|
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Galeria naszych samochodów - Moje Sandero :D
PrzemekS30 - 2013-10-22, 20:16 Temat postu: Moje Sandero :D Jest ze mną od 11 października i z każdym przejechanym kilometrem coraz bardziej odkrywam przyjemność z jazdy tym sympatycznym autkiem.
wat - 2013-10-22, 20:48
gratulacje i szerokości życzę
a może wiosną na Muchowcu się spotkamy?
PrzemekS30 - 2013-10-22, 20:50
wat napisał/a: | gratulacje i szerokości życzę
a może wiosną na Muchowcu się spotkamy? |
Dzięki :) a co do Muchowca to chętnie przyjadę na zlot Drakulek :)
Pshemo - 2013-10-22, 21:35
Super auto :) obyś był tak zadowolony jak ja ze swojego Sandero :)
Dar1962 - 2013-10-23, 08:25
piękne autko, gratulecje, życzę przejechania wielu kkm .Był kiedyś taki film z Royem Scheiderem w roli głównej pt "Błękitny Grom" http://www.filmweb.pl/fil...Grom-1983-31097
nazwa też pasuje jak ulał - nadmieniam,że na tym forum zostałem już ojcem chrzestnym innego Sandero - ma na imię "Srebrny Szerszeń" (w oprarciu o jeden z filmów z inspektorem Clouseau)
PrzemekS30 - 2013-10-23, 19:10
Dar1962 napisał/a: | piękne autko, gratulecje, życzę przejechania wielu kkm .Był kiedyś taki film z Royem Scheiderem w roli głównej pt "Błękitny Grom" http://www.filmweb.pl/fil...Grom-1983-31097
nazwa też pasuje jak ulał - nadmieniam,że na tym forum zostałem już ojcem chrzestnym innego Sandero - ma na imię "Srebrny Szerszeń" (w oprarciu o jeden z filmów z inspektorem Clouseau) |
Widzę że ktoś tu jest miłośnikiem dobrego starego kina Co do "Błękitnego Gromu" to temu mojemu brakuje halogenów przeciwmgielnych żeby był 100% "gromem" ale reszta faktycznie pasuje jak ulał
general - 2013-10-24, 20:06
Piękne autko i super kolor
PrzemekS30 - 2013-11-08, 13:37
Pierwszy tysiąc KM za nami :D autko (odpukać) spisuje się naprawdę super, jest przestronne, zwinne i fantastycznie się prowadzi. Jeśli chodzi o spalanie to w warunkach mieszanych (miasto, od czasu do czasu dwupas żeby ominąć korki ) mieści się w granicach 6,4 litra. W ten weekend śmigam do Częstochowy więc będę miał okazję zaobserwować spalanie na trasie:-) Jestem naprawdę bardzo miło zaskoczony tym autkiem
Dar1962 - 2013-11-08, 16:51
brat jeździ clio III z tym samym motorem. W wielkim uproszczeniu (trasa-miasto-lato-zima-klima-bez) spalanie zamyka się na granicy 6 l lub odrobinę poniżej. Ten silnik nie jest mistrzem oszczędności. Za to odwdzięcza się niezłę elastycznością już na dole (nie potrzeba go kręcić,żeby wrzucić wyższy bieg) i bezproblemową eksploatacją wynikającą z prostoty, solidności i dopracowania nie najnowsej przecież już konstrukcji. Bez najmniejszego protestu zniesie róznież wyposażenie w LPG - choć moim zdaniem większego sensu to nie ma
PrzemekS30 - 2013-12-21, 14:12
Kogoś u mnie w Bielsku w nocy z wczoraj na dziś poniosła fantazja - schodzę dziś do autka i co widzę - lusterko od strony kierowcy "złożone" w drugą stronę co trzeba i wytargane z plastikowych zatrzasków. Myślałem że się popłaczę ;-( no ale gdy wściekłość już trochę ze mnie zeszła przyjrzałem się wszystkiemu i obadałem lusterko z drugiej strony. Powsadzałem wszystko delikatnie na miejsce (choć nie ukrywam że kawałki plastiku mam wyrąbane), sprawdziłem regulację i wszystko jest w porządku. W czasie jazdy też nic się z lusterkiem nie dzieje - tzn będzie żyło Dobrze że to Daćka i że wszystko jest proste w założeniu Boli tylko sam fakt podejścia wandali - ja nie mam to on też nie będzie miał, nikt nie pomyśli ile przez głupotę może narobić komuś szkód.
Pshemo - 2013-12-21, 16:04
Może jakiemuś dość mocno wstawionemu delikwentowi nie wyszło omijanie twego pojazdu, i przychaczył swoim cielskiem :) dobrze że auto prawie bez szkód ;)
BLONDI83 - 2013-12-23, 09:17
Albo był to upust zazdrości ludzkiej.
