|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - co po dacii
benny86 - 2011-08-02, 19:08
Kratylos napisał/a: | astra 3 - solidne i estetyczne auto - troche boje sie dopisku classic ze jakosc bedzie nizsz i tylko 2 lata gwarancji |
jakość jest przyzwoita, ten przydomek "classic" oznacza po prostu że to wcześniejsza generacja modelu, wcześniej ten przydomek nosiły astry II oraz I generacji. Fajny silnik 1.6 115KM.
Kratylos napisał/a: | bravo 1.4 90km - w czeronym metaliku bardzo pociagajacy nie moge wybic sobie go z glowy ... duzy bagaznik ale nieco ciasno na tylniej kanapie swietne materialy w srodku |
autko rewelacyjne pod względem stylistycznym, 400l bagażnik to rzeczywiście sporo. Nie wiem tylko czy silnik Ci spasuje bo 90kucyków to troche mało w takim kompakcie. Przejedz się i sam oceń.
Po wakacjach debiutuje nowa Kia Rio, segment B ale dość spory bo długość nadwozia 4,05m w hb...
Mariusz - 2011-08-02, 19:51
Ja wybrałbym Clio grandtour
Rysiob - 2011-08-02, 19:55
Bravo jest piękne, ale 90-konny silnik może się okazać za słaby. Jeśli używka, to może w tej cenie trafisz na T-jet'a, a to już ładnie jeździ.
Ix20 to bliźniak Kii Venga, która również zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Jak w lutym znajomi szukali nowego auta, to dość dokładnie się przyjrzałem temu modelowi. Za 45 tys można dostać wersję M, która ma wszystko, co potrzebne (klima, elektryka, centralny zamek, radio cd), a dość łatwo targować się o np. opony zimowe, alarm czy inne gratisy. Na Vengi z MY2010 sa jeszcze rabaty 3500 zl. Silnik może nie wyścigowy (ale auto nie jest takie ciężkie), ale wystarczy. Venga ma lepsze ceny niż ix20 - zresztą zajrzyj do aktualnego numeru AutoTestu - zestawiono ix20 z Vengą, porównano wszystkie odmiany.
Venga idealną nie jest, bo ma parę drobnych niedoróbek, ale podejrzewam, że w każdym modelu znajdą się takie rzeczy (np. resetujący się komp pokładowy zliczający spalanie przy każdym tankowaniu; nierówno spasowana klapa bagażnika).
A może Skoda Octavia Tour? Z silnikiem 1.6 (instalacja LPG gratis), pakietem Optimum (klima, elektryka i parę innych drobiazgów) plus lakier metalik = cenowo się mieści. A poza tym skontaktuj się z dealerem InterAuto Kraków i możesz jeszcze uciąć co nieco cenę :D Może "jaj nie urywa", ale to całkiem atrakcyjne auto (no może ma jedną główną wadę - ciężko znaleźć na parkingu, bo jest ich dużo).
To wg mnie lepszy wybór niż Fabia, bo za te pieniądze masz auto większe, lepiej się prowadzące, choć starsze technicznie, to i potem też łatwiej się odsprzedaje, a bagażnik ma bezkonkurencyjny (pomijam MCV).
Z Fiata to jeszcze jest Linea, też atrakcyjna.
A może coś z Citroena? C3 albo wyprzedażowe schodzące C4?
maciek - 2011-08-02, 19:59
Kratylos napisał/a: | c3 picasso intrygujaca stylistyka na razie nie wiele wiem o nim |
musisz iść do salonu, cena jest duża ale rabat też jest ładny, stylistycznie fajny.
Renault Megane możesz powalczyć 1.6 100KM
możesz też zajść do salonu Peugota i zapytać sie o 308 tym przed liftingiem ( może jakieś rabaty będą ) albo 207 (są bogato wyposażone za 45 tys. zł)
zaproponował bym alfe Romeo Mito ale to jest małe :)
Honda Jezz jest mała ale też jest dobrze zaprojektowana ale też jest droga
Na Mitsubishi Lancer chyba jest z 11tys rabatu
Myślałeś o Octavi Tour i Seacie Leonie(od 46tys zł) ?
to są takie spostrzeżenia na szybko, ale można sprawdzić zobaczyć w salonie i popytać
Seal - 2011-08-02, 21:32
No to jeszcze powinieneś wpaść do Chevroleta i obejrzeć sobie nowego 5cio drzwiowego Cruza.
Bagażnik w nim to 411 litrów.
MarkD - 2011-08-02, 21:42 Temat postu: Re: co po dacii Akurat miałem tyle samo kasy, więc pozwolę sobie napisać. Pierwsze pytanie, czy 45 tys to kwota bez ubezpieczenia?
