|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Płyny eksploatacyjne
LEON - 2010-07-19, 20:23 Temat postu: Płyny eksploatacyjne W dn. 26.06 br. miałem we wspomnianym ASO taką sytuację! Poinformowano mnie, że do końca gwarancji tj. jeszcze 2,5 roku mogę do auta wlewać tylko paliwo i płyn do szyb.
Nie chciano mi podać nazw: oleju, tzw. borygo itd.
Biorąc pod uwagę ostatnie upały nasuwa się pytanie gdzie szukać ASO (czynnego) będą np. w górach - gdy wóż się przegrzewa na serpentynach???Czy ktoś z was miał z nimi podobny problem?
Dodam, że mam Sandero z 1,5 dci (68 KM) - pozdrawiam
wox - 2010-07-19, 21:16
Jeżeli masz za mało płynu chłodzącego, to jedziesz na najbliższą stację paliw, gdzie za około 14 - 15 zł kupujesz litrową butelkę płynu Prestone i sam sobie dolewasz.
Uwaga - nie rób tego na rozgrzanym silniku (para buch ... ). Na zimnym silniku lejesz po poziom max.
To dziwne, że nie zakazali Ci lać nawet płynu do spryskiwaczy
vipergtr - 2010-07-19, 21:23 Temat postu: Re: Płyny Witaj
Co do plynu chlodniczego to napewno masz wlany Elf Glacelf. Olej silnikowy to Elf. Dacia i Renault lubuja sie w marce Elf.
robertp1983 - 2010-07-20, 09:10 Temat postu: Re: Płyny
LEON napisał/a: | W dn. 26.06 br. miałem we wspomnianym ASO taką sytuację! Poinformowano mnie, że do końca gwarancji tj. jeszcze 2,5 roku mogę do auta wlewać tylko paliwo i płyn do szyb.
Nie chciano mi podać nazw: oleju, tzw. borygo itd.
Dodam, że mam Sandero z 1,5 dci (68 KM) - pozdrawiam |
Dziwne, ja miałem problem z ubywającym płynem chłodniczym, pojechałem do RRG Jerozolimskie, powiedzieli, żebym zostawił samochód na jazdy próbne to sprawdzą, co sie dzieje, powiedziałem że zabieram DAĆKĘ do domu:) dolali płynu w ramach gwarancji i dokupiłem u nich podczas tej samej wizyty butelke koncetratu i nikt nie kręcił głową, że chce w razie czego dolewać, zapłaciłem u nich niecałe 30 zł dokładnie nie pamiętam. Chyba zależy od zmiay w serwisie, bo to właśnie tam mi powiedzieli o tych hamulcach, że psuje je hamując silnikiem:) Ciekawe
Beckie - 2010-07-20, 09:42
U mnie akurat w zimie nastąpił dość znaczny ubytek płynu chłodzącego. Postanowiłem, że sam uzupełnię (kupiłem normalnie w ASO na dziale z częściami) i zobaczę czy sytuacja się nie powtórzy. Płynu już nie ubywa więc póki co nie zgłaszam usterki.
Jeśli w nowym aucie silnik się przegrzewa (do tego dci, które raczej mają problemy z uzyskaniem odpowiedniej temperatury) to może oznaczać usterkę. Ile cegiełek wyświetla się na wyświetlaczu temperatury? Czy wentylator chłodnicy uruchamia się podczas nadmiernego wzrostu temperatury?
laisar - 2010-07-20, 10:59
Ciekawe, u mnie też ubyło chyba w zimie... A może to nie był ubytek, tylko po prostu zmiana objętości?
Co do ASO - zależy jeszcze, na kogo się trafi. Może to był jakiś żartowniś? <; Ale mnie też tam sprzedali butelkę i nic nie kręcili nosami...
DrOzda - 2010-07-20, 11:13
W lecie jak ubywa płynu a do ASO daleko to lepiej kupić baniak wody demineralizowanej i dolewać aż do usunięcia wycieku. Po uszczelnieniu układu ASO powinno wykonać test temperatury zamarzania płynu i dolać w razie potrzeby koncentrat.