Szkoda autka
PrzemekS30 - 2013-12-27, 21:06
Przed Świętami troszkę wyczyściłem swoją Daćkę, żeby ładnie się prezentowała bo aż szkoda było patrzeć na brudną no i tak ową wstyd było jeździć więc spędziłem troszkę czasu nad autkiem (sam lakier) (choć jako pasjonat autokosmetyki i człowiek wyszkolony w centrum szkoleniowym AUTOGLYM to mógłbym siedzieć i dopieszczać godzinami na co nie było niestety zbyt wiele czasu, nadrobi się na wiosnę ) Poniżej zamieszczam parę fotek:
PrzemekS30 - 2014-01-18, 13:03
w końcu i ja mam swoją Drakulkę (dzięki uprzejmości kolegi BoloSr). Przyszła wczoraj ale jeszcze nie miałem czasu usadowić jej na swoim miejscu Jak tylko znajdzie się w autku to wrzucę fotki. Także jeśli ktoś z moich okoli zobaczy błękitną Daćkę z lepami klubowymi i Drakulką to będzie to moje autko.
nikita1589 - 2014-01-18, 21:00
PrzemekS30, heh szkoda że nie z moich okolic byłyby takie dwa stworki. Mój Hrabia czuje się samotny
PrzemekS30 - 2014-01-19, 09:34
nikita1589 napisał/a: | PrzemekS30, heh szkoda że nie z moich okolic byłyby takie dwa stworki. Mój Hrabia czuje się samotny |
to samo mógłbym rzec a tak z innej beczki jak się Dusterek spisuje
nikita1589 - 2014-01-19, 11:30
PrzemekS30, na chwilę obecną powiem jedno "Kocham go " hehe a tak na poważnie jestem zadowolona jeździ się nim wspaniale tylko czasem jeździ z nami na przodzie pasażerka która pasów nie zapina i pika ale myślę że po kilku razach przyzwyczai się
PrzemekS30 - 2014-01-19, 20:17
nikita1589 napisał/a: | PrzemekS30, na chwilę obecną powiem jedno "Kocham go " hehe a tak na poważnie jestem zadowolona jeździ się nim wspaniale tylko czasem jeździ z nami na przodzie pasażerka która pasów nie zapina i pika ale myślę że po kilku razach przyzwyczai się |
He he czyli widzę że mamy podobne odczucia choć Sandy "ciut" mniejszy niż Dusterek ale i ja mogę powiedzieć że jestem emocjonalnie przywiązany do swojej Daćki Tym bardziej że jest to moje pierwsze fabrycznie nowe autko i po przesiadce z 3d Fiata Punto z 2001 roku to muszę powiedzieć że teraz to mam Rolls Royce-a choć Fiatem zjeździłem naprawdę dużo i nigdy nas nie zawiódł to jednak Daćka ma w sobie to"coś" czego Fiat nie miał. Jest o wiele przestronniejsza, lepiej trzyma się drogi, większy bagażnik, dodatkowa para drzwi no i Daćka zaczyna jechać tam gdzie Fiat się kończył pomimo takiej samej pojemności (czyli 1.2) no cóż te parę "siwków" więcej robi swoje mmmmmmmm długo by wymieniać ale do plusów zaliczam jeszcze spalanie, którym jestem bardzo miło zaskoczony.
nikita1589 - 2014-01-19, 20:54
mnie bawi trochę klakson bo w tych którymi jeździłam były inne. Ten ma pazur
PrzemekS30 - 2014-01-19, 20:58
nikita1589 napisał/a: | mnie bawi trochę klakson bo w tych którymi jeździłam były inne. Ten ma pazur |
Czyli zwiewać z drogi bo Dasti jedzie ?? A tak z innej beczki to bezcenna jest mina kierowców w przechodzonych np VW Polo czy Golfach lub innych wozidłach tego pokroju jak się jedzie już rozbujaną Daćką i mruga światłami żeby zjechali na prawy pas
nikita1589 - 2014-01-20, 18:16
Cytat: | Czyli zwiewać z drogi bo Dasti jedzie ?? A tak z innej beczki to bezcenna jest mina kierowców w przechodzonych np VW Polo czy Golfach lub innych wozidłach tego pokroju jak się jedzie już rozbujaną Daćką i mruga światłami żeby zjechali na prawy pas |
heh dokładnie Bezcenna to była mina dwóch kierowców na parkingu jak oni czekali aż kierowca busa z przyczepką który mnie i ich zastawił raczy przyjść do auta i przestawić je a ja z wielkim szczerzujem na twarzy przejechałam sobie po krawężniku i chodniku do przodu po czym mogli tylko powąchać moje spaliny
PrzemekS30 - 2014-01-22, 22:16
obiecane zdjęcia Hrabiego już na autku
PrzemekS30 - 2014-01-22, 22:26
dziś po raz kolejny doświadczyłem zobaczenia "bezcennej miny" związanej z moją Daćką. Tym razem padło na kolegę z pracy, który pierwszy raz widział moje autko i jakże wielkie (ale oczywiście na +) było jego zaskoczenie że to Dacia, z daleka wyglądało mu to na coś dużo droższego i w życiu by nie powiedział że Dacia tak poszła do przodu i robi takie fajne autka
Marmach - 2014-01-22, 22:47
Hrabia na wypasie, przydałby się jeszcze dla efektu nietoperz na tylnej wycieraczce ;)
nikita1589 - 2014-01-23, 10:39
PrzemekS30, Hrabia świetnie się prezentuje a Samochodzik robi się taki niedostępny dla innych i groźny hehe
PrzemekS30 - 2014-01-29, 21:52
nikita1589 napisał/a: | PrzemekS30, Hrabia świetnie się prezentuje a Samochodzik robi się taki niedostępny dla innych i groźny hehe |
no no dlatego Hrabia wisi tam gdzie wisi
benny86 - 2014-02-02, 21:59
Witam, widzę że śmigasz już nowym Sandero kilka miesięcy więc pozwolę sobie spytać o kilka kwestii
-miałeś okazję przegonić go na autostradzie? Jeżeli tak, jak zachowuje się przy autostradowych 130 km/h? Hałas da się wytrzymać, w sensie można spokojnie rozmawiać?