Czy planujesz metalik? bo jeśli tak, to masz już ~43 tys, a to już mocno zawęża pole.
Kratylos napisał/a: |
astra 3 - solidne i estetyczne auto - troche boje sie dopisku classic ze jakosc bedzie nizsz i tylko 2 lata gwarancji
|
Na wyprzedaży rocznika 2010 była jedna za 44 tys, reszta droższa. No i w salonie stała Astra 4 i Chevrolet Cruze, także ciężko się wtedy zdecydować na classica
bravo 1.4 90km - w czeronym metaliku bardzo pociagajacy nie moge wybic sobie go z glowy ... duzy bagaznik ale nieco ciasno na tylniej kanapie swietne materialy w srodku
|
W cenie do 45 tys? Za tyle to w salonie stały Punto. Najtańszy Bravo był za 51 tys (4 miesiące temu)
ix20 - fenonemanlnie zaprojktowany maly samochod - bardzo duzo miejsca w srodku! wygodne fotele, dobre silniki niezle wyciszenie i resorowanie duze lusterka
wady za mocne wspomaganie kierownicy!
|
Kia Venga (bliźniak ix20) jest w podobnych konfiguracjach o 5 tys tańsza, z tym, że w Hyundaiu często są lepsze promocje. Od listopada 2010 do końca wyprzedaży rocznika, i30 był w cenie ~45-46 tys.
roomster - nie bylem jeszcze w skodzie...
|
Ja Skody też nie brałem pod uwagę, a po przejechaniu się Fabią z TSI zmieniłem zdanie.
Roomster był dla mnie za drogi, do tego jest nastawiony na większy komfort ludzi jadących z tyłu + funkcjonalny bagażnik. No i wyszła Fabia kombi jako kompromis.
W wersji z silnikiem 1.4 16V jest teraz bardzo mocno wypasiona wersja. Za 45 tys nie kupisz Octavii Tour z LPG + pakiet optimum. Ale fakt, że jest to jedna z najciekawszych pozycji na rynku w cenie do 50 tys.
clio grandtour 1.2 tce nie sprawdzalem jeszcze ale zwykle clio bardzo pozytywnie wspominam jako auto zastepcze... dobrze jedzie sie silnikiem tce!
|
Bardzo fajny, jednak z TCE i metalikiem + alarm i coś tam wyszło 48 tys.
Nie wiem, może teraz sprzedawcy dają lepsze upusty albo są lepsze promocje, ale na wyprzedaży rocznika 2010 w kwocie 45 tys i lakierem metalik był bardzo słaby wybór.
benny86 - 2011-08-02, 21:51
MarkD napisał/a: | W cenie do 45 tys? Za tyle to w salonie stały Punto. Najtańszy Bravo był za 51 tys (4 miesiące temu) |
Na upartego się kupi, jeśli kwota 45tys to bez ubezpieczenia:
http://otomoto.pl/fiat-br...-C19792659.html
MarkD - 2011-08-02, 22:05
To by trzeba się spytać, czy jest za gotówkę w tej cenie:
Cytat: | Powyższa oferta nie stanowi oferty w rozumieniu stosownych przepisów Kodeksu Cywilnego i stanowi zaproszenie do ustalenia ostatecznych warunków cenowych.
* oprocentowanie nominalne 7,99%, okres kredytowania 96 miesięcy, 30% pierwszej wpłaty. |
Ale cena katalogowa - z tego roku - jest trochę daleka od 45 tys
Cendra - 2011-08-02, 22:07
Powtórzę się:
Ibiza ST, konkurent dla Clio Grandtour...
Renault Modus Skonczyli go produkować Nie widzę w ofercie...
Skończy się na Dusterze, zobaczycie
A dlaczego, już mówię:
Kratylos napisał/a: | max 45.000 nowe auto dla 3 osobowej rodziny plus psa |
Duże wnętrze i wysoki bagażnik jak ulał dla rodzinki i psa.
