| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - Słabe ogrzewanie w sandero dCi
gajowy - 2009-10-13, 19:13 Temat postu: Słabe ogrzewanie w sandero dCi Idzie zima a ja mam taki problemik z Sandero 1,5 diesel.Po porannym odpaleniu ogrzewanie wolno się rozgrzewa, własciwie do pojawienia się na wskazniku temperatury silnika 2-ch kresek dmucha tylko zimnym powietrzem.Ciepło robi się dopiero po przejechaniu 8-10 km.Do tej pory jeżdziłem samochodami z "benzyną", być może w dieslach tak jest. Ciekawe jak jest w innych Daciach z dieslem?
Rudiok - 2009-10-13, 19:16 Temat postu: Re: Ogrzewanie w Sandero
| gajowy napisał/a: | | Idzie zima a ja mam taki problemik z Sandero 1,5 diesel.Po porannym odpaleniu ogrzewanie wolno się rozgrzewa, własciwie do pojawienia się na wskazniku temperatury silnika 2-ch kresek dmucha tylko zimnym powietrzem.Ciepło robi się dopiero po przejechaniu 8-10 km.Do tej pory jeżdziłem samochodami z "benzyną", być może w dieslach tak jest. Ciekawe jak jest w innych Daciach z dieslem? |
A czego oczekiwałeś? 25 stopni po minucie odpalenia zimnego silnika? To raczej normalne, że samochód potrzebuje się rozruszać, żeby zaczął grzać.
--
Pozdrawiam, Rudiok
jackthenight - 2009-10-13, 19:16
Niestety disle się wolno nagrzewają, benzyniaki są w tym temacie lepsze.
U mnie 2 kreski pojawiają się po kilometrze, może dwóch.
Po 3-4 kilometrach świecą się już 4 kreski.
gajowy - 2009-10-13, 19:17
W benzynie VW jest cieplutko po 1 km.
jackthenight - 2009-10-13, 19:18
| gajowy napisał/a: | | W benzynie VW jest cieplutko po 1 km. |
W benzyniaku jak się świecą 2 kreski to również dmucha ciepłym powietrzem :)
gajowy - 2009-10-13, 19:20
To może ja za oszczędnie z obrotami bo 4-kreski pojawiają u mnie się latem i przy "sportowej"jeżdzie.
jackthenight - 2009-10-13, 19:22
| gajowy napisał/a: | | To może ja za oszczędnie z obrotami bo 4-kreski pojawiają u mnie się latem i przy "sportowej"jeżdzie. |
Poczytaj wcześniejsze tematy nt. temp. w dieslach - rzadko w dieslu pojawiają się 4 kreski - taki urok diesla.
laisar - 2009-10-14, 08:52
Właśnie dlatego, że diesle się wolno nagrzewają, Dacie z nimi są dodatkowo wyposażone w elektryczne elementy grzejne w układzie wentylacji. Podobno powinny działać prawie natychmiast, dając ciepłe powietrze jeszcze szybciej niż w benzyniakach.
Więcej: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=69
Nie wiem tylko, czy tak jest we wszystkich wersjach - ale na Twoim miejscu, gajowy, sprawdziłbym, bo może coś faktycznie po prostu nie działa?
gajowy - 2009-10-15, 08:53
Nie było minie na forum dwa dni, po przeczytaniu nowych wiadomości idę szukać tego "elektrycznego elementu grzejnego".
Dodano 10:47
No i wygląda to tak: nie znalazłem tego modułu w końcu jestem gajowy a nie mechanik. Wytestowałem że najszybciej można osiągnąć ciepło po odpaleniu silnika jak zamknie się dostęp powietrza od zewnątrz, oraz ustawi się nadmuch tylko na otwory w desce. W tedy ciepło robi się w ręce itd. (dość szybko).Przy ustawieniu na szybę jest też w miarę dobrze, ale na nogi to komfort ma pasażer z przodu , natomiast kierowca(ze względu na ustawienie wylotu powietrza)na wiele nie może liczyć.Być może w Sandero jest to elektryczne wspomaganie grzania bo dmucha "pierwszym" ciepłem po 1 do 2-ch minutach.
Beckie - 2009-10-15, 12:12
| gajowy napisał/a: | | ale na nogi to komfort ma pasażer z przodu , natomiast kierowca(ze względu na ustawienie wylotu powietrza)na wiele nie może liczyć |
http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22992#22992
|
|