DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Wielozawór - czy to normalne objawy zużycia?

masterczerwi - 2026-02-14, 08:42
Temat postu: Wielozawór - czy to normalne objawy zużycia?
Auto ma 2 lata i 43kkm przebiegu.

MartinezTychy - 2026-02-14, 09:28

Pytasz o zużycie czy korozję?
Jeśli samochód ma 2 lata to gonić ASO z gwarancją.

masterczerwi - 2026-02-14, 10:57

No jacha że chodzi o to takie brązowe coś :mrgreen: .
Już tak na poważnie:

to co zobaczyłem po zdjęciu osłony (pomijając że urwałem śrubę mocującą), tak trochę mnie zaskoczyło (eufemizm). Ale dzięki, już wiem w którą stronę się udać.

A czy ktoś się orientuje, jaki jest przybliżony koszt wymiany zaworu (wolę się przygotować na różne scenariusze, a do ASO to podchodzę z dystansem)?

malygabrys - 2026-02-14, 15:16

Jak masz w pobliżu serwis BRC to zadzwoń i zapytaj o cenę - ale najpierw gonić serwis - po to masz gwarancję.
masterczerwi - 2026-02-20, 19:37

Byłem dzisiaj na spotkaniu ze specjalistą od gazu. Pan A - przyjmujący auta, Pan B - specjalista od gazu. Zostałem poproszony przez A do wjazdu na halę serwisową. Rozmowa wyglądała następująco:

A:- Pan pokaże ten zawór.
Ja:- Jest przy butli z gazem. - Po czym wyjąłem telefon i pokazałem zdjęcia. A podszedł do auta na podnośniku i zamienił ze trzy słowa z Panem B, który to był w aucie. Po chiwli Pan B z bardzo niezadowoloną miną, przy użyciu drabinki, wyszedł z auta. A i B wrócili do mnie.
A do B: - Skorodowany zawór.
B: - Gdzie?
A: - Przy butli. - Moje auto w dalszym ciągu stoi na środku hali.
B: - To trzeba podnosić?
A: - Ale Pan ma zdjęcia.
A: - Pan pokaże. - Zwrócił się do mnie. Pokazałem.
B: - No skorodowany. - I tak patrzą we dwóch na mnie.
Ja: - No i co z tym?
B: - Tak ma być. - Po czym odszedł w siną dal.
A: Zwrócił się do mnie. - Nasypali soli od cholery to i rdzewieje. Żeby Pan wiedział jak tarcze korodują. Przyjeżdżają na serwis, postoją ze 3 godziny i całe zardzewiałe. - Nie odzywam się.
A: - Słyszał Pan specjalistę. Nie robimy.
Ja: A jak się rozszczelni?
A: - Wtedy zrobimy.
Ja: A jak się rozszczelni po gwarancji?
A: - Wtedy zrobimy odpłatnie. - Po chwili ciszy. -Jak Pan się nie zgadza, może Pan napisać do kierownika serwisu. Najlepiej mailem. Ma wtedy 14 dni na odpowiedź.

Kurtyna.

Sam nie wiem. Smiać się czy płakać?

MartinezTychy - 2026-02-20, 20:11

Mogłeś poprosić o odmowę naprawy na piśmie z uzasadnieniem, niczego na gębę.
Zgłoś sprawę do Renault polska.

Michał_ZS - 2026-02-21, 08:02

masterczerwi napisał/a:
Byłem dzisiaj na spotkaniu ze specjalistą od gazu. Pan A - przyjmujący auta, Pan B - specjalista od gazu. Zostałem poproszony przez A do wjazdu na halę serwisową. Rozmowa wyglądała następująco:

Sam nie wiem. Smiać się czy płakać?

No parodia westernu normalnie. :-) :-) :-)

z gadki wynika że oczekiwali przeprosin za zawracanie im luny.

Jak masz (a pewnie tak) jakiś kwit z tej żenującej wizyty to faktycznie napisz do tego serwisu zawierając wnioski panów A i B że jak coś to naprawią odpłatnie i oczywiście że zauważyli korozję w wozie jeszcze na gwarancji i że to normalne :shock: Zamieść w mailu kwestie bezpieczeństwa skorodowanego elementu obawy o jego rozszczelnienie, dodatkowo oczywiście do wiadomości mail do renault polska.

(Zaznacz przy wysyłaniu maila ten kwadracik na dole żeby przyszło do Ciebie potwierdzenie że go odczytali i kiedy)

Niech nie robią sobie jaj

masterczerwi - 2026-02-21, 08:33

Napisałem na razie do kierownika serwisu. Zobaczymy co dalej.
Michał_ZS - 2026-02-21, 10:18

No i słusznie
mekintosz - 2026-02-24, 14:30

Czekam na kolejny post autora.

Smutne nie zachęca takie podeście serwisu do zakupu daci w szczególności LPG ;-(

Człowiek po takich przygodach obiecuje sobie, nie kupie nowego auta bo serwis ma w d..e. Później jak kupi używane z problemami, ze tylko nowe z gwarancją.

pozd

Łukasz

masterczerwi - 2026-02-25, 14:43

Byłem po opinię u niezależnego gazownika. Niestety potwierdził słowa serwisu, że to normalne i dosyć często się zdarza w instalacjach zewnętrznych. Kazał się nie przejmować, jednak dorzucił że ta korozja i/lub utlenianie mosiądzu spowodują awarię zlokalizowanego tam czujnika, co w efekcie doprowadzi to zablokowania instalacji gazowej :(.

Smutna, dzisiejsza rzeczywistość. Koniec gwarancji - sprzedać i kupić nowe. Bardzo pro-eko. Niesamowita nagonka na chińskie auta, podlewana różnego rodzaju postami w stylu: "...człowiekowi już wymienili silnik i dwa razy skrzynię biegów w nowym chińczyku...". Tylko że ja chcę serwis który poważnie traktuje klienta. Mam świadomość że obsługa klienta w naszym kraju stoi na bardzo niskim poziomie, a mimo wszystko to boli.

Ciągle czekam na odpowiedź od kierownika i serwisu z innego miasta.

mekintosz - 2026-02-25, 15:27

Ja bym rdze usunał i czymś zabezpieczył ale jak na gwarancji auto to jeszcze cofną gwarancję na ten wielozawór lub na cały pojazd ;-(
masterczerwi - 2026-03-10, 11:52

Rozmawiałem z Panem z sewisu winnym mieście (większym, wydaje się że bardziej cywilizowanym). Pan (nic mu nie ujmując), w miły sposób mi wytłumaczył, że niestety na gwarancji zaworów nie wymieniają. Jeżeli pojawi się usterka to jak najbardziej. Koszt wymiany w aso to około 3000 ziko (około 1800 zawór + 1100 robocizna). Pan stwierdził, że jeżeli działa - to jeździć.

W przyszłym tygodniu napiszę jeszcze do centrali z prośbą o pisemne zapewnienie, że ten stan rzeczy jest bezpieczny.

A ja swoją drogą przeciągnę odrdzewiaczem i chlorokauczukiem.