Kratylos napisał/a: | 70% czasu ruch miejski 30% poza |
Dziury, krawężniki, studzienki itp, jaki samochód pokona je lepiej
benny86 - 2011-08-02, 22:13
MarkD napisał/a: | Ale cena katalogowa - z tego roku - jest trochę daleka od 45 tys |
eh te ceny katalogowe... jak ujrzałem tą z mojego aveo w katalogu to razem ze sprzedawcą się śmialiśmy - wynosiła 44 300zł, a za 45200zł była astra 3 z klimą i alusami
Dlatego patrzę na konkretne oferty a nie katalogi
OradeaOrbea - 2011-08-02, 23:17
Kratylos napisał/a: | max 45.000 nowe auto dla 3 osobowej rodziny plus psa |
Cendra napisał/a: | Skończy się na Dusterze, zobaczycie |
I będzie to dobry wybór dla rodziny i psa . Przynajmniej na nasze drogi
MarkD - 2011-08-03, 07:58
Kratylos napisał/a: | co do cen to na katalogi i ceny tam podane nie nalezy patrzec doslownie
za 45.000 bravo z bazowym motorkiem jest do wyrwania kwestia tylko wstrzelenia sie w promocje i/lub auto stoi na placu u dilera ja troche czekam ze zrobia propocje na kredyt jesienia. za 44 zaproponowano mi ostatnio clio grandtur z czarnym metalikiem alize plus halogeny - z 2011 a przeciez cennikowo stoi sporo wyzej. |
Sprawą oczywistą jest, że ceny katalogowe (+ promocje) to jedno a rzeczywiste to drugie. Jednak patrząc np. a ceny Dacii nie różnią się one zbytnio. I tak samo jest w większości marek, ten GrandTour ile kosztowałby według cennika promocyjnego?
laisar - 2011-08-03, 10:08
Ja wiem, że dacia pod tym względem trochę deprawuje, ale... czy Ty aby nie przesadzasz z tą ciasnotą z tyłu dla "3 osobowej rodziny plus psa"? (;
Marcin P. - 2011-08-03, 11:50
Znajomy kupił na przełomie kwietnia i maja tego roku Mitsubischi Lancera z 2010r. za 42000 złotych + ubezpieczenia. Ja osobiście wstrzymałbym się jeszcze do wiosny 2012r. Mają wejść do sprzedaży dacie z silnikami benzynowymi 1,2 i 1,4 z turbodoładowaniem ; mówi się również o nowym modelu....
maciek - 2011-08-03, 15:40
albo zaczekaj do targów we Frankfurcie, może Dacia coś nowego zaprezentuje :)
zdzisiu27 - 2011-08-03, 16:56
Ja bym na Twoim miejscu powalczył o dobrą cenę na Citroena C3 Picasso. Ten samochód jest w środku zadziwiająco wręcz przestronny, Citroen daje duże rabaty.
Szukając nowego auta, kiedy jeszcze o Dusterze nie myślałem, obejrzałem sporo samochodów i pod względem jakości wnętrza, wygody jazdy, komfortu zawieszenia, wyciszenia wygrał u mnie C3 Picasso.
Samochód jest dość niepozorny z zewnątrz, w środku siedzi się bardzo wygodnie. No i ten bagażnik - szok jak na takie auto :)
Koreańczyka bym nie brał z uwagi na zawieszenie, które moim zdaniem jest kompletnie niedostosowane do naszych dziur - twardość poraża.
MarkD - 2011-08-03, 17:34
Marcin P. napisał/a: | Znajomy kupił na przełomie kwietnia i maja tego roku Mitsubischi Lancera z 2010r. za 42000 złotych + ubezpieczenia. |
Nowy Lancer z 2010 roku za 42 tys? No proszę ...
Prezes - 2011-08-04, 10:47
W Decarze mają Dustera z 12000 PLN upustem, za niecałe 43 000 PLN DECAR Last minute
benny86 - 2011-08-04, 11:13
A jeśli ma być bravo, to koleś sprzedaje egzemplarz który wygrał w konkursie:
http://otomoto.pl/fiat-bravo-C19949012.html
Cendra - 2011-08-04, 12:07
Prezes napisał/a: | W Decarze mają Dustera z 12000 PLN upustem, za niecałe 43 000 PLN DECAR Last minute |
Dziwnie liczą tego dutera... katalog. 49 300zl - 12 000 (ravat) = 37 300 a napisali 42 780
Przy Renault widze poprawnie odejmowanie... Przy Daćkach nie
Prezes - 2011-08-04, 12:29
Cendra napisał/a: | Dziwnie liczą tego dutera... katalog. 49 300zl - 12 000 (ravat) = 37 300 a napisali 42 780 | Napisali, że cena po rabacie jest z dodatkami. Ambinance nie ma klimy w standardzie, koloru metalic i nie wiadomo co tam jeszcze jest w tym egzemplarzu.
eplus - 2011-08-04, 18:01
Ambience DD z klimą jest po 49000 - to chyba zdrożał?! W grudniu pełny Laureat DD (klima w serii) kosztował 49000. No ale wychodzi poniżej ceny bazowej 39900. Demówka czy co?
