DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Klimatyzacja Dacia Sandero III

runio84 - 2025-12-11, 22:19
Temat postu: Klimatyzacja Dacia Sandero III
Witam

Kupiłem Dacie Sandero III 1.0 SCE ale bez klimatyzacji chciałbym sobie ją założyć czy ktoś z Was ma schemat klimatyzacji ? lub ma instrukcje jak ją montować lub z czego się składa ?

P.S.
Ma może jeszcze ktoś z Was książkę napraw dla modelu Dacia Sandero III

Pozdrawiam
Marcin

DrOzda - 2025-12-12, 08:37

nieopłacalne, chyba że masz drugi rozbity egzemplarz i miesiąc czasu
MartinezTychy - 2025-12-12, 09:05

Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko nieopłacalne, a właśnie z takim przypadkiem się zmierzysz.
Poszukaj lepiej wersji z klimatyzacją, a tą sprzedaj puki jest szansa na to.

Dymek - 2025-12-12, 10:57

Również uważam temat za całkowicie nieopłacalny i trudny. Zwłaszcza że do Dacii właściwie nie istnieje żadna ogólnodostępna książka napraw, budowy, schematy elektryczne w zasadzie również niedostępne. Szczególnie właśnie dla 3 generacji.
runio84 - 2025-12-16, 09:53

Witam
Mimo wszystko będę walczył aby ją zamontować. Samochód ma 3 lata i 29 tyś km przejechane kupiłem za bezcen wiec podejmuje walkę z założeniem.
Ma ktoś z Wa schemat montażowy ?
Planuje wziąć z dawcy i póki co mam czas na zakup części ( zima wiosna).

Jeśli macie zamiar marudzić narzekać lub mądrować się bez sensu - proszę nie pisz oszczędź czas pisania jak i czytania drugiej stronie.
liczę jedynie na merytorykę i pomoc w działaniu jakie podjąłem.

Pozdrawiam
Marcin

Dymek - 2025-12-16, 10:55

runio84 napisał/a:
Ma ktoś z Wa schemat montażowy?

Wykaż jednak minimum wysiłku w zrozumienie informacji i intencji, które próbujemy Ci przekazać- nie licz na żadne schematy montażowe, serwisowe mechaniczne, elektryczne czy inną dokumentację tego typu, zwłaszcza dla nowszych modeli Dacii.
Dodatkowo specjalnie dla Twojej informacji- jestem na tym forum dość krótko, bo tylko od 2017 roku, ale przez ten czas nie pamiętam żeby ktoś pochwalił się tutaj dołożeniem we własnym zakresie klimatyzacji do Dacii (niezależnie od modelu). Będziesz więc pierwszy i mamy nadzieję, że zdasz tu relację.
Cytat:
Jeśli macie zamiar marudzić narzekać lub mądrować się bez sensu - proszę nie pisz oszczędź czas...
Zmień troszeczkę podejście. Liczylibyśmy jednak na minimum szacunku, zwłaszcza od nowego Użytkownika forum...
MartinezTychy - 2025-12-16, 12:11

runio84, Chciałem nadmienić, że silnik który masz 1.0SCe to jednostka podwyższonego ryzyka, z całym wachlarzem przypadłości, jak sadzę to i tak nie ma znaczenia bo było tanio.
Pozdrawiam Marcin.

runio84 - 2025-12-16, 15:41

MartinezTychy napisał/a:
runio84, Chciałem nadmienić, że silnik który masz 1.0SCe to jednostka podwyższonego ryzyka, z całym wachlarzem przypadłości, jak sadzę to i tak nie ma znaczenia bo było tanio.
Pozdrawiam Marcin.

a mozesz wymienić co naprzykaład jest przypadłością w tym silniku ?
bo ja słyszałem wręcz odwrotna opinię że to trwały i dpbry silnik

runio84 - 2025-12-16, 16:05

Dymek napisał/a:
runio84 napisał/a:
Ma ktoś z Wa schemat montażowy?

Wykaż jednak minimum wysiłku w zrozumienie informacji i intencji, które próbujemy Ci przekazać- nie licz na żadne schematy montażowe, serwisowe mechaniczne, elektryczne czy inną dokumentację tego typu, zwłaszcza dla nowszych modeli Dacii.
Dodatkowo specjalnie dla Twojej informacji- jestem na tym forum dość krótko, bo tylko od 2017 roku, ale przez ten czas nie pamiętam żeby ktoś pochwalił się tutaj dołożeniem we własnym zakresie klimatyzacji do Dacii (niezależnie od modelu). Będziesz więc pierwszy i mamy nadzieję, że zdasz tu relację.
Cytat:
Jeśli macie zamiar marudzić narzekać lub mądrować się bez sensu - proszę nie pisz oszczędź czas...
Zmień troszeczkę podejście. Liczylibyśmy jednak na minimum szacunku, zwłaszcza od nowego Użytkownika forum...