W czasie dużych mrozów lepiej nie ryzykować tej metody tylko od razu jechać na uszczelnienie.
mekintosz - 2010-07-20, 16:47
W AX 4x4 mam unikatowy wskaznik zbyt malego poziomu plynu w chlodnicy. W zimie zdarzalo sie ze zmniejszala sie objetosc na tyle ze musialem dolewac. Jak za duzo wlalem nadmiar umykal przez zaworek w korku wlewu na chlodnicy.
adams - 2010-07-20, 20:01
DrOzda napisał/a: | W lecie jak ubywa płynu a do ASO daleko to lepiej kupić baniak wody demineralizowanej i dolewać aż do usunięcia wycieku. |
W praktyce deminerał dostaniesz dopiero na stacji benzynowej, wiec lepiej kupić tam Borygo
PiotrWie - 2010-07-20, 20:48
mekintosz napisał/a: | W AX 4x4 mam unikatowy wskaznik zbyt malego poziomu plynu w chlodnicy. W zimie zdarzalo sie ze zmniejszala sie objetosc na tyle ze musialem dolewac. Jak za duzo wlalem nadmiar umykal przez zaworek w korku wlewu na chlodnicy. |
Jako wskaźnik może i unikatowy, ale pomiar występował w R25 ( uprzejmy pan infirmował po francusku o niedoborze lub nadmiarze płynu, w BMW też pokazuje komunikat "Kuhlwasserstand"
firefox - 2011-03-16, 10:34 Temat postu: płyny eksploatacyjne używane w Dacia Duster (AutoZięba) Takie informacje otrzymałem od Auto Zięba (Katowice) może komuś się przyda.
- olej silnikowy, : ELF 10W40, norma ACEA A5B5, ACEA A3B4
- płyn chłodzący, : GLACEOL RX type D
- płyn wspomaganie kierownicy, : producent nie podaje typu ( czynnościami
zajmuje się serwis)
- płyn hamulcowy, : DOT 4, ISO CLASS 6, NORME RENAULT 03-50-006
- olej w tylnym moście. : TRANSELF UNIVERSAL FE 80W90
TD Pedro - 2011-03-16, 10:54 Temat postu: Re: płyny eksploatacyjne używane w Dacia Duster (AutoZięba)
firefox napisał/a: |
- olej silnikowy, : ELF 10W40, norma ACEA A5B5, ACEA A3B4 |
a nie dopytałeś który olej ELF 10W40:
- competition (półsynetyczny),
- evolution (syntetyczny),
- excellium (syntetyczny),
sereq - 2011-03-16, 19:46
ELF 10W40 to półsyntetyk.
TD Pedro - 2011-03-16, 21:30
który masz na myśli?
sereq - 2011-03-16, 22:42
no tak jak napisałeś, półsyntentyczny czyli 10w40 Competition.
firefox - 2011-03-17, 12:04
tylko po co przepłacać za olej syntetyczny...Silnik 1.6 16V konstrukcją przypomina silniki z końca lat 90.
To nie jest najnowszy cud techniki, wystarczy mu olej półsyntetyczny.
Ja jak będę jechał na przegląd to kupię najtańszy w danym momencie olej 10W40 spełniający normy zawarte w książce serwisowej. Nawet najnolej GM się nadaje :) wcale to nie musi być ELF....
a "5W" to by się przydało jakbym jeździł non stop po Syberii czy innym równie zimnym miejscu.
Zastanówcie się po co przepłacać?
TD Pedro - 2011-03-17, 12:20
firefox,
chyba konstrukcja tych silników ma znaczenie nie za duże - od kilkunastu lat produkowane silniki są w miarę nowoczesne i tu akurat jakiegoś znaczącego postępu nie ma (za wyjątkiem turbodoładowanych) istotniejsze jest chyba jednak to, że jeżeli od początku eksploatacji nowego silnika stosujesz lepszy olej to silnik na tym tylko zyska , różnice w cenach są niewielkie i (moim zdaniem) jednak warto zalać syntetykiem, przymierzam się wymienić olej i właśnie kupiłem Elf Excellium NF 5w40 za 79,00 pln - 5 l, (trochę to drożej niż GM 10w40 )
DrOzda - 2011-03-17, 12:36
Olej klasy 10W40 może być zarówno syntetykiem, półsyntetykiem jak i minerałem (co prawda nie ELF akurat):
http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html
Auto Krytyk - 2011-03-17, 14:07
Z 1.6 16 V to chyba coś ci się pomyliło bo ten silnik był instalowany w Renault od roku 1998/1999 także stary to jest ale silnik 1.6 8V. Poza tym jest silnikiem wyposażonym w hydrauliczną regulację zaworów gdzie zbyt gęsty olej zrobi kuku prędzej czy później. W ogóle zalewanie nowego samochodu olejem mineralnym czy półsyntetycznym nie jest za dobrym pomysłem, ale niech sobie każdy robi co chce, nie moje auto.