-jak wygląda spalanie? robiłbym głownie "trasy" od 15 do 30 km x2 codziennie, nogi ciężkiej nie mam
-dorzucają jeszcze te kupony na przeglądy 299 zł za 3 przeglądy tzn robociznę OIDP?
-jak długo czekałeś na samochód po złożeniu zamówienia?
PrzemekS30 - 2014-02-02, 22:49
benny86 napisał/a: | Witam, widzę że śmigasz już nowym Sandero kilka miesięcy więc pozwolę sobie spytać o kilka kwestii
-miałeś okazję przegonić go na autostradzie? Jeżeli tak, jak zachowuje się przy autostradowych 130 km/h? Hałas da się wytrzymać, w sensie można spokojnie rozmawiać?
-jak wygląda spalanie? robiłbym głownie "trasy" od 15 do 30 km x2 codziennie, nogi ciężkiej nie mam
-dorzucają jeszcze te kupony na przeglądy 299 zł za 3 przeglądy tzn robociznę OIDP?
-jak długo czekałeś na samochód po złożeniu zamówienia? |
Witaj ogólnie powiem że autko jest bardzo sympatyczne, przestronne, pakowne i fajnie się nim jeździ. A teraz konkrety
1) choć tak na dobrą sprawę cały czas jest na dotarciu (dziś stuknęło mi 4000 km) miałem okazję sprawdzić jak zachowuje się przy większych prędkościach. Na oponach letnich obciążony (podróż w 4 osoby + trochę bagażu w bagażniku) spokojnie idzie 150km/h i ma jeszcze trochę zapasu pod nogą (mimo silniczka 1.2) - ewidentnie dobrze czuje się na wysokich obrotach. Jeśli chodzi o hałas to powiem tak: wtedy na letnich oponach przy prędkościach wyższych niż 90 km/h spokojnie dało się rozmawiać. Teraz mam założone zimówki i nie ukrywam że hałas jest większy (przez opony) ale tragedii nie ma.
2) Spalanie: nie jeżdżę jak niedzielny kierowca, ale też nie szarżuję tam gdzie nie wolno i przy takiej jeździe - tzn miasto/przegonienie na dwupasie/klima/bez klimy spalanie teraz (zima) kształtuje się na poziomie 7 litrów na setkę. Jak nie masz ciężkiej nogi i będziesz zmieniał biegi zgodnie z podpowiedziami na obrotomierzu to spokojnie zejdziesz poniżej tych 7-miu litrów
3) Ja takiego kuponu nie dostałem ani informacji o nim więc tu nie jestem w stanie pomóc
4) Zamówienie złożyłem w sierpniu 2013 ale na białego z identycznym wyposażeniem jak mam teraz + miały być jeszcze halogeny przeciwmgielne z przodu. Sprzedawca wtedy poinformował nas że fabryka ma w okresie wakacyjnym przestój i że planowany odbiór będzie gdzieś na początku października, a na początku października okazało się że fabryka jeszcze nie wyprodukowała zamówionego przez nas autka i że odbiór się przesunie ale że są w Polsce już auta z identycznym wyposażeniem tyle że bez halogenów z przodu, a że w tym okresie byliśmy już bez auta więc zdecydowaliśmy się na tą błękitną strzałę Ale za to przed odbiorem w ramach rekompensaty za te halogeny dostaliśmy matę do bagażnika, chlapacze i relingi dachowe w cenie autka.
Mam nadzieję że pomogłem choć trochę gdybyś miał jeszcze jakieś pytania pisz śmiało
PrzemekS30 - 2014-03-03, 22:23
No i stuknęło 5000 km jak na razie, odpukać bezawaryjnie Daćka spisuje się naprawdę świetnie i z każdym kolejnym kilometrem na liczniku zaczyna coraz bardziej ochoczo jeździć OBY TAK DALEJ
PrzemekS30 - 2014-03-03, 22:28
Zabiegi pielęgnacyjne trzeba było spłukać co nieco
PrzemekS30 - 2014-04-30, 20:30
niedawno mojej Daćce stuknęło 7000km. Autko spisuje się (odpukać) wyśmienicie i dopiero teraz zaczyna odczuwalnie coraz żwawiej jeździć. Spalanie (trasa + miasto klima, bez klimy) 6,4 litra po mieście 7,5 / 100km. Jeszcze trochę i czeka mnie I-wszy przegląd Może się ktoś wypowiedzieć na temat ASO Wektor w Bielsku-Białej ??
PrzemekS30 - 2014-06-23, 18:34
Trochę wody upłynęło od mojego ostatniego pobytu tutaj ale w końcu nastał ten piękny czas żeby nadrobić zaległości Daćka trochę się umorusała a jako że w weekend pogoda była dość znośna i pozwalająca na prace kosmetyczne postanowiłem zafundować Sandaczowi troszkę kosmetyki Na początek poszedł szampon Autoland-u z woskiem pszczelim, który jak na nasz rodzimy produkt bardzo fajnie się sprawdził (szczególnie w zmywaniu zaschniętych owadów z lakieru) po umyciu i opłukaniu na Sandacza powędrował wosk płynny z gamy Autoglym (Aqua Wax) i jeśli mam być szczery mimo że AG to niby wyższa półka autokosmetyczna to jednak ten wosk nie do końca spełnił moje oczekiwania co do łatwości nakładania i polerowania - nieźle się namachałem żeby dokładnie spolerować mgiełkę a używałem już nie jeden wosk i wiem co mówię . Na opony poszła pianka do opon również z gamy Autoglym (Foaming Tyre Dressing) a na klamki, lusterka i grill poszedł Autoland - spray do listew i zderzaków i z efektu końcowego jestem można powiedzieć zadowolony został mi jeszcze środek do ogarnięcia. Daćka ma już 9500 (odpukać) bezawaryjnie przejechanych kilometrów i z chęcią i wigorem "połyka" kolejne Tak na marginesie co byście powiedzieli na utworzenie tematu związanego czysto z autokosmetyką, gdzie można byłoby wymieniać się doświadczeniami z używania różnych produktów itd ??