MarkD - 2011-08-04, 18:25
jan ostrzyca napisał/a: | Po Twoich przygodach z korozją? Może Skoda Octavia? Zdaje się, że Octavia Tour 1.4 kosztuje ok. 43 tysiaków. |
Tak dokładnie to 43 000 + 2000 pakiet optimum (w tym pakiecie jest pół samochodu + 1950 metalik + 180 koło zapasowe + 350 tylna wycieraczka. Jak robiłem wyceny u sprzedawcy z OCP, to metalik był gratis plus listwy i takie tam pierdoły. Z silnikiem 1.6 dokładali jeszcze np. alarm.
maciek - 2011-08-04, 18:31
MarkD napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | Po Twoich przygodach z korozją? Może Skoda Octavia? Zdaje się, że Octavia Tour 1.4 kosztuje ok. 43 tysiaków. |
Tak dokładnie to 43 000 + 2000 pakiet optimum (w tym pakiecie jest pół samochodu + 1950 metalik + 180 koło zapasowe + 350 tylna wycieraczka. Jak robiłem wyceny u sprzedawcy z OCP, to metalik był gratis plus listwy i takie tam pierdoły. Z silnikiem 1.6 dokładali jeszcze np. alarm. |
a LPG do 1.6 dają nadal gratis czy już nie ?
MarkD - 2011-08-04, 19:10
maciek napisał/a: |
a LPG do 1.6 dają nadal gratis czy już nie ? |
Tak. Powiedziałbym, że LPG jest wliczone w cenę
maciek - 2011-08-04, 19:32
Dlaczego SKODA AUTO POLSKA stało się teraz SKODA AUTO POLSKA SA ?
maciek - 2011-08-04, 19:37
MarkD napisał/a: | jan ostrzyca napisał/a: | Po Twoich przygodach z korozją? Może Skoda Octavia? Zdaje się, że Octavia Tour 1.4 kosztuje ok. 43 tysiaków. |
Tak dokładnie to 43 000 + 2000 pakiet optimum (w tym pakiecie jest pół samochodu + 1950 metalik + 180 koło zapasowe + 350 tylna wycieraczka. Jak robiłem wyceny u sprzedawcy z OCP, to metalik był gratis plus listwy i takie tam pierdoły. Z silnikiem 1.6 dokładali jeszcze np. alarm. |
Pakiet OPTIMUM
Climatic – klimatyzacja manualna
elektryczne sterowanie szyb z przodu
zdalne sterowanie centralnego zamka
komputer pokładowy
dodatkowe 6 głośników
ale radio to sobie dokup sam za 1600 lub 1200
benny86 - 2011-08-04, 19:39
maciek napisał/a: | Dlaczego SKODA AUTO POLSKA stało się teraz SKODA AUTO POLSKA SA ? |
Jeśli zmienili formę prawno-organizacyjną działalności na spółkę akcyjną, są zobowiązani używać w obrocie oznaczenia tej formy spółki
maciek - 2011-08-04, 19:51
benny86 napisał/a: | maciek napisał/a: | Dlaczego SKODA AUTO POLSKA stało się teraz SKODA AUTO POLSKA SA ? |
Jeśli zmienili formę prawno-organizacyjną działalności na spółkę akcyjną, są zobowiązani używać w obrocie oznaczenia tej formy spółki |
zapytałem się bo nie znam się na spółkach, a zmiany zauważyłem na cennikach
benny86 - 2011-08-04, 19:54
Ogólnie to taki ymóg stawia Kodeks Spółek Handlowych, dla kontrahentów biznesowych ma to pewne istotne znaczenie, ale dla klientów będących osobami fizycznymi to tylko inne oznaczenie na fakturach za towary/usługi
krakry1 - 2011-08-04, 19:56
maciek napisał/a: | Dlaczego SKODA AUTO POLSKA stało się teraz SKODA AUTO POLSKA SA ? | Bo lepiej i poważniej brzmi.
MarkD - 2011-08-04, 20:01
maciek napisał/a: |
dodatkowe 6 głośników
ale radio to sobie dokup sam za 1600 lub 1200 |
Tam się ludzi podniecają tym radiem (SWING), że 2 DIN, że ładnie wygląda ale np. w Fabii i O2FL jest integracja z czujnikami parkowania, a w Tourze tego nie ma. A tak to zwykłe radio, chyba nawet USB nie dali.
jan ostrzyca - 2011-08-04, 20:18
Jeśli ktoś nie potrzebuje 7 miejsc, to na 99% zadowoli go Octavia lub Porsche Panamera. Zależnie od ilości zer jaką chcemy dostawić do cyferki 4...
psur - 2011-08-07, 13:37
Z tych aut to by mi się najbardziej Opel podobał, ale szczegółami się nie interesowałem, a one często mogą być decydujące.
eplus - 2011-08-08, 21:59
maciek napisał/a: | Dlaczego SKODA AUTO POLSKA stało się teraz SKODA AUTO POLSKA SA ? |
Skoda - simply clever ROTFL Zauważyliście, jak Niemcy snobują się na Anglików? w reklamie Lidla, Timobajla czy Szwarckopfa nigdy nie ma jodłowania, zawsze angielskie, ostatecznie włoskie albo francuskie piosenki.