Lukas87 - 2011-03-17, 14:13
TAXI AIRPORT napisał/a: | Z 1.6 16 V to chyba coś ci się pomyliło bo ten silnik był instalowany w Renault od roku 1998/1999 także stary to jest ale silnik 1.6 8V. Poza tym jest silnikiem wyposażonym w hydrauliczną regulację zaworów gdzie zbyt gęsty olej zrobi kuku prędzej czy później. W ogóle zalewanie nowego samochodu olejem mineralnym czy półsyntetycznym nie jest za dobrym pomysłem, ale niech sobie każdy robi co chce, nie moje auto. |
różnica to tylko w głowicy zamiast 8 zaworów mamy 16 zaworów do tego dwa wałki rozrządu
benny86 - 2011-03-17, 14:19
mechanikiem nei jestem ale Panowie... trzeba odróżnić oszczędność od skąpstwa. Czy syntetyk za 100zł za bańkę to aż taki wydatek, wobec kilkudziesięciu tysięcy które wyłożyło się na nowe auto? Osobiście w starym escorcie po wymianie uszczelek w silniku przeszdłem z mineralnego na półsyntetyk i różnica była spora - niższe spalanie, lepiej pracował na zimno, po rozgrzaniu lepiej wchodził na obroty
jackthenight - 2011-03-17, 14:38
Ja po 5 tyś. od razu wymieniłem olej na ELF excellium LDX 5w40.
DrOzda - 2011-03-17, 15:25
Lukas87 napisał/a: | TAXI AIRPORT napisał/a: | Z 1.6 16 V to chyba coś ci się pomyliło bo ten silnik był instalowany w Renault od roku 1998/1999 także stary to jest ale silnik 1.6 8V. Poza tym jest silnikiem wyposażonym w hydrauliczną regulację zaworów gdzie zbyt gęsty olej zrobi kuku prędzej czy później. W ogóle zalewanie nowego samochodu olejem mineralnym czy półsyntetycznym nie jest za dobrym pomysłem, ale niech sobie każdy robi co chce, nie moje auto. |
różnica to tylko w głowicy zamiast 8 zaworów mamy 16 zaworów do tego dwa wałki rozrządu |
Wiecie z takim podejściem to można twierdzić że jeszcze w zeszłym roku do Pandy i Seicento montowali silniki z Zastavy i Fiata 128 które powstały na przełomie lat 60/70 tych.
Różnica tylko w głowicy i osprzęcie :)
Notabene to tylko świadczy o tym jak udaną konstrukcją jest ten silnik który poległ dopiero na Euro V.
Dacia44 - 2011-03-18, 10:15
ja mam na rachunku z Zięby olej SXR 5W40, czy mam go tylko "na papierku" a wlali 10W? tyl e, że do sandero
corrado - 2013-10-30, 11:13
Poproszę ilość płynu hamulcowego w DD
- i co z płynem mechanicznej skrzyni biegów - jaki typ i ilość w układzie ?
corrado - 2013-10-30, 11:49
corrado napisał/a: | Poproszę ilość płynu hamulcowego w DD
- i co z płynem mechanicznej skrzyni biegów - jaki typ i ilość w układzie ? |
Jeśli chodzi o płyn skrzyni biegów :
Type of Capacity
gearbox (litres)
----------------------
JH1
JH3 2.8
----------------------
JR5 2.5
sereq - 2013-10-30, 13:05
corrado napisał/a: | Poproszę ilość płynu hamulcowego w DD
- i co z płynem mechanicznej skrzyni biegów - jaki typ i ilość w układzie ? |
propozycje doboru płynów wg. www.elf.com.pl :
ilość płynu hamulcowego nie jest określona, tak na oko to 1 litr powinien wystarczyć.
corrado - 2013-10-30, 13:21
Dzięki !