PrzemekS30 - 2015-02-17, 15:38
Witam po dłuższej przerwie Raport sytuacyjny: mój Sandacz niedawno szczęśliwie i bezawaryjnie dobił do 20.000 km. Śmigał w różnych ekstremalnych warunkach i wszędzie dzielnie dawał radę jako że wiosna zbliża się małymi krokami zamierzam poddać autko "małemu liftingowi". Stalowe oryginalne fele zostaną na zimowych oponach a na letnie trafią felgi ANZIO Turn Black 15" (dziś do mnie dotarły) - co sądzicie ?? Na razie zdjęcia samych felg, jak tylko powędrują na autko to wrzucę zdjęcia jak to się razem prezentuje. Oprócz felg mam kilka innych pomysłów, które będę stopniowo realizował i dzielił się nimi z wami Szerokości i bezawaryjności w użytkowaniu naszych ukochanych autek
Pozdrowienia z Bielska-Białej
Przemek
Ajgor - 2015-02-17, 17:19
Następnych bezproblemowych dwudziestek Życzę! Fajne fele.
PrzemekS30 - 2015-02-17, 18:41
Ajgor napisał/a: | Następnych bezproblemowych dwudziestek Życzę! Fajne fele. |
a dziękuję dziękuję
sereq - 2015-02-18, 10:47
Wrzuć koniecznie jakieś foty jak już założysz :)
PrzemekS30 - 2015-02-18, 16:38
sereq napisał/a: | Wrzuć koniecznie jakieś foty jak już założysz :) |
wrzucę wrzucę jak tylko zrobi się na tyle ciepło żeby zamienić koła z zimówek na letnie i dopieścić autko
PrzemekS30 - 2015-03-25, 19:21
sereq napisał/a: | Wrzuć koniecznie jakieś foty jak już założysz :) |
Jak obiecałem tak też i wrzucam na razie kilka fotek Sandacza na felach sorry że autko trochę umorusane ale nie było jeszcze czasu żeby popracować nad lakierem. Autko na felach śmiga od wczoraj bo już najwyższy czas było przerzucić koła na letnie Sandacz prezentuje się tak :
PrzemekS30 - 2015-03-27, 20:07
kilka nowych fotek mojego Sanderka na alu komentarze mile widziane Pierwszy etap, no może nie taki pierwszy doinwestowywania autka za mną mam nadzieję że wkrótce uda mi się wdrożyć w życie kolejne koncepcje
wat - 2015-03-28, 09:42
fajnie sie prezentuje jeszcze czarne słupki w macie i będzie cacy
PrzemekS30 - 2015-03-28, 10:27
wat napisał/a: | fajnie sie prezentuje jeszcze czarne słupki w macie i będzie cacy |
myślałem również i o tym tylko zastanawiam się pomiędzy folią czarny mat a folią czarny a la carbon. Oprócz słupków myślałem jeszcze o oklejeniu tych miejsc na światła przeciwmgielne z przodu koncepcji na autko jest ale trzeba je rozwijać stopniowo ważne że Sandacz śmiga aż miło (bezawaryjnie odpukać ) i cieszy każdym przejechanym kilometrem
corrado - 2015-03-28, 11:32
za dużo niebieskiego , który kojarzy się z grzecznym mundurkiem szkolnym,
jeśli już "poszedłeś" w ciemne felgi to bym troszkę go przyciemnił , tak jak pisze Wat, np. dając słupki ciemne - oklejając folią i może by tak uatrakcyjniłoby widok auta z boku, bo tak wygląda trochę jak peugeot 206 z boku
ALe to tylko moje zdanie, Ty może masz inną wizję
Może bym też pomalował zaciski hamulców na jakś jasniejszy kolor , żeby nie ginęły te felgi na tle tarcz i zacisków
wat - 2015-03-28, 15:59
tylko czy przy carbonie nie zrobi się odpust, jeszcze listwy drzwiowe takie jak były w jedynce (nie wiem czy w 2 są te same)
Karenzo - 2015-03-28, 17:18
fajny by na glebie wyglądał
PrzemekS30 - 2015-03-28, 17:38
wat napisał/a: | tylko czy przy carbonie nie zrobi się odpust... | Czyli uważasz że lepiej iść w normalny czarny mat niż kombinować ??
PrzemekS30 - 2015-03-28, 17:40
Karenzo napisał/a: | fajny by na glebie wyglądał | coś się w przyszłości pomyśli na razie autko na gwarancji więc nie mogę za bardzo szaleć
Marek1603 - 2015-03-28, 20:20
Ja też jestem zdania, że czarny mat i będzie git.
PrzemekS30 - 2015-03-28, 21:05
Dzięki koledzy za wszystkie komentarze im więcej tym lepiej Będę stopniowo wrzucał kolejne zdjątka z realizacji moich pomysłów Naprawdę wiele frajdy sprawia robienie autka pod siebie, stopniowe realizowanie swoich pomysłów, wprowadzanie w życie krok po kroku swoich koncepcji Fajnie mieć wsparcie wśród kolegów tutaj na forum jeszcze raz dzięki za wszystkie komentarze i pomysły
Ajgor - 2015-03-28, 21:32
Jak Koledzy: Tylko czarny mat !!!!!!
