| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - aktualizacja sterownika wtrysku 1.2 TCe
fabiano123 - 2026-02-17, 18:02 Temat postu: aktualizacja sterownika wtrysku 1.2 TCe Hej, posiadam Dacie Lodgy z silnikiem 1.2 TCe, na wielu forach polecają zrobić aktualizację sterownika w celu zmniejszenia zuzycia oleju,
Moja wersja to 5900,
Czy wie ktoś co to za wersja? oraz czy wychodziły nowsze?
Rozumiem ze taka aktualizację zrobię tylko w ASO
Z góry dziękuję za odpowiedź
MartinezTychy - 2026-02-17, 22:43
Można również zamówić odczynienie uroku u szamana, jednak nic to nie zmieni, ponieważ zużycie oleju występuje pomiędzy pierścienie na tłoku a ścianą gładzi cylindra.
To silniki które na papierze generują moc i niutonometry ale zostały zaprojektowane na kole garncarskim, żeby zlikwidować zużycie oleju trzeba zrobić przynajmniej średni remont silnika, taka to uroda tej jednostki.
Marmach - 2026-02-18, 18:52
Ale podobno była jakaś aktualizacja zmniejszająca podciśnienie w cylindrach w odpowiednim momencie i zmniejszająca zużycie oleju
Co do remontu, to ja remontowałem (wymiana tłoków, uszczelniaczy itp) i tak przez 1000km nie brał oleju, a teraz już chłepcze z powrotem ok 0,15l / 1000km
Wreszcie co do papierowych parametrów, to wcale nie są papierowe. To jest bardzo kulturalnie jeżdżący silnik, szkoda że trwałość jest o kant tyłka potłuc
|
|