|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne U¿ytkowników DACII |
 |
Powitania - I ma cia³o, czego chcia³o...
wookash - 2012-09-19, 23:35 Temat postu: I ma cia³o, czego chcia³o... Witam serdecznie wszystkie kole¿anki i kolegów.
Jako, ¿e w³a¶nie dzisiaj sta³em siê posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach próbnych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisujê siê w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego okre¶lenia u¿y³ jeden z moich znajomych).
Mam nadziejê, ¿e nieprzeniknione kompendium Waszej wiedzy, pozwoli mi czerpaæ maks satysfakcji z tego nabytku, a tak¿e byæ mo¿e i moja skromna osoba, bêdzie mia³a jaki¶ forumowy wk³ad.
Pozdrawiam
Wookash
Piotrek721015 - 2012-09-20, 05:52
Witaj kolego na fotum"gzotycznej marki"
Czytaj, ucz sie, dopowiadaj. Co dwie glowy to nie jedna. Oby auto uzywalo sie maksymalnie bezawaryjnie. Pozdro.
dystrykt9 - 2012-09-20, 05:58
Cze¶æ
Egzotyka egzotyk±, ale to kawa³ dobrego "pud³a"
project2010 - 2012-09-20, 07:12
Dobre, rumuñskie ¿elazo.... :)
BLONDI83 - 2012-09-20, 07:17
Witamy napisz co¶ wiêcej o autku jakie wybra³e¶. Jakie dodatki itd...
Dar1962 - 2012-09-20, 08:08
ju¿ nie taka egzotyka, s±dz±c po widoku na drogach i dynamice sprzeda¿y- witam
McRap - 2012-09-20, 08:27
Witaj, to ja Ciê egzotycznie pozdrawiam
yarocz - 2012-09-20, 10:04
Witaj ........
elektryk1 - 2012-09-20, 10:15
Witaj
TD Pedro - 2012-09-20, 10:31
witaj w Klubie...
SAJSEN - 2012-09-20, 11:02
Witaj.
krakry1 - 2012-09-20, 18:06
Witaj.
Marmach - 2012-09-20, 20:16
wookash napisa³/a: | Jako, ¿e w³a¶nie dzisiaj sta³em siê posiadaczem "nowej" ("nowej" bo auto tzw demo, po jazdach próbnych) Drakuli, szumnie i dumnie wpisujê siê w forumowe grono posiadaczy tej "egzotycznej marki" (takiego okre¶lenia u¿y³ jeden z moich znajomych). |
Z ciekawo¶ci: jaki przebieg, cena i wiek? Interesuje mnie jak hojne s± salony przy sprzeda¿y demówek ;)
Stepway - 2012-09-20, 20:23
Witaj w naszych szeregach!
Do zobaczenia na trasie
_Marcin_ - 2012-09-20, 21:23
Witaj
wookash - 2012-09-21, 07:49
Demówikê kupi³em w nastêpuj±cym wyposa¿eniu.
Pierwsza rejestracja marzec br. Przebieg 3700km. Wersja Laureate 1,6MPI + fabryczny gaz, + lakier metalik, elektryczne szyby z ty³u, skóra na kierownicy i biegach + radio 1 din + pakiet look + gwarancja 5 lat. Ja za t± konkretn± sztuk± zap³aci³em 55ty¶. Jak liczy³em po cenach katalogowych, to z takim wyposa¿eniem powinien kosztowaæ co¶ powy¿ej 60 ty¶ (nie pamiêtam wszystkich cen)
U mnie decyzja, to by³ trochê spontan, bo nie planowa³em zakupu nowego auta. Z ciekawo¶ci zacz±³em czytasz testy, zasiêgaæ opinii i trafi³a siê ta demówka. Szybko za³atwi³em wiêc leasing i takim sposobem przesiad³em siê z 12 letniego berlingo, na drakulê. I uwa¿am, ¿e za tê kasê, to jest naprawdê ¶wietne auto. Wszystkie niedoci±gniêcia, znikaj± do¶æ szybko, w kontek¶cie przyjemno¶ci u¿ytkowania auta.
:)))
czaju - 2012-09-21, 08:09
witaj, gratuluje wyboru, ale...
w sumie to trochê drogo... Szczególnie, ¿e dwa razy zastanowi³bym siê zanim wybra³bym demówkê, a w dodatku samochodu o charakterze i specyfikacji Dustera... Obawy nie musz± byæ zasadne, bo wiele zale¿y od salonu i z drugiej strony jeszcze sporo gwarancji fabrycznej Ci zosta³o wiêc nawet jakby to nie by³y najl¿ejsze niemal¿e 4k km z ¿ycia Twojego samochodu to w sumie i tak nie powinno byæ problemów. Zreszt± zakup samochodu zawsze wi±¿e siê z jakim¶ ryzykiem, dlatego szeroko¶ci, przyczepno¶ci i niskich cen paliw ¿yczê ;)
TD Pedro - 2012-09-21, 09:00
po czê¶ci podzielam zdanie kol. czaju, przebieg to nie problem ale cena wg mnie trochê za wysoka...
