DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Na każdy temat - Spisek żarówkowy

laisar - 2012-06-14, 13:07
Temat postu: Spisek żarówkowy
http://www.daciaklub.pl/f...p=132791#132791
Marek1603 napisał/a:
wystarczy popatrzeć na żarówki zwykłe i energooszczędne, a raczej na problem i koszty utylizacji tych drugich

Nie do końca: np w dużym pokoju mam dwa świetlówki odpowiadające żarówką 150W, świecone często i - zgodnie z przeznaczeniem - długo. Mają 8 lat... Jak już w końcu kiedyś padną, to nie trafią do zwykłego kosza na śmieci, tylko zostawię je w odpowiednim punkcie i zostaną właściwie przetworzone. Sumarycznie zysk i dla mnie, i dla środowiska, względem zwyczajnych żarówek, będzie bardzo znaczący. Czyli - faktycznie da się, a problem nie leży w samej technologii, tylko w takim jej użytkowaniu, żeby wykorzystać jej zalety i uniknąć wad.

Natomiast rzeczywiście głupie jest wciskanie techniki nie pasującej do danej sytuacji pod płaszczykiem ekologii - i np świetlówki oczywiście zupełnie nie sprawdzają się w miejscach, gdzie się je włącza i wyłącza wielokrotnie, w krótkich odstępach czasu. Tyle że nigdy nie miały tam trafić, trudno więc je obarczać winą za ich niewłaściwe użytkowanie...

lep - 2012-06-14, 13:48

Cytat:
Mają 8 lat...

Tak przy okazji możesz podać producenta bo ja nie doświadczyłem świecenia świetlówką dłużej niż 3 lata.

laisar - 2012-06-14, 13:53

IKEA
Domel2250 - 2012-06-14, 14:29

lep napisał/a:
Cytat:
Mają 8 lat...

Tak przy okazji możesz podać producenta bo ja nie doświadczyłem świecenia świetlówką dłużej niż 3 lata.

Nie dawniej niż w zeszły weekend wymieniałem żarówkę energooszczędną Philipsa u siebie w domu, zakup w 2000 roku....ale żeby nie było dwa inne Philipsy padły mi już po około 3 latach....więc chyba w tym co pisze @Laisar leży źródło wytrzymałości świetlówek, plus oczywiście "spisek żarówkowy"-ale to już inna para kaloszy :-P

benny86 - 2012-06-14, 14:50

1,5 roku temu wymieniłem żarówkę w oświetleniu garażu, pod ręką miałem najtańszą energooszczędną z auchan za 4.99zł. Mimo, że zapalam ją max 2xdziennie po 1-2minuty jeszcze nie padła...
Lukas87 - 2012-06-14, 15:07

Zacząłem się interesować różnicą w cenie między sklepem a allegro więc zakupiłem żarówki energooszczędne philipsa około 1,5 roku temu na allegro coś koło 100szt na allegro (dla całej rodziny) w cenie za sztukę 1,5 roku temu 11W/2,99zł oraz 14W/3.49zł po rozpakowaniu okazuje się że żarówki pochodzą bodajże z Anglii brak języka polskiego na opakowaniach.
Myślałem że to jakieś tandetne podróby ale raczej nie, mam je 1.5 roku jak już pisałem i żadna nie padła a niektóre są często zapalane a różnica sklep/allegro jest ogromna!!

kapelusznik - 2012-06-14, 15:22

Lukas87, ja mam takie "brytyjskie" Philipsy od 3 lat - żadna jeszcze nie padła

rozwiązaniem zagadki cenowej był fakt, że w UK mieli chyba jakiś państwowy program wymiany żarówek na świetlówki i można je było kupić normalnie w sklepach jakoś po 10pp - więc i tak przebitka na allegro była niezła ;-)

Beckie - 2012-06-14, 20:41

http://youtu.be/96GFI6Mk7kE
wox - 2012-06-14, 21:18

Mam w domu "dwadzieścia parę" świetlówek Osram 8W; ponad połowa świeci dziennie przeważnie od 5 (latem) do 10 godzin (zimą), pozostałe mniej; na razie nie padła ani jedna, a mają od 2 do ponad 5 lat. Wcześniej używałem różne, najtańsze świetlówki i bywało różnie - wytrzymywały od roku (wtedy wymieniałem na gwarancji) do 8 lat, ale średnia, to pewnie 3 lata.
Marek1603 - 2012-06-14, 21:21