PrzemekS30 - 2015-03-28, 21:58
Koledzy a jaki kolor sugerujecie na zaciski ?? Mam dylemat między czerwonym a żółtym
wat - 2015-03-28, 22:26
PrzemekS30 napisał/a: | wat napisał/a: | tylko czy przy carbonie nie zrobi się odpust... | Czyli uważasz że lepiej iść w normalny czarny mat niż kombinować ?? |
w mojej ocenie z matem będzie mu do twarzy
Karenzo - 2015-03-28, 22:53
ja bym dał niebieskie zaciski
czerwone lub żółte zaciski w powolnych wozach wyglądają żałośnie
jak dolepione spojlery
szczególnie że z tyłu masz bębny
czerwone zaciski wyglądają fajnie ale jak są na dużych tarczach a tutaj raczej jest malutka tarczka i będzie to wyglądało jak dolepione m-power do e36 1.6 LPG
mekintosz - 2015-03-29, 02:01
Czarny mat zaciski albo niebieskie. Dodatkowo jakieś akcesoria w czerni, gdyż teraz masz smerfetkę na czarnych felkach
PrzemekS30 - 2015-03-30, 18:52
mekintosz napisał/a: | Czarny mat zaciski albo niebieskie. Dodatkowo jakieś akcesoria w czerni, gdyż teraz masz smerfetkę na czarnych felkach | mam zrobić tak żeby fele się nie gubiły więc raczej czarny mat na zaciskach raczej odpada a hmmmmmm niebieski myślicie że będzie ok ?? że przy niebieskich nie będzie odpustowo ?? Zależy mi na tym żeby autko fajnie się prezentowało a nie żeby zrobić coś w stylu "wieś tjuningu"
corrado - 2015-04-09, 14:11
jakies modyfikacje masz w planach ?
PrzemekS30 - 2015-04-09, 17:06
corrado napisał/a: | jakies modyfikacje masz w planach ? |
Znalazłem na necie spy shots Sandero RS-ki podczas testów i postanowiłem swoją błękitną strzałę zrobić a la RS-kę Wszystko z głową i na miejscu bo nie chodzi mi o "wieś tjuning " tylko o konstruktywne podejście do tematu a zatem:
1) wydech
2) wymiana fabrycznego filtra powietrza na wkładkę K&N
3) (ale to w dalszej przyszłości ;) ) wersja GTA silnika w Chojnacki Motor System
4) może go trochę obniżę i i delikatnie utwardzę
5) delikatnie przyciemnić tylne szyby
Wszystkie z powyższych modów mam zamiar zrealizować w bliższej bądź dalszej przyszłości, ale jak postanowiłem że autko ma być ze mną na dłużej to myślę że warto zrobić je pod siebie O efektach prac będę się z wami chętnie dzielił
Karenzo - 2015-04-09, 20:02
nie żebym się czepiał ale chyba wybrałeś najgorszy możliwy silnik na takie modyfikacje .
Pozbiera pieniądze i kup cokolwiek z pojemnością min. 1.6 . Zwykło się mawiać że z silnikami poniżej 100 koni nie opłaca się robić czegokolwiek . Co najwyżej proste ulepszenia w granicach 100 zł
można też kupić coś fajnego w stylu clio rs 2.0 16v 198 KM .
Co do wkładek nie polecam nikomu więcej z nimi zabawy z namaczaniem olejkami niż pożytku .
Poprawisz przepływ może o 1 % .
Dożo lepszy efekt będzie przy zrobieniu bezpośredniego dolotu z maski .
Na chojnickiego z takim silnikiem bym nawet nie podchodził nawet jak wykrzesa ci 5 KM to pewnie tylko poprzez przesuniecie odcinki do 7-8 tyś obr
SilverTM - 2015-04-09, 21:15
PrzemekS30 polecam ci oklejenie kawałka grila u Ciebie będzie to minimalnie widocznie ale zawsze to "tania" modyfikacja. Auto żony ( Przywita się ze wszystkimi jak będzie miała chwile czasu ) modyfikuję powolutku zerknij na efekty
http://www.motostat.pl/vehicle-gallery/71274 Docelowo zastanawiam się nad fabrycznym pakietem.
http://www.dacia.co.uk/ve...s/sport/#panel2
http://www.dacia.co.uk/ve...erosportred.png
PrzemekS30 - 2015-04-10, 08:29
Dzięki SilverTM za podrzucenie fajnego pomysła przyjrzę się dziś po południu na spokojnie tym linkom od Ciebie, ale tak na szybkości z tego co widziałem to całkiem całkiem to wygląda Wiem że z tego mojego silniczka wiele nie wyciągnę i może faktycznie lepiej go zostawić tak jak jest (tym bardziej że o dziwo naprawdę nieźle radzi sobie z moją błękitną strzałą) co najwyżej pomyślę o wydechu i koniec a pójdę w kierunku poprawy wizualnej autka
sereq - 2015-04-10, 11:53
Mam pytanie do kol. Przemka - czy jak zmieniałeś felgi to kupowałeś dodatkowe śruby, czy użyłeś tych samych śrub co były?