Sorki chłopie ale na szacunek sie zapracowuje tak samo na jego brak.

Jeśli na forum w dziale technicznym są sami bajkopisarze bez merytoryki a jak pytam się o schematy to rozkładają ręce to na &uj jest ten dział ? - dział techniczny po to by powiedzieć nie da się, nie ma sensu, po co CI to a w ogóle sprzedaj samochód ?

Ogólnie wbiłem tu bo mam jak w pierwszym poście opisany problem który chce rozwiązać, jeśli nie uzyskam tu takiej informacji to trudno gdzie indziej to znajdę( to nie rocket science) iale nie potrzebuje siedzieć na forum by siedzieć i pie%$^&*# głupoty - mam cel i chce go zrealizować.

MartinezTychy - 2025-12-16, 21:56

https://www.daciaklub.pl/...c.php?p=1840957

https://www.daciaklub.pl/...c.php?p=1809155

toka93 - 2025-12-17, 08:30

1. Książki napraw chyba już się nie wydaje do żadnego modelu
2. Dołożenie klimatyzacji to naprawdę dużo elementów do wymiany/dołożenia i rozbiórka wnętrza
3. Jeśli już robić taką operację to tylko i wyłącznie mając dostęp do całego pojazdu z klimatyzacją i demontaż potrzebnych elementów.
4. Jak koledzy wyżej pisali auto musiało być chyba w mega atrakcyjnej. W mojej ocenie samych części będzie 3-4 tysiące. Jeśli jesteś w stanie zrobić to sam to do 5 się zamkniesz. Jeśli przez warsztat to pewnie 7-8 to będzie realna kwota. Tylko tutaj i sprawy mechaniczne, jak i podłączenie elektryczne i zmiany w sofcie pojazdu.
Niestety Dacia to nie VW gdzie wszystkie wiązki są gotowe i można to w miarę szybko i tanio zrobić mając odpowiednie części.

runio84 - 2025-12-17, 09:31

toka93 napisał/a:
1. Książki napraw chyba już się nie wydaje do żadnego modelu
2. Dołożenie klimatyzacji to naprawdę dużo elementów do wymiany/dołożenia i rozbiórka wnętrza
3. Jeśli już robić taką operację to tylko i wyłącznie mając dostęp do całego pojazdu z klimatyzacją i demontaż potrzebnych elementów.
4. Jak koledzy wyżej pisali auto musiało być chyba w mega atrakcyjnej. W mojej ocenie samych części będzie 3-4 tysiące. Jeśli jesteś w stanie zrobić to sam to do 5 się zamkniesz. Jeśli przez warsztat to pewnie 7-8 to będzie realna kwota. Tylko tutaj i sprawy mechaniczne, jak i podłączenie elektryczne i zmiany w sofcie pojazdu.
Niestety Dacia to nie VW gdzie wszystkie wiązki są gotowe i można to w miarę szybko i tanio zrobić mając odpowiednie części.

Tak odkupiłem od dealera za 20 tyś z przebiegiem 29 tyś z myślą ze będę bawił się w małego mechanika gdyż tanie części są do nich.
Mam tez forda focusa i jego juz rozbierałem i poza silnikiem i skrzynia rozprułem go całego a na dodatek mam sandero stepway II od kiku lat i jestem zadowolony..robiłem w niej klimatyzacje ( naprawiałem gdyż parownik musiałem wyjąć bo sie rozszczelnił - a do tego zadjąłem cała deskę i z tego co widziałem dużo były kabli które były przygotowane po podłączenie.)

toka93 - 2025-12-17, 09:42

W takim przypadku trudnością może być znalezienie schematów elektrycznych dla Daci. Nie są raczej ogólno-dostępne.
runio84 - 2025-12-18, 14:21

MartinezTychy napisał/a:
https://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?p=1840957

https://www.daciaklub.pl/...c.php?p=1809155

Wiesz myślenie to najcięższa praca i właśnie dlatego najmniej ludzi ją wykonuje. :!:

Proszę przeczytaj ze zrozumieniem jaki ja mam silnik a o jakich silnikach Ty dodałeś posty.

MartinezTychy - 2025-12-18, 15:11

runio84, ;-)
Dymek - 2025-12-19, 09:13

runio84 napisał/a:
... jaki ja mam silnik a o jakich silnikach Ty dodałeś posty.

Niby że posty o 1,0 SCe a Twój to 1,0 SCE? ;-)

masterczerwi - 2025-12-19, 21:54

A może zestaw klimatyzacji elektryczny? Nie wiem, nie znam się, to taki pomysł i nie wiem czy dobry. Ale u pana Chińczyka taki komplet od około 1000 cebulionów się zaczyna. Wydaje mi się że byłby prostszy w montażu. Wadą niestety jest ogromne zapotrzebowanie na prąd idący w dziesiątki amperów.