_Big_Mac_ - 2011-08-09, 07:39
Nie to co w polskich reklamach ;)
maciek - 2011-08-10, 10:26
Cendra napisał/a: |
Renault Modus Skonczyli go produkować Nie widzę w ofercie...
|
nadal produkują tylko nie sprzedają go w Polsce tak samo z Wind, Kangoo Bee Bop, niektórymi wersjami wyposażenia w innych modelach
http://www.renault.fr/gam...liers/index.jsp
Auto Krytyk - 2011-08-11, 14:37
Czyli kolejny użytkownik Dacii kupuję nie Dacię ale w sumie się nie dziwię. W oplu silnika 1.6 115 bym nie kupował chyba że na benzynie będziesz jeździł ale nie wiem czy przy takiej cenie benzyny jest to opłacalne. Cenowo Ople tez nie zachwycają, jak chciałem kupić rok temu astrę classic 2 w combi i silnik 1.4 to cena wyszła 45 tys po rabacie za rocznik ubiegły i biały kolor także cudów nie ma. Największe rabaty chyba u Fiata i Skody idzie ugrać no i renault tez sporo daje. A swoją drogą prywatnie jak bym mało jeździł 10-15 tys.km na rok to nowego auta też bym nie kupił, za duża utrata wartości.
maciek - 2011-08-11, 15:26
TAXI AIRPORT, utrata wartości to jest jest nic, przy spokoju ducha które jest bezcenne
benny86 - 2011-08-11, 18:28
Kratylos napisał/a: | chyba nie szczegolnie...zobaczcie jak wygladaja np pikniki dacii ile osob tam jest jak wyglada obsluga klienta w salonach dacii - chyba ostatnie mijsce w tescie auto swiata zajely salony dacii... |
I tu trafiłeś w sedno. Osobiście jako klient nie wymagam cudów, nie muszę wszystkiego dowiedzieć się z internetowego konfiguratora, nie muszę dostać przysłowiowej kiełbaski na pikniku/dniach otwartych i innych imprezach, ale gdy przychodzę do salonu, a koleś nie potrafi zaoferować jazdy próbnej nawet w perspektywie 1-2tygodni i traktuje mnie jak intruza, wciskając na siłe ranault (które wtedy było kilka tysięcy droższe) to sory, ale olewam taki biznes... Jak na ironię, poprawili jakość obsługi gdy miesiąc temu wszedłem do omawianego salonu ot tak, z ciekawości (parkując auto przed salonem widziałem jak koleś już wstaje od biurka, od razu przywitał, zapytał czy może w czymś pomóc itp)
maciek - 2011-08-11, 18:41
spróbuj kupić Bravo z T-jetem jeśli ludziska pomogą załatwić odpowiedni rabat. Samochód ładny i dobrze wyposażony, a jak jest z serwisem tego modelu z tym silnikiem?
Dacia ma swoje wady i zalety (dla mnie to zbyt mały wybór modeli i wyposażenia)
chriskb - 2011-08-11, 18:51
Nie chcę bronić sprzedawców Daci, ale trzeba naprawdę być wyrozumiałym. Jak można mieć gamę samochodów w salonie, gdy popyt przewyższa podaż. Sprzedawcy narzekają, że nie mają czym handlować. Jeżeli na niektóre modele czeka się 6 miesięcy to trudno jest w salonie zadowolić każdego klienta.
Oczywiście oprócz tego działa jeszcze RP, który reguluje sprzedaż w taki sposób aby również sprzedawać auta swojej marki. Na pewno było by lepiej gdyby salony Daci i Renault zostały rozdzielone. Na razie jest to niemożliwe ze względu na małą ilość Daci sprzedanych na terenie Polski - salony poza dużymi aglomeracjami nie miały by szansy się utrzymać.
Auto Krytyk - 2011-08-11, 20:00
W każdym salonie jest podobna obsługa według mnie i to ludzie salonu ją tworzą, problemem Dacii jest to że w niektórych salonach olewają ją i nie ma ani samochodów do jazd testowych ani obsługi należytej. Moim zadanie musi minąć jeszcze kilka lat aż Dacia wprowadzi nowe modele-miejski samochód vana, minivana i jaką limuzynę i otworzy swoje salony z lepszą obsługą. Ja pamiętam jak 1999 roku byłem oglądać nową Felicię w salonie Skody obsługa była taka sama albo gorsza niż teraz u Dacii. Też Skoda była traktowana z uśmieszkiem u nas że co to za samochód.