(p/s silnik w Dusterze to nie MPI)
czaju - 2012-09-21, 10:24
Cytat: | przebieg to nie problem |
Sam w sobie nie, no ale ju¿ fakt ¿e nowiusi silniczek przeszed³ kilkudziesiêciu kierowców + sprawdzanie zawieszenia na wysokich krawê¿nikach etc nie jest napewno czym¶ co nie mo¿e wp³ywaæ na pó¼niejsz± eksploatacjê. Mo¿e ale oczywi¶cie nie musi.
wookash - 2012-09-21, 12:42
Te¿ siê nad tym zastanawia³em, przed zakupem, jednak zaryzykowa³em i zobaczymy co bêdzie dalej - czy bêdê tego ¿a³owa³, czy nie. Gwarancjê mam nowiutk± 5 lat od zakupu, wiêc o usterki mechaniczne siê nie bojê. Przebieg, przebiegiem, macie racjê, z tym ¿e, prawda jest taka, ¿e dealerzy te¿ odpowiadaj± materialnie za samochody i chyba nie mog± sobie pozwoliæ na zbyt dos³owne "testowanie" samochodów demo, bo sami wiedz±, ¿e potem je bêd± musieli sprzedaæ. Tak to sobie t³umaczê, czy mam racjê, poka¿± najbli¿sze 2-3 lata.
Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cenê ³ykn±³em, bo i tak chcia³em tak± wersjê kupiæ, wiêc dla mnie jest to zaoszczêdzone kilka tysiêcy z³.
Maxi - 2012-09-21, 14:40
Witam serdecznie i wtr±cê swoje 3grosze. Tak naprawdê te samochody demonstracyjne po czê¶ci s± wykorzystywane do jazd przez kierowników pracuj±cych u dilera. Prze 1/2 roku przejecha³ tylko 3700 co daje ¶redni ( lato, ³adna pogoda, dobre warunki eksploatacji ) ponad 600 km miesiêcznie. Co to jest na samochód ? Ok. 150 km tygodniowo i z tego ( to ci mog± gwarantowaæ pracownicy dilera ) po 100 przez nich przejechanych. Jak wygl±daj± jazdy demonstracyjne to wiemy, bo niektórzy tego do¶wiadczyli. Czy w trakcie tych jazd wyprawia siê jakie¶ nie normalne rzeczy ? Pracownik dilera pozwoli ? Czy tam siê uczymy je¼dziæ ? Nie. Normalne i to przewa¿nie na dobrych drogach jazdy. Tyle, ¿e samochód z takim przebiegiem to tylko sprawdzony, ledwo dotarty ( pierwsze 3000 km ! ), a do tego z pe³nym wyposa¿eniem jaki oferuje Duster i z tego rocznika jakie¶ 6 do 7 tys. mniej przy 5 latach gwarancji. Gratulujê zakupu. Jestem przekonany, ¿e nie bêdziesz ¿a³owa³ decyzji. Szerokiej drogi, bez awarii i zadowolenia z jazd. Uwa¿am, ¿e to dobry intere, który zrobi³e¶.
Daras - 2012-09-21, 15:32
Wookash - tak jak i Maxi uwa¿am, ¿e bêdzie ok z t± drakul±. Mo¿na równie¿ nabyæ auto od tzw. pierwszego w³a¶ciciela, z tak ma³ym przebiegiem i równie¿ mieæ w±tpliwo¶ci - co do eksploatacji silnika na dotarciu, krawê¿ników, rowów i ró¿nych innych niuansów. Je¶li zjechali Tobie z ceny ponad 10 % to chyba nie jest ¼le.
Nieustaj±cej przyjemno¶ci z uje¿d¿ania Dusterki ¿yczê
pluto - 2012-09-21, 15:48
Witaj
TD Pedro - 2012-09-21, 16:28
wookash napisa³/a: | Czy to drogo? Pewnie jest to subiektywna kwestia, ja cenê ³ykn±³em, bo i tak chcia³em tak± wersjê kupiæ, wiêc dla mnie jest to zaoszczêdzone kilka tysiêcy z³. |
zapewne masz racjê, ¿e jest to subiektywna kwestia... napisa³em, ¿e w moim odczuciu cena za wysoka ale to w koñcu Twoja kasa i wa¿ne, ¿e Ty j± zaakceptowa³e¶ a niew±tpliwym atutem by³ zakup "od rêki" i wyd³u¿ona gwarancja... szeroko¶ci ¿yczê i do zobaczenia na szlaku...
Marmach - 2012-09-21, 17:38
Moim zdaniem to niedrogo, chocia¿ oczywi¶cie mog³oby byæ taniej. Za te 5000z³ mo¿na wykonaæ spory remont zawieszenia i silnika, w razie gdyby samochód okaza³ siê zdemolowany, a ASO wypiê³oby siê na gwarancjê, a przecie¿ szansa na awariê wszystkiego naraz jest niedu¿a.