PrzemekS30 - 2015-04-10, 12:48
sereq napisał/a: | Mam pytanie do kol. Przemka - czy jak zmieniałeś felgi to kupowałeś dodatkowe śruby, czy użyłeś tych samych śrub co były? |
śruby do felg miałem w komplecie (jedynie musiałem dokupić śruby zabezpieczające - jak wiadomo przezorny zawsze ubezpieczony )
mojo - 2015-04-10, 16:24
Zaciski i bębny (szkoda że z tyłu nie ma tarczowych) w kolorze auta to będzie elegancko, dwukolorowo bez pstrokacizny.
Tylne lampy bym jeszcze przydymił bo są za czerwone w tym układzie i więcej bym nie modził.
Takie jak na fotce są fajne tylko nie wiem jak je zdobyć.
PrzemekS30 - 2015-04-10, 19:15
mojo napisał/a: | ...
Tylne lampy bym jeszcze przydymił bo są za czerwone w tym układzie i więcej bym nie modził... | hmmmmmm a może lampy ze stepway-ki ?? One z tego co wiem są delikatnie przydymione i przez to są ciemniejsze Mam kilka pomysłów dzięki wam teraz muszę je na spokojnie "przetrawić" i zobaczymy...
mojo - 2015-04-10, 21:39
Tylko nie udziwniaj za bardzo bo wyjdzie wiejski tuning.
Zrób z tego "Blue-Black Limited" tak aby każdy myślał że to fabryczna wersja limitowana a nie wykupione wszystkie akcesoria "tjjjuningowe" z biedrony
SilverTM - 2015-04-10, 21:53
Fabryczny zestaw do nabycia w UK. W Żony sandero ( białe już z czarnym dachem i kilkoma detalami ) Zastanawiam się nad oklejeniem dodatkowo czerwono dołu i przy tylnej tablicy. Nie chcę "przedobrzyć".
Co do Twojego koloru to możesz sugerować się fabrycznym zestawieniem albo spróbować z jakimś grafitem ( rodzaje folii są kosmiczne teraz metaliczne, kameleon z różnymi kolorami, perłowe )
mojo - 2015-04-10, 22:07
Ten biało-czerwony fajny tylko zaczyna wyglądać na hot hatch'a więc konieczny do niego jest 1.6 turbo z mocą 160-200KM i odpowiednim sportowym wydechem bo niestety słaby silnik "widać, słychać i czuć".
PrzemekS30 - 2015-04-11, 06:35
mojo napisał/a: | Tylko nie udziwniaj za bardzo bo wyjdzie wiejski tuning.
Zrób z tego "Blue-Black Limited" tak aby każdy myślał że to fabryczna wersja limitowana a nie wykupione wszystkie akcesoria "tjjjuningowe" z biedrony | No właśnie wieś tuningu chcę uniknąć dlatego muszę na spokojnie ogarnąć temat żeby autko naprawdę fajnie wyglądało a żeby nie przedobrzyć Szkoda że u nas nie oferują tych zestawów fabrycznych
SilverTM - 2015-04-11, 07:45
Czy ja wiem czy taka szkoda ? 650 Funtów za delikatnie pakiet dokładek ( "spoiler" przedniego zderzaka, dokładki progów, tylna atrapa ala "dyfuzor" no i jakiś spoiler na klapę ) i to wszystko za 3600zł + pewnie montaż w ASO + 1000zł.
O ile te progi i przednia dokładka są bardzo delikatne i moim zdaniem praktycznie identyczny efekt uzyska się poprzez dobre oklejenie folią tego co już jest fabrycznie. Tak kwestią dyskusyjną jest ten tylni dyfuzor. Moim zdaniem lepiej już żartów nie robić tylnymi dyfuzorami i pozostawię po prostu kolor czerwony. Jedną taką rzeczą której poszukam to spoiler, na pewno nie dla docisku tylnej osi ale mniej się syfi tylna szyba :)
Oklejenie tych detali ala fabryczny pakiet to 350-400zł. Delikatna różnica w cenie jest dodatkowo zabezpieczamy progi folią przed kamieniami.
PrzemekS30 - 2015-04-11, 09:12
SilverTM napisał/a: | Czy ja wiem czy taka szkoda ? 650 Funtów za delikatnie pakiet dokładek ( "spoiler" przedniego zderzaka, dokładki progów, tylna atrapa ala "dyfuzor" no i jakiś spoiler na klapę ) i to wszystko za 3600zł + pewnie montaż w ASO + 1000zł.
O ile te progi i przednia dokładka są bardzo delikatne i moim zdaniem praktycznie identyczny efekt uzyska się poprzez dobre oklejenie folią tego co już jest fabrycznie. Tak kwestią dyskusyjną jest ten tylni dyfuzor. Moim zdaniem lepiej już żartów nie robić tylnymi dyfuzorami i pozostawię po prostu kolor czerwony. Jedną taką rzeczą której poszukam to spoiler, na pewno nie dla docisku tylnej osi ale mniej się syfi tylna szyba :)
Oklejenie tych detali ala fabryczny pakiet to 350-400zł. Delikatna różnica w cenie jest dodatkowo zabezpieczamy progi folią przed kamieniami. |
Faktycznie trochę ten fabryczny pakiet kosztuje a mam znajomego, który okleja autka folią więc te parę elementów to (te "rogi" na przednim zderzaku, progi + jeszcze myślałem o słupkach drzwiowych) aż taka straszna kwota znów nie będzie a autko już troszkę zmieni wizerunek Teraz w jakim kierunku iść czy czarny mat czy czarny a la carbon ?? Będziesz o mnie pamiętał w trakcie poszukiwań spoilera już z góry dziękuję
sereq - 2015-04-11, 12:01
PrzemekS30 napisał/a: | sereq napisał/a: | Mam pytanie do kol. Przemka - czy jak zmieniałeś felgi to kupowałeś dodatkowe śruby, czy użyłeś tych samych śrub co były? |
śruby do felg miałem w komplecie (jedynie musiałem dokupić śruby zabezpieczające - jak wiadomo przezorny zawsze ubezpieczony ) |
W komplecie z felgami? Fajnie, bo tez bede zamawiał podobne :)
SilverTM - 2015-04-11, 12:09
w Lublinie oklejenie tak jak w pakiecie tym oryginalnym to 350-400zł ( zależy czy z jednego kawałka czy wersja tańsza ) Ten przedni pasek ( powiększający optycznie grill ) i słupki powinno wyjść jakieś 200-250zł. Co do folii to kto jaki ma gust. Ja wybieram tylko pełen połysk bo mniejszy problem z utrzymaniem czystości jest.
