| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział techniczny - TowBox - boks na... hak
laisar - 2011-10-15, 15:56 Temat postu: TowBox - boks na... hak http://www.towbox.eu
- w pewnych przypadkach może być chyba ciekawą alternatywą dla boksa dachowego, aczkolwiek cena dość wysoka: 2,5 kzł w InterPacku...
bebe - 2011-10-15, 16:19 Temat postu: Re: TowBox - boks na... hak
| laisar napisał/a: | | - w pewnych przypadkach może być chyba ciekawą alternatywą dla boksa dachowego, aczkolwiek cena dość wysoka: 2,5 kzł w InterPacku... |
Do MCVki to trochę śmiech na sali... :) Za to można by zaadaptować taki pionowy box na narty, doczepiany do busów/autokarów. ;)
benny86 - 2011-10-15, 16:25
| bebe napisał/a: | | Do MCVki to trochę śmiech na sali... :) |
Jeśli ktoś musi zabrać 6 pasażerów i bagaż to nie takie śmieszne chyba
bebe - 2011-10-15, 16:40
| benny86 napisał/a: | | bebe napisał/a: | | Do MCVki to trochę śmiech na sali... :) |
Jeśli ktoś musi zabrać 6 pasażerów i bagaż to nie takie śmieszne chyba |
Jako idea - nie. Ale jeśli chodzi o sylwetkę, to owszem. ;) (Widziałem kiedyś Cayenne ciągnącego taką mikroskopijną przyczepkę na kółkach od taczki - te klimaty. ;)
Jedyne co, to może być problem z otwarciem drzwi do bagażnika, z drugiej strony przy 7 osobach niespecjalnie jest po co je otwierać.
IMHO fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu. Przy obrysie MCVki i grubości, powiedzmy, 50 cm, pojemność wynosiłaby jakieś 1000 litrów. :) Mocowanie na hak + łapki do relingów i drżyjcie narody. :] Z wad - konieczność powtórzenia świateł/tablicy podrożałaby całą imprezę, parkowanie tyłem byłoby jeszcze bardziej hardkorowe niż jest obecnie, przy 7 osobach na pokładzie byłby już niewielki zapas ładowności. Ale chętnie odstąpię powyższy pomysł w zamian za pierwszy egzemplarz. :]
benny86 - 2011-10-15, 16:47
| bebe napisał/a: | | Jako idea - nie. Ale jeśli chodzi o sylwetkę, to owszem. ;) |
Nie mam MCVki, ale gdybym ją miał kupować to wygląd byłby ostatnią rzeczą na którą bym zwracał uwagę, ale ja jestem "nienormalny" bo nawet thalia nie jest dla mnie brzydka
| bebe napisał/a: | | Jedyne co, to może być problem z otwarciem drzwi do bagażnika |
Na zalinkowanej przez laisara stronce jest fotka, gdzie widać że można ten wynalazek odchylić iotworzyć bagażnik, pytanie czy w wystarczającym zakresie żeby otworzyć drzwiczki Najlepszym sposobem na sprawdzenie byłaby przymiarka
| bebe napisał/a: | | IMHO fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu. Przy obrysie MCVki i grubości, powiedzmy, 50 cm, pojemność wynosiłaby jakieś 1000 litrów. :) Mocowanie na hak + łapki do relingów i drżyjcie narody. :] |
doprecyzuj projekt i zastrzeż w Urzędzie Patentowym - możesz nieżle zarobić, bo auta typu "wielkie auto za małą kasę" zawsze będzie miała określone grono odbiorców
laisar - 2011-10-15, 17:05
Popieram bennyego68 - sylwetka to nie jest to, co spędzałoby mi sen z powiek, gdybym mógł się cieszyć większym bagażnikiem dla 7 os. (;
Boksy dachowe są OK, ale mają też swoje wady - np pakowanie czy zwiększona spalanie.
Dlatego też proponowałem rozwiązanie fabryczne: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=75710#75710
| bebe napisał/a: | | fajnym pomysłem byłaby taka laminatowa skorupa doczepiana do MCVki z tyłu [...] Mocowanie na hak + łapki do relingów |
- niestety nie znalazłem odpowiedniego rozmiaru dla MCV-ki ): Ale może dałoby się namówić któregoś producenta?
...Zainspirowany, sam narysowałem natomiast coś takiego - a juści, plastik-fantastik, ale nie na hak, tylko na stałe, normalnie do karoserii, zamiast tylnych drzwi i świateł, które przemieszczają się na koniec auta, rozwiązując Twoje, bebe, problemy:
RnR - 2011-10-15, 18:52
Ale czemu tylko 50cm? ;)
laisar - 2011-10-15, 19:34
Bo we wszystkim należy zachować umiar - a jego brak kończy się tak jak w zalinkowanym temacie... <;
eplus - 2011-10-16, 06:53
| bebe napisał/a: | | Widziałem kiedyś Cayenne ciągnącego taką mikroskopijną przyczepkę na kółkach od taczki - te klimaty. ;) |
Ja takie "dziwy" widuję codziennie. Ale raz na delegacji do stolicy, gdzieś koło Grójca, widziałem JAGUARA (serio prawdziwego JAGUARA, nie Poloneza z nalepką "jaguar") ciągnącego betoniarkę na przyczepce dwukółce. Ale wyobraziłem sobie, jak Jaguar albo Rolls Royce (to niestety wciąż za wysoka półka dla naszych elit ) ciągnie tę betoniarkę na jej własnych kółkach "od taczki" - No ale fura kosztowała tyle (a pewnie raczej raty kosztują tyle), że 80 złotych dla chłopów, którzy przewiozą betoniarkę Żukiem wymagałoby zaciągnięcia kolejnego osiemnastego kredytu...
A do MCVki ta betoniarka pewnie weszłaby do środka z dwiema parami taczek i do tego pół palety cementu...
A w'98 w Austrii czy we Francji widziałem wózek widłowy podwieszony na kontenerze TIRa z tyłu tak jak te boksy na zdjęciu powyżej - ustawiony był w poprzek ciężarówki i bardzo wąski, na wózku była zintegrowana lampa tylna lewa ciężarówki - identyczna jak prawa, która była na kontenerze, nie zasłonięta... Wózek był jakby we wnęce, tak , że światła były umieszczone symetrycznie... Cacko, szkoda, że nie zdążyłem zdjęcia zrobić.
laisar - 2011-10-16, 10:03
| eplus napisał/a: | | do MCVki ta betoniarka pewnie weszłaby do środka z dwiema parami taczek i do tego pół palety cementu |
Ja bardzo lubię MCV-kę, ale to już jednak przesada - prędzej dałoby się tak zrobić w pikapie, bo tam można ładować pod niebo (;
piotrres - 2011-10-17, 18:37
| laisar napisał/a: | | narysowałem natomiast coś takiego - a juści, plastik-fantastik, ale nie na hak, tylko na stałe, normalnie do karoserii, zamiast tylnych drzwi i świateł, które przemieszczają się na koniec auta |
O'BOŚ'u! Toż, prawie jak konformiczne zbiorniki paliwa w lotnictwie
| eplus napisał/a: | | że 80 złotych dla chłopów, którzy przewiozą betoniarkę Żukiem wymagałoby zaciągnięcia kolejnego osiemnastego kredytu... |
A ja widziałem dzisiaj Q7 z nieheblowanym dechami wystającymi z qfra
|
|