SE-MEN - 2012-09-22, 12:21
siemka
Dar1962 - 2012-09-22, 12:41
Marmach napisa³/a: | w razie gdyby samochód okaza³ siê zdemolowany, a ASO wypiê³oby siê na gwarancjê |
nie straszcie cz³owieka, 3000 przebiegu nie zniszczy³y auta Sam je¼dzi³em na próby - pracownik salonu wskazywa³ mi trasê, po której mo¿na sprawdziæ dzia³anie zawieszenia i pokazaæ jego zalety, ale na ¿adne offroadowe szaleñstwa ani wy¶cigi po krawê¿nikach nie pozwala³. Kolega kupi³ sprawdzone i przetestowane auto (ja kupuj±c plazmê te¿ wybra³em z premedytacj± tak±, która jaki¶ czas sta³a w sklepie jako demo wychodz±c, z za³o¿enia, ¿e w ten sposób nie kupuj± kota w worku)
wookash - 2012-09-22, 19:54
Ja tam strachliwy nie jestem i siê nie dam tak ³atwo.
Podzielê siê z Wami wra¿eniami, ale za 3 lata - wtedy bêdzie obiektywnie :)
Co do samego autka, to dzisiaj bardzo mile mnie zaskoczy³o, bo pojecha³o w pierwsz± d³u¿sz± trasê (ok 600km) i spalanie gazu przeros³o moje oczekiwania.
Przy je¼dzie mieszanej w trasie, po³owa drogami miejskimi, po³owa autostrad±, auto nieobci±¿one (tylko dwie osoby na pusto) spali³o ¶rednio oko³o 10l gazu / 100km, w drodze powrotnej, ale tym razem obci±¿one (4 osoby + kilkadziesi±t kilo baga¿u), spali³o nie wiêcej jak 11l na 100km - a dodaæ trzeba, ¿e w stronê powrotn± na autostradzie jecha³em oko³o 140km/h przy 4k obrotów.
Jak na moje oko - wyniki s± bardziej ni¿ zadowalaj±ce. Sk³onny jestem podejrzewaæ, ¿e przy oszczêdnej je¼dzie zej¶æ mo¿na poni¿ej 10l/100 - tylko gdzie frajda z prowadzenia auta :)
TD Pedro - 2012-09-22, 20:40
wookash napisa³/a: | Sk³onny jestem podejrzewaæ, ¿e przy oszczêdnej je¼dzie zej¶æ mo¿na poni¿ej 10l/100 |
to jest wiêcej ni¿ pewne... Dusterem z napêdem 4x2 na pewno uda Ci siê zbli¿yæ do granicy 9/100 l LPG...
Key - 2012-09-23, 07:39
Witaj i nie s³uchaj malkontentów. Dealer przegoni³ Ci autko w okresie, gdy spalanie nie nastraja optymistycznie.
Odno¶nie demówek, potwierdzê zdanie przedmówcy. Mo¿na pojezdziæ, ale to pracownik dealera mówi gdzie i co mo¿emy. Nie pozwalaj± na ¿adne eksperymenta.
Zadowolenia ¿yczê.
miskowski - 2012-09-23, 09:18
Key napisa³/a: | Odno¶nie demówek, potwierdzê zdanie przedmówcy. Mo¿na pojezdziæ, ale to pracownik dealera mówi gdzie i co mo¿emy. Nie pozwalaj± na ¿adne eksperymenta. |
No chyba, ¿e autko trafi do kilku dziennikarzy z redakcji motoryzacyjnych, a ci do delikatnych nie nale¿±... Zazwyczaj dostaj± samochód na kilka dni, bez przyzwoitki od dealera, limitu paliwa oraz kilometrów. Jedyny wymóg: auto ma wróciæ w jednym kawa³ku. Mniej wiêcej...
ajax - 2012-09-23, 11:41
Witaj w klubie
Trochê pozwalaj±. Np. nam pozwolili, ale pracownik musia³ siê trochê wkrêciæ w temat
Key - 2012-09-23, 21:08
Mam kolegê redaktora. Fakt. Trochê mêcz± te autka ale raczej s± to auta od importera a nie od dealera bezpo¶rednio. Takie akcje promocyjne to raczej bardziej globalnie s± prowadzone. Dealer ten czy inny ma to gdzie¶. Typowe demo to jego w³asno¶æ i ma nadziejê jeszcze je sprzedaæ. Po drugie nie ma interesu aby reklamowaæ co¶ wiêcej ni¿ w³asny salon.
Czasem "cerber" pozwoli na wiêcej, to fakt. Ale po pierwsze s± to przypadki sporadyczne (jak sam stwierdzi³e¶ trzeba go lekko urobiæ), po drugie to wiêcej to i tak za ma³o aby zaszkodzi³o autku.
Za demówkami s± inne argumenty, poza finansowymi. Auta s± niejako promocj±, wiêc s± ¶wietnie wyposa¿one; wszeklie wady monta¿owe czy niedoci±gniêcia s± natychmiast usuwane (jakie¶ skrzypienia czy drobne awarie by³yby niedopuszczalne przecie¿). W przypadku diesla na minus krótkie trasy demo - tego raczej te silniki nie lubi±.
|
|