| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Na każdy temat - Nowe żarówki
chriskb - 2012-12-09, 18:55 Temat postu: Nowe żarówki Wiadomość zamieszczona w Wirtualnej Polsce
Nowa żarówka zrobiona jest z warstw plastiku i ma być wydajniejsza, gdyż wytwarza lepszej jakości światło i nie daje efektu migania - podał magazyn "Organic Electronics". Badacze mają nadzieję, że ich wynalazek zostanie wprowadzony do obrotu już w 2013 roku.
Nowe źródło światła wykorzystuje technologię elektroluminescencji polimerów (z ang. field-induced polymer electroluminescent, Fipel). Żarówka wykonana jest z trzech warstw polimerów zawierających nanomateriał, który świeci, kiedy przechodzi przez niego prąd elektryczny.
Najciekawsze jest to, że się nie stłucze i można ją formować w dowolne kształty. Na razie nie ma danych, jaka będzie żywotność nowej żarówki.
marszelest - 2012-12-09, 19:44
poniżej link do artykułu:
>>>KLIK<<<
laisar - 2012-12-09, 20:13
| chriskb napisał/a: | | źródło światła wykorzystuje technologię elektroluminescencji polimerów |
Czyli to jednak nie żarówka [;
marszelest - 2012-12-09, 22:33
W sumie pod żarówkę też można to podpiąć, bo zamiast żarnika jest
elektroluminofor,który co prawda się nie żarzy jak w typowej żarówce tylko świeci
mając za punkt odniesienia St.Mrożka
"...słonia można zastąpić królikami ..."
no bo jak to nazwać "elektroluminecencówka"
laisar - 2012-12-09, 23:13
Lumówka (;
chriskb - 2012-12-10, 04:16
Nie mój wymysł, tylko potoczna nazwa źródła światła' którą użył autor artykułu. Analogicznie idąc torem, jaka jest technologia wytwarzania efektu emisji, możemy mówić "świtlówka", "ledówka", "oledówka"itd.
laisar - 2012-12-10, 10:25
@chriskb: Dla jasności - to oczywiście w ogóle nie był zarzut, czy coś w stylu, do Ciebie czy kogokolwiek innego. Po prostu rozbawiła mnie taka nazwa dla niemal kompletnie zimnego źródła światła (((:
chriskb - 2012-12-10, 19:02
Kol. laisar, nie odebrałem tega jako zarzut, tylko rozwinełem słownictwo jak Islandczyk
VladBatou - 2012-12-12, 18:39
Trochę czasu jednak minie, zanim ta technologia zawita pod strzechy...
|
|