DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Dział ogólny o daciach - lpg niefabryczne a wskazania komputera

mcvBL - 2011-08-24, 19:10
Temat postu: lpg niefabryczne a wskazania komputera
Witam, mam pytanko czy jak bede zakladal lpg nefabryczne BRC to da sie to tak podlaczyc aby wskazania z kompa co do spalania byly ze zbiornika LPG czy w taki wypadku jazda na gazie bedzie a wskazania spalania sredniego beda 0,0. ???
moze ktos juz to testowal??

marekwoj - 2011-08-24, 19:17

Instalacja LPG "oszukuje" sterownik silnika, który s±dzi że samochód jedzie normalnie na benzynie. Więc komputer pokaże zużycie takie jakie byłoby na benzynie, gazu będzie szło o te +- 20% więcej niż komputer pokazuje :-)

Być może da się to inaczej zrobić, ale ja o takim czym nie słyszałem.

koniu - 2011-08-24, 20:59

U mnie to co pokazuje komputer jest zawsze pomiędzy tym co by poszło na benzynie, a co rzeczywi¶cie idzie na gazie ... ale raczej bliżej tego drugiego :->
mcvBL - 2011-08-24, 21:50

koniu napisał/a:
U mnie to co pokazuje komputer jest zawsze pomiędzy tym co by poszło na benzynie, a co rzeczywi¶cie idzie na gazie ... ale raczej bliżej tego drugiego :->

Ale masz gaz fabryczny czy zakladany po wyjezdzie z salonu??

marekwoj - 2011-08-24, 23:03

koniu napisał/a:
U mnie (Landi Renzo, zakładane poza ASO) wskazania komputera przed i po założeniu były identyczne, w okolicach 6,5 litra/100. A gazu palił około 8.
mcvBL - 2011-08-25, 07:41

marekwoj napisał/a:
koniu napisał/a:
U mnie (Landi Renzo, zakładane poza ASO) wskazania komputera przed i po założeniu były identyczne, w okolicach 6,5 litra/100. A gazu palił około 8.

Wiec pewnie pokazuje spalanie benzynki a nie gazu :(

koniu - 2011-08-25, 08:44

Ja mam zakł±dane poza ASO. Przykładowo na benzynie mam 7,5 na gazie 9 a przy tankowaniu okazuje się że poszło 10,5.
TD Pedro - 2011-08-25, 22:17

koniu napisał/a:
na benzynie mam 7,5 na gazie 9 a przy tankowaniu okazuje się że poszło 10,5.

z czego wynika, że "na gazie 9"?

czaju - 2011-08-26, 14:24

Cytat:
koniu napisał/a:

Ale masz gaz fabryczny czy zakladany po wyjezdzie z salonu??

U mnie przy STAGu 300 premium komputer pokazuje trochę więcej niż na benzynie (jakie¶ 200-300ml). W efekcie wskazanie np 7,2 oznacza, że spaliłem ok 8,2-8,3l gazu.

koniu - 2011-08-27, 09:33

TD Pedro napisał/a:
koniu napisał/a:
na benzynie mam 7,5 na gazie 9 a przy tankowaniu okazuje się że poszło 10,5.

z czego wynika, że "na gazie 9"?

Też chciałbym to wiedzieć :-P