DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - Jogger osłony relingów

Kaine - 2025-10-20, 22:39
Temat postu: Jogger osłony relingów
Witam,
Dwa tygodnie temu zauważyłem w swoim Joggerze że przednia osłona relingu od strony kierowcy lekko odstaje w porównaniu do drugiej strony.
Okazało się że odstaje od dachu na wysokość ok. 4-5mm i podczas jazdy słychać szum wpadającego pędu powietrza.
Następne dni to telefon do ASO i umówienie wizyty na oględziny uszkodzenia.
Serwis sprawdził że jest to uszkodzenie mechaniczne wewnątrz plastiku osłony , wyłamany plastik.
Serwis uznał że to uszkodzenie mechaniczne spowodowane np. aktem wandalizmu i naprawy gwarancyjnej nie będzie.

Na dzielnicy mam zaparkowane 2-3 Jogger-y i każdy ma uszkodzony przynajmniej jeden taki ten element.
A jak wygląda to w waszych samochodach ?
Zdjęcia w załączniku

sobol1976 - 2025-10-21, 17:15

Mam prawie tak samo od nowości w Sandero Stepway. Co prawda w przednich osłonach relingu modułowego ale to podobny temat. Może nie 4-5mm ale różnica między stronami jest zauważalna (jakieś 2mm). To po prostu kiepskie pasowanie i montaż nowego elementu. Jeśli miałbyś "akt wandalizmu" to zapewne ta część by się odchylała bardziej. Nie zauważyłeś tego wcześniej? Ja to zgłaszałem na pierwszym przeglądzie o powiedzieli, że tak to się niestety montuje i że nowa część może też odstawać. No cóż budżetowy samochód to budżetowy projekt mocowań. Olałem to...