DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Problem z bagażnikiem Renault Megane sedan 2004 r.

koniu - 2011-05-29, 21:38
Temat postu: Problem z bagażnikiem Renault Megane sedan 2004 r.
Wrzucam tutaj, bo nie dotyczy Dacii ;-)

Mój tata ma problem z otwieraniem bagażnika w swojej Megance. Jeśli dobrze zrozumiałem, to po otwarciu bagażnika pilotem zamknął drzwi (bagażnik pozostał otwarty). I po jego zamknięciu już nie dało się otworzyć ... drzwi normalnie się otwierają i zamykają po użyciu pilota. Wczołgałem się do bagażnika i otworzyłem go ręcznie i po zamknięciu i użyciu pilota wszystko było ok. Ostatnio problem jednak powrócił ... co to może być?

czaju - 2011-05-29, 21:43

sprawdź zamek, jeśli jest tak samo jak w sandero, może luzuje się drut od silniczka elektrycznego. Przynajmniej można pomyśleć że mógł się delikatnie zgiąć przy próbie zamknięcia zamkniętego bądź otwarcia otwartego i jest na granicy, że czasami domyka/otwiera a czasami jeszcze nie nie
robertp1983 - 2011-05-30, 06:36

Mój ojciec ma podobny problem z bagażnikiem w Fabii raz się otwiera bez problemów a innym razem wogóle nie reaguje. w Fabii zamek jest elektryczny, czyli po naciśnięciu przycisku słychać silniczek, który zwalnia zamek problem w tym, że nie zawszw czasem naciskasz a on nic. Może jakiś styki zaśniedziały(2003rok) albo centralka od centralnego zamka nie zawsze odblokowuje zamek
koniu - 2011-05-31, 12:01

Tutaj też jest elektryka na przycisk ... dzięki, zobaczę przy okazji, jeszcze jakieś propozycje?
robertp1983 - 2011-06-01, 12:13

na forum Fabii znalazłem, że problemem jest pękający kabelek w wiązce i to by wyjaśniało dlaczego raz działa a raz nie.
Na elektrodzie znalazłem coś takiego:

http://webcache.googleuse...e=www.google.pl

generalnie jeden z forumowiczów, rozkręcił rozłożył i złożył i zaczęło działać :-D

koniu - 2011-07-05, 20:36

Pobawiłem się z tym trochę - lekko wyrobiony przycisk, ale na mierniku coś się pokazuje, więc jeszcze daje radę. Po rozkręceniu wypadł silniczek, ale trudno stwierdzić czy tak było wcześniej - uszczelniłem tekturką, elementy mechaniczne przesmarowałem, poprawiłem bolce dla lepszego styku. Gumowa osłona przewodów jest pęknięta, ale nie wymacałem nic na izolacji wiązki. Mam wrażenie, że problem leży w komputerze - tylko po użyciu przycisku do otwierania samego bagażnika występował taki problem po ww. operacjach. Na dzień dzisiejszy po kilku dniach problem jakby został wyeliminowany ...