanie czy ma też przyciski tempomatu na kierownicy ...
toka93 - 2025-10-17, 07:51
Limiter chyba ustawia się jak tempomat przyciskami, a więc powinny występować jeśli jest limiter.
DrOzda - 2025-10-17, 08:12
No nie , limiter ustawią się + - a tempomat ma jeszcze przyciski O i R
MartinezTychy - 2025-10-17, 10:02
Panowie jeśli jest tak jak piszecie, że może być tylko limiter to jestem zaskoczony.
Jak widać człek się uczy i zbiera doświadczenie całe życie
Czajo - 2025-10-17, 10:29
Jacek1A, pokaż zdjęcie kierownicy i guzika limitera
DrOzda - 2025-10-17, 10:49
Może być tylko limiter, mam tak w Lodgy, co ciekawe żeby uruchomić tempomat w tej wersji to potrzeba modyfikacji w eprom ECU. Zewnętrznymi narzędziami na stole elektronika.
Dymek - 2025-10-17, 14:25
Dokładnie tak było w Lodgy wcześniejszych roczników, gdzie tempomat (regulator) w ogóle nie występował w żadnej opcji wyposażenia i nie było takiej opcji umieszczonej w oprogramowaniu, więc nawet Clip był bezradny. W instrukcji obsługi z tego okresu nie ma nawet wzmianki o regulatorze prędkości- jest tylko ogranicznik i brak przycisków O i R na kierownicy.
Z przyciskami to o tyle ciekawe, że jeśli są oba systemy, to przyciski O i R działają zarówno w przypadku regulatora, jak i ogranicznika
Ale autor ma Dustera z 2019 roku i tutaj rzeczywiście instrukcja podaje dwie wersje wyposażenia- z regulatorem i bez. I także w wersji bez regulatora są modyfikacje w przyciskach kierownicy.
W tym wypadku jednak opcja tempomatu jest na pewno gotowa do aktywacji.
Jacek1A - 2025-10-17, 15:55
Oto fotki kierownicy i przełącznika między siedzeniami.
DrOzda - 2025-10-18, 08:42
Ok , kup przycisk i podmień, może to będzie wszystko co potrzebne :)
|
|