benny86 - 2011-08-11, 20:10
Cytat: |
W każdym salonie jest taka sam obsługa według mnie, problemem Dacii jest to że w niektórych salonach olewają ją i nie am ani samochodów do jazd testowych ani obsługi należytej |
Czyli są lepsze i gorsze salony jeśli chodzi o obsługę czy nie? Mniejsza o to z resztą, chodzi jednak o zawartość nie opakowanie... Osttanio wyposażenie nawet trochę obkroili, np logan arctica miał 2 poduszki w standardzie, a teraz tylko jedna. Zobaczymy co będzie w następnej generacji logana/sandero, ideałem byłby ocynk blach, trochę mocniejszy bazowy silnik, taka sama przestronność i ciut niższe ceny...
Wracając do tematu - nie mając osobistego kontaktu z trójką faworytów wybrałbym astrę (prosta konstrukcja, osiągi na papierze OK, wnętrze nie przekombinowane) ale jeśli silnik za głośny to kiepska sprawa. Bravo fajne autko ale tylko z turbojetem, bazowy 1.4 to jednak za słaby motor do sporego kompaktu... ix20 to wg mnie innego rodzaju auto, choć nie mówię że złe...
MarkD - 2011-08-11, 20:14
chriskb napisał/a: | Nie chcę bronić sprzedawców Daci, ale trzeba naprawdę być wyrozumiałym. Jak można mieć gamę samochodów w salonie, gdy popyt przewyższa podaż. |
chriskb wystarczy tylko chcieć. Na wszystkie modele Skody też się czeka, na Toura dłużej niż na Dustera, ale dilerzy mają po każdym modelu na jazdy próbne. Po prostu, inaczej się nie da. Ja czekałem na jazdę Sandero 2 miesiące, mimo, ze ten sam diler tylko, że Reno miał wszystkie modele do jazd próbnych.
matucha - 2011-08-11, 20:56
Obecnie można dostać Fiata z LPG za dopłatą 3500zł. Do tego jest promocja na Fiata Linea z 2010 - większy niż Bravo, na pewno duży bagażnik i też właśnie z T-jet'em
benny86 - 2011-08-11, 20:57
matucha napisał/a: | Do tego jest promocja na Fiata Linea z 2010 |
Linea odpadła ze względu na niewielką ilość miejsca z tyłu
OradeaOrbea - 2011-08-12, 17:19
TAXI AIRPORT napisał/a: | Ja pamiętam jak 1999 roku byłem oglądać nową Felicię w salonie Skody obsługa była taka sama albo gorsza niż teraz u Dacii. Też Skoda była traktowana z uśmieszkiem u nas że co to za samochód. |
Zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości! 10 lat temu większość "kieroFców" zbijała się ze Skody - bo przecież to szrot a nie marka. "Nie ma to jak japończyk" - i inne mądrości. I co? I punkt widzenia się zmienił. Casus koreański (Kia) także pokazuje, jak dana marka (ze wspomaganiem koncernu-matki, bądź samodzielnie) szybko może ewoluować w dobrą stronę...
A te same osoby, które kiedyś śmiały się ze Skody, teraz widząc Superba albo Octavię L&K, wydają achy i ochy.
Ciekaw jestem, jaką drogą pójdzie Dacia. Czas pokaże.
Decybel - 2011-08-12, 21:44
benny86 napisał/a: | nie potrafi zaoferować jazdy próbnej nawet w perspektywie 1-2tygodni i traktuje mnie jak intruza, wciskając na siłe ranault (które wtedy było kilka tysięcy droższe) to sory, ale olewam taki biznes... |
ponieważ odwiedzam ostatnio salony różnych marek to muszę powiedzieć, że Dacia wcale tak źle nie wypadła. Owszem, nie było interesującego mnie modelu od ręki, ale w krótkim czasie dotarł o czym byłem zawiadamiany telefonicznie lub mejlowo. Dwukrotnie odbyłem jazdę próbną MCV-ką dCi oraz MPI z fabrycznym gazem( wersja van) Obsługa miła, kontaktowa, odpowiadająca na wszystkie pytania. Może mniej kolorowych gadżetów niż np. w Skodzie, ale zdecydowanie bardziej kontaktowo niż u koreańskiej konkurencji. Na Renault nikt mnie na siłę nie namawiał
piotrres - 2011-08-12, 23:08
benny86 napisał/a: |
... Ostanio wyposażenie nawet trochę obkroili, np Logan Arctica miał 2 poduszki w standardzie, a teraz tylko jedna. Zobaczymy co będzie w następnej generacji logana/sandero, ideałem byłby ocynk blach, trochę mocniejszy bazowy silnik, taka sama przestronność i ciut niższe ceny...
|
Zwróćcie uwagę na fakt, że ograniczona została gama silników: 1.2 16V i 1.5 dCi 75 Wcześniej wybór był wiekszy: był nawet 1.6 16V w wersji "Żyleta" , przepraszam: "Prestige"
Myślę, że w taką ofertą zniechęcają do zakupu Logana który stanowił (2004/2005) dla Dacii "entry car"
aby uwolnić moce produkcyjne dla MCV , Sandera i Dustera. Do tego dojdzie minivan.