Właśnie kiedyś to oglądałem tylko nie mogłem znaleźć. Dzięki teraz będę miał linka.
McRap - 2012-06-15, 06:20

U mnie wszystkie energooszczędne "no name" z IKEA od 4 lat. Nie padła ani jedna.
Prezes - 2012-06-15, 08:32

U mnie po 3 latach 3 żarówki z 4 padły (Lumix czy jakoś tak).
stempik - 2012-06-15, 22:02

Cytat:

Lampę wyprodukowały Zakłady Wytwórcze Lamp Elektrycznych im. Róży Luksemburg. Po ponad 25 latach potłukła się. Gdyby nie to działałaby pewnie do dziś.

koniu - 2012-06-16, 13:34

A ja się wypiąłem na system i kupiłem LEDy:
- 4 x 5W do dużego pokoju,
- 6 x 2W do przedpokoju,
- 5 x 2W do łazienki + 2 x 7W energooszczędne
- 3 x 2W do kuchni + 1 x 5W
- 1 x 11W energooszczędna do 2 pokoju.
Miesięczne rachunki za prąd +/- 40 zł :-) i to bez zbędnego oszczędzania.

TD Pedro - 2012-06-16, 13:36

a jak z doświetleniem, wszak podane moce nie są powalające?
wat - 2012-06-16, 21:17

ja mam trzy ledowe chyba 7w i jestem zadowolony
mam też halogenki na ledach w łazience i kibelku.
W kibelku oki a w łazience mimo 3 szt troche ciemno

Lukas87 - 2012-06-16, 22:35

wat napisał/a:
ja mam trzy ledowe chyba 7w i jestem zadowolony

to się okaże za kilkanaście lat z wadami oczu, wszyscy tylko ledy bo są energooszczędne ale o zdrowiu ani słowa radzę się zainteresować o ledach że mają światłość (kandele) dużo dużo większą a to szkodzi oczu ale o tym się nie mówi :roll:

mud maX - 2012-06-16, 22:51

Gdzieś badali ledy "made in trzeci świat" i wyszło, że wydzielają arsen do otoczenia. Mam u siebie w 2-óch miejscach ale dmuchając na zimne umieściłem je w oprawie z poliwęglanu. Kolega ma tym oświetlony cały dom i bardzo sobie chwali (koszt eksploatacji oczywiście, bo arsen go nie obchodzi ;-) )
koniu - 2012-06-17, 11:09

Co do oświetlenia - super. Nie męczą mi się oczy jak przy zwykłych świetlówkach, w dużym pokoju mam zwykle włączone 2 x 5W skierowane do góry (oczywiście do czytania używam halogenu, bo do tego nie wystarczy ani LED, ani świetlówka). W przedpokoju mam zamienniki halogenów (konieczność przejścia z powrotem na 230V) i jest aż za jasno, zaznaczam, że to są firmówki z hurtowni na diodach SMD nowej generacji (!). Natomiast w kuchni mam 3 x 2W na kącik: zlewozmywak + lodówka, a jak chcę mieć full oświetlenia to dołączam 1x5W i też jest OK. Łazienka natomiast to mistrzostwo świata - światło zimne w przeciwieństwie do poprzednich na dodatkowych oprawkach z uszczelkami, 3 na prysznic, 2 na kibelek a przy lustrze mam 2 świetlówki, bo do golenia trzeba mieć więcej światła, ale z uwagi na okno w łazience, do patrzenia w lustro nie trtzeba używać górnych świateł ;). W sumie w przedpokoju też praktycznie nie używam tych żarówek, bo wszędzie mam przeszklone drzwi i światła jest dość.
wat - 2012-06-18, 08:17

oj tam na cos trzeba umrzec a żer od żarówek każde rozwiązanjie w jakiejś perspektywie zabija
stempik - 2012-06-19, 13:07

wat napisał/a:
każde rozwiązanjie w jakiejś perspektywie zabija

Statystycznie, bez względu na użyte źródło światła, na jeden akt urodzenia powinien przypadać jeden akt zgonu.

Choć prywatnie uważam że do niektórych źródeł światła powinni dodawać białą laskę.

TD Pedro - 2012-06-19, 15:48

stempik napisał/a:
Choć prywatnie uważam że do niektórych źródeł światła powinni dodawać białą laskę

nic dodać nic ująć... w pełni podzielam pogląd... :-)

mrówa - 2012-06-22, 06:44

stempik napisał/a:
Choć prywatnie uważam że do niektórych źródeł światła powinni dodawać białą laskę.

Oho, a do których, że tak się zapytam?