| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Wyjąca skrzynia ktoś naprawiał?
SylverStone86 - 2025-10-27, 13:13 Temat postu: Wyjąca skrzynia ktoś naprawiał? Witam
Mam w swojej Daci Duster 2 powrzechny problem z wyjącą skrzynią.Słychać to przy spadku prędkości od ok 110-70. Jak tylko dodam lekko gaz to wszystko cichnie.Wuem że problem znany a serwisy umywają ręce ale... Właśnie ale, czy ktoś to robił na własną rękę w jakimś warsztacie? Czy to jest problem samej konstrukcji,czy poprstu jakiegoś synchronizatora bądź innej części którą po prostu trzeba wymienić, zregenerować i problem ustąpi.Strasznie mnie to wkurza, psuje cały komfort.Czy ktoś się uporał? Pozdro
matek - 2025-10-27, 15:05
Spróbuj tam się dowiedzieć
https://www.skrzyniebiego.../6992/manualne, skrzynie,biegow,dacia,duster,1.3.html,
temat ogólnie znany, mnie pomogło trochę wymiana oleju na gęściejszy np. NFP zgodnie z zaleceniami na stronie ELF-a. Drugi sposób to dodanie do oleju MoS2, jak to nie pomoże to albo remont albo głośno słuchać radia.
franius - 2025-10-27, 23:52
| matek napisał/a: | | Drugi sposób to dodanie do oleju MoS2, jak to nie pomoże to albo remont albo głośno słuchać radia. |
Dwusiarczek molibdenu wpływa na płynność pracy bo zmniejsza tarcia ale zdecydowanie nie zmniejszy wycia skrzyni - można przeczytać komentarze na allegro gdzie wyraźnie ci niezadowoleni zgłaszają że nie pomogło na wycie a zadowoleni zgłaszają że polepszyło płynność zmiany itp
SylverStone86 - 2025-11-04, 08:12
Dziwne ze jak na tyłu użytkowników nigdzie właśnie nie ma mowy o jakiejkolwiek naprawie.Skoro problem jest częsty,rozumie jakby coś działo się ze skrzynią poważnego,ale sam serwis twierdzi że jest to luz który u jednych jest większy u innych mniejszy i stąd ten hałas który jest w normie.Problem dotyczy jakiegoś elementu.Szkoda wymieniać całą skrzynie a jednak mało kto albo nikt jeszcze tego od lat nie zrobił 😁
tAboon - 2025-11-04, 10:33
W ASO Dacia Zdunek - opinia mistrza serwisu - TTTM - Ten Typ Tak Ma.
Taka skrzynia. 5 biegowa, stara technologia.
MartinezTychy - 2025-11-04, 11:16
Determinacja sprawia, że można dokonać naprawy na gwarancji, sęk w tym betonie który jest za biurkiem, mogę powiedzieć, że mam przygody z ASO i tępokrawędzistym sposobem myślenia, zawsze gdy były takie sytuacje prosiłem by dali mi na piśmie, że odstępują od naprawy, wymiany lub diagnostyki.
Jeśli już czegoś żądasz na piśmie i nie ustępujesz oraz fakt, że zostawiasz samochód nie podpisując protokołu odbioru sytuacja zmienia się powoli lecz jednak na twoją korzyść.
Niestety takie rzeczy dzieją się w Europie, gdybyśmy mieszkali za Oceanem sztab prawników dobijałby się do takich klientów, przypomnijcie sobie aferę VW z oszukańczym programem emisji spalin, użytkownikom wypłacono odszkodowanie i odkupiono samochody, w Europie śladowe ilości odszkodowania to samoc w grupie Renault z silnikami 1.2TCe, Stellantis 1.2 PiurTech to samo, więc widać jakim strategicznym rynkiem jesteśmy.
|
|