W przyszłym roku pewnie będzie nowy sedan więc już nie inwestują w stary model, będący w ofercie, na trochę zasadzie:
"Noo, jak ktoś już się b. uprze na Logana sedana to już trudno ...."
benny86 - 2011-08-13, 11:05
Decybel, jak widać dużo zależy od konkretnych sprzedawców i ich dobrej woli. Po niespełna 1,5 roku byłem w tym samym salonie i obsługa bardzo dobra.
maciek - 2011-08-15, 20:06
dzisiaj mi sie przypomniało że ma wejść CHEVROLET CRUZE HATCHBACK podobno ceny mają się zaczynać od 47 tys. zł można by się zainteresować tym modelem ?
benny86 - 2011-08-15, 20:08
Dokładnie 47,7tys. zł, do tego klima za 2 tys. zł i pewnie lakier metalik (rzadko kiedy jest wliczony w cenę), więc chyba przekroczy budżet...
maciek - 2011-08-15, 20:18
benny86 napisał/a: | do tego klima za 2 tys. zł |
właśnie sprawdziłem w cenniku 3 800zł a metalic 1 900zł
a cena 47 690zł
myślałem że taniej wyjdzie, ale chyba można tam fajne kredyty złapać o ile pamiętam
benny86 - 2011-08-15, 20:21
To dziwnie ustawili te ceny, chyba że za te 3800 dostaje się coś więcej oprócz klimy? Ogólnie mam wrażenie że chevroletowi wychodzą najlepiej małe auta typu aveo czy spark (nie mówię teraz o chevroletach rodem z detroit)
Seal - 2011-08-15, 20:25
maciek napisał/a: | dzisiaj mi sie przypomniało że ma wejść CHEVROLET CRUZE HATCHBACK podobno ceny mają się zaczynać od 47 tys. zł można by się zainteresować tym modelem ? |
A ja już go sobie w salonie oglądałem
Bagażnik robi wrażenie 413 litrów.
benny86 - 2011-08-15, 20:28
Osobiście wolałbym ocynkowaną astrę 3 od cruza (nawet jeśli ma lepsze wyposażenie) ale Opel już został odrzucony przez Kratylosa.
ajax - 2011-08-15, 20:33
Jako ostatni mój samochód proszę o czarnego Maybacha (jak szaleć to z przytupem) . Trasa: z domu na cmentarz w asyście szpaleru trąbiących Daciek. Może być wynajęty
ajax - 2011-08-15, 20:39
benny86 napisał/a: | Osobiście wolałbym ocynkowaną astrę 3 od cruza (nawet jeśli ma lepsze wyposażenie) ale Opel już został odrzucony przez Kratylosa. |
IMHO teraz to jest "Опэлъ Астра"
Albo będzie, jak jakiś czas temu czytałem
benny86 - 2011-08-15, 20:43
ajax napisał/a: | IMHO teraz to jest "Опэлъ Астра" |
Nie wiem jak innym, mnie to nie przeszkadza. MCVka to też Lada, a Lada i Putin za kierownicą...
piotrres - 2011-08-15, 23:02
Dobre,
KOT: "Putin za Ladą" toć prawie jak 'Žena za pultem"
A na poważnie, zauważyłem, że zniknął logan.blox.pl
szkoda
maciek - 2011-09-07, 11:28
Kratylos, już coś zamawiasz czy czekasz do końca roku?
maciek - 2011-09-07, 11:55
Kratylos napisał/a: | bravo mam oferte na 45k ale z 2010 model ale za miesiac bedze nowa promocja wyp 2011 w fiacie
no i chlopaki z bravoklub maja cos ponegocjowac z lepszymi upustam idla mnie u jednego z dilerow fiata |
czyżby zakup grupowy
maciek - 2011-09-07, 12:05
może będzie wysprzedaż I30
http://autokult.pl/2011/0...ierwsze-zdjecia
marekwoj - 2011-09-09, 20:07
maciek napisał/a: | może będzie wysprzedaż I30 | Pod koniec 2010 dawali "na wstępie" ponad 10 tyś rabatu na I30. Ja się pospieszyłem i kupiłem jak "zaledwie" 7,5 było, ale udało jeszcze co nieco urwać
jackthenight - 2011-09-13, 18:16
Dzisiaj właśnie byłem u Przygucckich to Przygucki mi się właśnie pochwalił, że oglądałeś i przymierzasz się do do Clio.