Słupki możesz zobaczyć na moim profilu motostat który linkowałem. Mam fabrycznie oklejone słupki ( jednak fabryka gorzej okleja jak firmy które się w tym specjalizują znajomy musiał poprawiać po nich bo nie równo nakleili słupki :D )
Wyślij PW to podeślę Ci kilka fotek kilku limitowanych wersji sandero gdzie firma widać że bawi się oklejaniem.
PrzemekS30 - 2015-04-11, 13:36
sereq napisał/a: | PrzemekS30 napisał/a: | sereq napisał/a: | Mam pytanie do kol. Przemka - czy jak zmieniałeś felgi to kupowałeś dodatkowe śruby, czy użyłeś tych samych śrub co były? |
śruby do felg miałem w komplecie (jedynie musiałem dokupić śruby zabezpieczające - jak wiadomo przezorny zawsze ubezpieczony ) |
W komplecie z felgami? Fajnie, bo tez bede zamawiał podobne :) |
A gdzie będziesz zamawiał jeśli można spytać ?? Ja kupowałem zamawiałem tutaj:
http://opon-market.pl/ -> mega zajebiste podejście do klienta, znają się na rzeczy, termin wysyłki również mnie zaskoczył in + Naprawdę są godni polecenia
mojo - 2015-04-11, 15:57
Twój projekt więc zrobisz jak uważasz.
Mnie brakuje w PL ze smakiem "podtuningowanych" aut. Większość to druciarstwo niestety.
PrzemekS30 napisał/a: | Teraz w jakim kierunku iść czy czarny mat czy czarny a la carbon ?? |
Carbon foliwy? :( jak 80-letnia dziewica.
Ja bym wyszedł z tego co masz czyli lusterka w czarnym kolorze, klamki także i grill z małą ilością chromu. Bardzo fajny ten kolorek nadwozia. Felgi trochę się gubią więc zaciski i bębny w kolorze nadwozia ewentualnie śruby. Lampy jak pisałem nawiązujące do czarnego i ewentualnie czarna folia na dach ale pod kolor klamek i lusterek. Fajne GT by z tego wyszło wg mnie. Żadnej gimbazowej gleby do takiego auta. Ono swój charakter ma i tego się nie zmieni ale można elegancko pewne rzeczy podkreślić.
SilverTM - 2015-04-11, 16:52
Popieram przedmówcę że łatwo przesadzić w ulepszaniu. Dla tego ja na razie mocno się zastanawiam nad dokładaniem czerwonego "dołu". Chociaż z białym to ładnie wygląda ale trzeba przemyśleć.
Co do malowania zacisków sam o tym myślę, tylko pozostaje problem z ASO. Jak malować porządnie czyli ściągać wszystko piaskować, malować proszkowo, wypalać itd. Jeśli później będą jakieś problemy z układem hamulców czuję że może być kolejna walka o ingerencję w auto. Sam bym zrobił żonie na głęboką czerwień ale koszta już za taki detal są sporo większe niż oklejanie auta.
PrzemekS30 - 2015-04-11, 17:21
Co powiecie o czymś takim użyłem trochę photoshop-a do przygotowania wizualek na bazie mojej błękitnej strzały
SilverTM - 2015-04-11, 17:31
Chyba minimalnie jaśniejsze bym zrobił bo kompletnie nie widać tego ;)
Dar1962 - 2015-04-11, 17:47
w mojej - całkowicie subiektywnej - ocenie, w takich niewielkich autkach czarne (ciemne) alufelgi optycznie jeszcze dodatkowo pomniejszają i tak nie za duże koła. I do tego pojazd wygląda na pierwszy rzut oka jak na zimówkach.Lepiej pasowałyby jakieś klasyczne, srebrne lub jasno szare - a nawet białe
mojo - 2015-04-11, 18:09
Dar1962 napisał/a: | w mojej - całkowicie subiektywnej - ocenie, w takich niewielkich autkach czarne (ciemne) alufelgi optycznie jeszcze dodatkowo pomniejszają i tak nie za duże koła. I do tego pojazd wygląda na pierwszy rzut oka jak na zimówkach.Lepiej pasowałyby jakieś klasyczne, srebrne lub jasno szare - a nawet białe |
Zaciski i bębny oraz śruby na kolor nadwozia i będzie super. Szyb bym nie przyciemniał chyba że się do ruskiej mafii zapisujesz Za krótkie auto do takich wizualnych skoków. Ewentualnie wszystkie szyby ale o takiej przejrzystości jak pozwalają przepisy.
