DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Przegląd mediów o Dacii - Oto najbardziej i najmniej usterkowe samochody wg. interii

Louis79 - 2012-04-25, 20:24
Temat postu: Oto najbardziej i najmniej usterkowe samochody wg. interii
http://motoryzacja.interi...,1786134,5906,2
Dar1962 - 2012-04-25, 20:26

interia i motor wszystko wiedzą najlepiej :-P . Czytałem ten artykuł - to przedruk ze statystyk niemieckiego TÜV i innych . Oni dość dziwnie interpretują definicję "awaryjność"
Karenzo - 2012-04-25, 22:01

Co za bzdury mam 12 letniego berlingo
bez większych problemów ,zero korozji .

ian - 2012-04-27, 10:50

Z jednej strony Logan to oszczędny, tani w użytkowaniu, wytrzymały samochód cieszący się jednym z wyższym poziomów satysfakcji i zadowolenia użytkowników, z drugiej strony niektóre statystyki z których wynika, ze już dawno Logany nie powinny jeździć.... Podobnie jest teraz z Dusterem. Doskonałe podsumowanie statystyki: jeśli człowiek wyprowadza na spacer psa, to statystycznie rzecz ujmując każdy z nich ma trzy nogi :lol: .
Osfald - 2012-04-27, 11:36

małe kłamstwo, duże kłamstwo, statystyka :)

Nie ma kompletnie żadnych podstaw do tego aby analizować statystycznie skutki zjawisk bez jakiejkolwiek analizy przyczyn dlaczego analiza statystyczna pokazuje taki, a nie inny trend. A już na pewno nie ma żadnych podstaw do tego aby statystyką tak podaną przejmować się w kontekście innym niż pozycjonowanie samochodów VAG w listach rankingowych.

benny86 - 2012-04-27, 11:43

Dar1962 napisał/a:
interia i motor wszystko wiedzą najlepiej

Proponowałbym zajrzeć do pierwotnego żródła, bo autorem ów statystyk nie jest ani wspomniany portal, ani też ządne zcasopismo internetowe. TUV,ADAC i inne organizacje mają ściśle określone zasady, na których podstawie powstają te statystyki 9awarie w drodze, usterki wykryte na badaniach technicznych i innych).

Niestety, są one średnio przydatne dla mnie jako kierowcy. Taki Passat będzie miał świetne wyniki jeśli chodzi o trwałość zawieszenie - ale po 80-100kkm remont wielowahaczowego zawieszenie to 3kzł. Co z tego, że w swoim aveo wymienię łącznik stabilizatora po 40-50kkm skoro kosztuje on 35zł+30zł robocizna+zbieżność40zł?. Ale w czasie tego samego przebiegu STATYSTYCZNIE będe 2-3 razy częściej dokonywał napraw zawieszenia :mrgreen:

Auto Krytyk - 2012-04-27, 14:16

To potwierdza niskie ceny aut francuskich, na f czyli fordów fiatów itp, i jeszcze bardzie obniża ceny tych aut na rynku wtórnym, już teraz można za 1 niemieckie auto np. golf kupić 2 francuskie z tego samego roku.
Dla kupującego używane stare auto to cieszy bo za grosze idzie kupić dobry samochód gorzej dla sprzedającego. :mrgreen:

matucha - 2012-04-27, 21:58

Ja kiedyś czytałem artykuł o właśnie takich statystykach. Dla porównania przedstawiono:
-auta, które przez 100tys. km miały najwięcej usterek
-auta, które przez 100tys. km miały najwięcej usterek, które uniemożliwiły kontynuowanie podróży

Statystyki były prawie swoim lustrzanym odbiciem ;-)
Jeśli w statystykach są brane pod uwagę np. przepalające się żarówki we włącznikach, to wg mnie są one jak najbardziej prawdziwe :-)

marcinoz76 - 2012-05-08, 09:29

http://moto.wp.pl/gid,144...riazdjecie.html

Brawo Sandero!!!!

Dar1962 - 2012-05-08, 10:30

no i mamy pewien fenomen - jedno auto rzekomo okupuje ostatnie miejsca rankingu niezawodności, inne - tego samego producenta, złożone w zasadzie z tych samych części, komponentów,przy użyciu tej samej technologii okazuje się być liderem w niezawodności :mrgreen: Dlatego do wszelkich statystyk podchodzę ze sporym dystansem