Co do czarnego koloru, to zajebiście się brudzi i każdy z moich znajomych co go ma to na czarny kolor właśnie z tego powodu narzeka.
Najlepszy kolor jeśli chodzi o czystość to srebrny.
maciek - 2011-09-13, 18:35
Kratylos, Alize TCe 100 ??
weź Niebieskoszary
benny86 - 2011-09-13, 18:40
Mogę potwierdzić opinie o srebrnym - prawie w ogóle nie poznać że się już zbrudził, a naprawdę lubie mieć czysty samochód. Wcześniej miałem escorta o kolorze niemalże identycznym jak daciowy "szary comete" i brudził się zdecydowanie szybciej
wox - 2011-09-13, 18:44
MCV-ke miałem w kolorze szary comete (ten prawie czarny) - auto prawie zawsze było brudne. Odradzam czarny - chyba, że lubisz myć przynajmniej raz w tygodniu
Marek1603 - 2011-09-13, 19:40
Wox ma rację. Ten kolor wymaga szczególnej troski.
Cendra - 2011-09-13, 20:44
Ja bym chyba wybrał czerwień ;)
Ciekawy wybór samochodu, w sumie sprawdzona konstrukcja, ale kombiak mi się średnio podoba (rozumiem wybór :) ). Jeździłem vanem 1.5 dci 70km (sprzed liftingu) i same pozytywne wrażenia, jedynie deska rozdzielcza mnie uwierała w prawą nogę i w mieście przeszkadzały małe lusterka zewnętrzne (po liftingu chyba są większe).
Prezes - 2011-09-14, 07:48
Kratylos napisał/a: | miekka deska rozdzielcza |
Czerwony brudzi się jak czarny. A czarny - to zawsze będzie czarny. Z biegeim lat samochód będzie wyglądał zawsze nowocześnie. Dopiero mój siódmy samochód udało mi się mieć czarny.
A jak ktoś pisze, że lubi mieć czysty samochód - to niech go myje. Bo to, że brudu nie widać nie oznacza, że go nie ma. Nogawki ubrudzić można.
mrówa - 2011-09-14, 07:53
Prezes napisał/a: | A czarny - to zawsze będzie czarny. |
Ale czarny wygląda okazale TYLKO gdy jest czysty
akofreda - 2011-09-14, 07:59
mrówa napisał/a: | Prezes napisał/a: | A czarny - to zawsze będzie czarny. |
Ale czarny wygląda okazale TYLKO gdy jest czysty |
Duster jako pojazd uterenowiony powinien na sobie posiadać oznaki, że z terenu korzysta
Tak więc troche brudu mu nie zaszkodzi. Tak jak prawdziwy mężczyzna wg reklamowych standardów posiada 3-dniowy zarost
benny86 - 2011-09-14, 11:59
Prezes napisał/a: | A jak ktoś pisze, że lubi mieć czysty samochód - to niech go myje. Bo to, że brudu nie widać nie oznacza, że go nie ma. Nogawki ubrudzić można. |
Raz w tygodniu myję samochód, brudu za dużo się nie uzbiera na nim. Niestety, ale widząc czarny samochód który po kilku godzinach od wyjazdu z myjni nadaje się do mycia (zwłaszcza w porze jesienne i zimowo-wiosennej) jakoś nie mam ochoty na ten kolor. W ubrudzonych spodniach też nie lubię chodzić...
chriskb - 2011-09-14, 12:56
Cytat: | W ubrudzonych spodniach też nie lubię chodzić... |
To chyba nie zależy od koloru samochodu a od umiejętności wsiadania i wysiadania
benny86 - 2011-09-14, 13:10
chriskb napisał/a: | To chyba nie zależy od koloru samochodu a od umiejętności wsiadania i wysiadania |
Też tak podejrzewałem W moim samochodzie trzeba by bardzo chcieć ubrudzić spodnie podczas wsiadania, choć podobno w niektórych suvach występuje taki mankament;)
jan ostrzyca - 2011-09-19, 20:20
Kratylos napisał/a: | no i auto zamowione
clio grandtour alize TCe 100 f.2 g11
|
W sumie dość dziwny wybór. Takie kombi-niekombi, silnik jakby eksperymentalny, i do tego samochód damski.
Cóż w porównaniu MCV, każdy samochód wydaje się damski i mało pakowny...
wox - 2011-09-20, 19:46
Ja Cię doskonale rozumiem i tylko mogę pogratulować wyboru. Na Dacię nie narzekałem, ale moje obecne auto ... miodzio
|
|