DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział techniczny - Jaki Akumulator 12V Duster Journey Hybrid 140

WojMatt72 - 2026-03-15, 15:48
Temat postu: Jaki Akumulator 12V Duster Journey Hybrid 140
Witam serdecznie, potrzebuję pomocy odnośnie akumulatora 12V w moim Duster Journey Hybrid 140 z 2024roku. Chodzi o to jaką montują fabrycznie pojemność elektryczną ile Ah? Źródła podają aż cztery różne pojemności od 50Ah aż po 72Ah. Walczę z ASO o wymianę ponieważ mam z nim spory kłopot. Ze względu na miejsce zamontowania nie mogę odczytać tego z obudowy akku. Może ktoś już wynieniał wyciągał. Chcę im dostarczyć jak najbardziej wiarygodny pomiar. Do pomiaru ze zdjęcia przyjąłem podawany najniższy Ah jeżeli jest większy tym bardziej działa to na niekorzyść tego akumulatora. Proszę o info.
eio - 2026-03-15, 17:29

Nie wiem jaki fabrycznie akumulator fabryka instaluje w tym dusterze.
Podejrzewam, że jego dobór zależy od zamontowanych fabrycznie pożeraczy prądu - im więcej gadżetów na prąd, tym większa pojemność aku. Liczba fabrycznych gadżetów jest przypisana do wersji modelu - od najuboższej do premium. Nie wiem jak jest teraz. Wcześniej były wersje dacii bez klimatyzacji, radia, podgrzewanych lusterek, elektrycznie opuszczanych szyb, itd

Dymek - 2026-03-15, 18:19

Dacia Sandero2 z silnikiem 0,9TCe posiadała fabrycznie akumulator EFB 60Ah i 510A(EN) Na pewno Duster2 miał większy.
tomkasz - 2026-03-15, 19:38

WojMatt72 napisał/a:
Ze względu na miejsce zamontowania nie mogę odczytać tego z obudowy akku.

A to dlaczego? Gdzie jest zamontowany? Czy nie w koszu pod bagażnikiem? Powinna być plastikowa pokrywa pod wykładziną bagażnika. 4 czy 5 nakrętek na klucz 10.

jack63 - 2026-03-30, 13:12

Dymek napisał/a:
Dacia Sandero2 z silnikiem 0,9TCe posiadała fabrycznie akumulator EFB 60Ah i 510A(EN) Na pewno Duster2 miał większy.

Nie koniecznie. Mój DD3 1.0 EcoG ma właśnie ten sam akumulator.
Hybryda może mieć aku większej pojemności i wg. mnie powinna mieć większy ze względu na częstsze używanie rozrusznika niż przy zwykłym silniku i start-stop.
Pasuje zmierzyć istnięjacy akumulator I porównać z wymiarami tej 60tki.
W moim DD3 jest miejsce na większy akumulator. Tak na oko zmieścił być się taki 90Ah. Jednak w wersji Full Hybrid może wyglądać to trochę inaczej.

r70 - 2026-03-31, 05:26

@jack63; to chyba nie zawsze idzie w parze - toyoty hybrydy mają małe akumulatory i dlatego jest problem. rozruchem nawet po krótkim sraniu. założenie jest takie że stale będzie doładowywany z aku trakcyjnego - ale jak stoi to nie doładowuje, a odbiorniki go ubijają.
defunk - 2026-03-31, 08:22

r70 napisał/a:
jest problem. rozruchem nawet po krótkim sraniu

Bo pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł ;-)

r70 - 2026-03-31, 18:58

tak to jest jak się na telefonie pisze ;)