Hakama 4x4 - 2013-10-30, 23:03
Tyle, że nie można na półsyntetyku oczekiwać mega przebiegów zanim zacznie brać olej. Poza tym nie można już napewno wymieniać go co 30 kkm. To norma dla nowoczesnego elfa 5w30. Wiem jak było w nubirach i lanosach. Moi koledzy na bylejaich olejach mieli dolewki już po 100 kkm. Ja zrobiłem do sprzedaży 190 kkm - wymiana co 10-12 kkm i pełny seyntetyk. Efekt -po 190 kkm stan zero zużycia oleju od wymiany do wymiany.Olej był tak czysty, że nieuczciwy mechanik wlałby go jeszcze komuś. Silnik miałem żyletę.Mój Ojciec miał tak samo w Lacetti też 1.6. Zawsze Mobil 1 lube Castrol edge (ciągle się spieszyna autostradach). 230 kkm ponad do sprzedazy i silnik jak nowy.
Od tego czasu i tych obserwacji używam tylko porządnych syntetyków. Duster też nie bierze mi oleju w ogóle i nie brudzi nawet do 30 kkm na wymianie(aktualnie mam 76kkm).Olej ma 16kkmi jest czyściutki jak wczoraj nalany. Stan bez zmian od przeglądu ale pogwarancji będę wymieniał co 20 kkm. także życzliwie radzę nie oszczędzać na oleju,który powoduje nagary, szybko się starzeje i traci lepkość a silnik odwdzięczy się wieloletnią niezawodnością. Dolewki też kosztują.
keikan - 2013-10-31, 08:50
Dokładnie Hakama
Też mam takie podejście..
Po 3.000 km wymieniłem olej i filtr mimo, że nie było przymusu. I zalałem Castrolem Edge pełny syntetyk ( z tego pamiętam 5W30 lub 5W40).
Potem miałem pierwszy przegląd gwarancyjny po roku (na liczniku koło 12.000km) i też wymieniłem na Edga pełny syntetyk.
Teraz mam na liczniku 19.000 i zamierzam w marcu zrobić następny przegląd w ASO (czyli po dwóch latach od zakupu) też z wymianą oleju i filtra (a na liczniku będę miał może koło 22.000 km)
I takie wymiany będę robił co roku nawet jeśli w książce przeglądów są przewidziane w innych okresach.
Te 200 PLN to niewiele raz na rok jeśli kupiło się autko dla siebie a nie na handel i zamierza się nim pojeździć bezawaryjne jeszcze kilka lat.
W drugim aucie ( Nissan Almera 2.0 Diesel z 1996 roku - auto żony) też leję najlepsze oleje i wymieniam co roku. Mam to auto już 5 lat, na liczniku 250.000 km i ŻADNEJ awarii ani plam pod silnikiem.
Stara zasada "kto nie smaruje - nie jedzie"...
PiotrWie - 2013-10-31, 09:24
Ja mam silnik K4M od 1999 roku, przebieg 230 tkm, od poczatku na syntetyku ( ELF Synthese) i nadal nie bierze oleju. Kto chce niech jeździ na półsyntetyku, ale powinien pamiętać że trzeba go zmieniać co rok a nie co dwa ( albo co 15, nie 30 tyś km), więc jest to rozwiązanie droższe.
A jeśli chodzi chodzi o płyn do wspomagania kierownicy to w samochodach Dacii jest to samo co w Renault - olej do automatycznych skrzyń biegów, w praktyce - Elfmatic G3.
eliks - 2021-07-11, 17:00
Panowie, chciałbym się dowiedzieć albo dostać jakieś namiary na broszurę jaki olej lać do silnika, jaki do skrzyni Easy R, do wspomagania i płyn chłodniczy. Co do silnika to już zdążyłem znaleźć że Elf SXR 5W40 będzie ok, a reszta? Dziwne że w instrukcji o tym nie piszą.
DrOzda - 2021-07-11, 17:29
No nie bardzo , w roczniku 2019 wymagany jest olej zgodny z normą RN17.
Płyn to Glaceol RX, płyn do wspomagania to olej Elfmatic G3 a do skrzyni Easy R pewnie ten sam co do manuala czyli Elf Tranself NFP 75W80 GL4+
eliks - 2021-07-11, 17:47
Rozumiem, dzięki. To do rocznika wcześniej olej pasował a do mojego wg normy juz nie? Tego SXR znalazłem na szukajce na stronie Elfa no i tutaj na forum przeczytałem. Kod silnika H4B 408
DrOzda - 2021-07-12, 10:10
Tu masz wszystko na temat:
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
|
|