To są szyby atermiczne?
fotorobart - 2015-04-11, 18:13
Dar1962 napisał/a: | .Szyb bym nie przyciemniał chyba że się do ruskiej mafii zapisujesz (...) |
Ruską mafię stać na lepsze auta niż Dacia
eplus - 2015-04-11, 19:03
Dla ruskiej mafii "Renault to brzmi dumnie".
PrzemekS30 - 2015-04-11, 19:26
mojo napisał/a: | Zaciski i bębny oraz śruby na kolor nadwozia i będzie super -> dzięki
To są szyby atermiczne? -> Tak są atermiczne | Zaciski + bębny pod kolor autka ok ale śruby ?? Myślicie że to już nie będzie "małe" przegięcie ?? Tak jak pisaliście w tym szaleństwie łatwo przesadzić a ja właśnie tego chcę uniknąć. Mało jest u nas ludzi, którzy potrafią zrobić autko pod siebie ale z głową, żeby wyglądało fajnie a nie jak ... (wiecie co mam na myśli )
SilverTM - 2015-04-11, 20:08
Nie nie śrub nie maluj bo później jest sporo zachodu żeby ich nie podrapać podczas wymiany. Co do felg to biały kolor jest o tyle problematyczny że opiłki z klocków zostawiają swoje 3 grosze na nich. Czarne felgi pasują bardzo do białych / jasnych aut. Ale to kwestia gustu i wszystkie modyfikacje rób tak aby Tobie się podobało. A co do czarnych felg jeszcze jak masz znajomego co okleja spytaj się czy ma srebrną ( lustrzaną folię ) i zrób sobie srebrny rant na feldze.
http://staticclub.caradis...t-copie-img.jpg
sereq - 2015-04-11, 22:45
PrzemekS30 napisał/a: | sereq napisał/a: | PrzemekS30 napisał/a: | sereq napisał/a: | Mam pytanie do kol. Przemka - czy jak zmieniałeś felgi to kupowałeś dodatkowe śruby, czy użyłeś tych samych śrub co były? |
W komplecie z felgami? Fajnie, bo tez bede zamawiał podobne :) |
A gdzie będziesz zamawiał jeśli można spytać ?? Ja kupowałem zamawiałem tutaj:
http://opon-market.pl/ -> mega zajebiste podejście do klienta, znają się na rzeczy, termin wysyłki również mnie zaskoczył in + Naprawdę są godni polecenia |
Będę zamawiał w innym popularnym sklepie internetowym ;) ale jak rozumiem dostałeś śruby w komplecie z felgami anzio ?
mojo - 2015-04-12, 07:53
SilverTM napisał/a: | Nie nie śrub nie maluj bo później jest sporo zachodu żeby ich nie podrapać podczas wymiany. |
Masz rację, nie pomyślałem.
Można zrobić eksperyment z nakładkami na śruby. Na żywo by się okazało czy to daje efekt in + czy -. Mnie te felgi giną w całości a są fajne.
Mała kasa do do zainwestowania jakby co http://allegro.pl/listing...-isqm-4-mt-0113
PrzemekS30 napisał/a: | Tak jak pisaliście w tym szaleństwie łatwo przesadzić a ja właśnie tego chcę uniknąć. |
I tego się trzymaj
Znalazłem coś takiego poglądowo
A tu link do rumuńskiego forum sandero, mozna poszukać http://www.clubsandero.ro...ficari-f20.html
PrzemekS30 - 2015-04-12, 09:28
sereq napisał/a: | ...Będę zamawiał w innym popularnym sklepie internetowym ;) ale jak rozumiem dostałeś śruby w komplecie z felgami anzio ? | Tak
PrzemekS30 - 2015-04-12, 09:29
A co myślicie o tym gdyby ranty felg okleić również pod kolor autka skoro zaciski i bębny będą w tym kolorze ??
SilverTM - 2015-04-12, 10:56
najpierw zrób ten patent w fotoszopie żeby nie było że felga jest za małego rozmiaru i wyjdzie inaczej jak byś chciał. Większość ma malowane ranty ( paski ) na dużych felgach. Jak to będzie wyglądało na małej sam jestem ciekawy
PrzemekS30 - 2015-04-12, 12:41
SilverTM napisał/a: | najpierw zrób ten patent w fotoszopie żeby nie było że felga jest za małego rozmiaru i wyjdzie inaczej jak byś chciał. Większość ma malowane ranty ( paski ) na dużych felgach. Jak to będzie wyglądało na małej sam jestem ciekawy |
Tak na szybkości zrobione
SilverTM - 2015-04-12, 13:44
jak dla mnie źle nie jest kupić takie odblaskowe ( sprzedają na allegro ) paski przykleić i zobaczyć jak to będzie wyglądało koszt z przesyłką nie przekroczy 50zł to jeszcze nie tragedia.
PrzemekS30 - 2015-04-12, 19:48
Tak z innej beczki (na chwilę odstępując od tematu w którym kierunku tuningu pójść ) Dziś pogoda mi dopisała więc zająłem się błękitną strzałą pod względem dopieszczenia jej lakieru (ogólny valeting, na który od dawna się przymierzałem) w końcu doczekałem się odpowiednich warunków pogodowych a Sandacz odpowiedniego podejścia oto efekty:
p.s. gdyby ktoś był zainteresowany autokosmetyką to chętnie podejmę się pracy nad autkiem
Dominus - 2015-04-12, 20:25
PrzemekS30, chętnie się dowiemy jakie czynności wykonałeś, jak i przy użyciu jakich środków
PrzemekS30 - 2015-04-12, 21:21
Dominus napisał/a: | PrzemekS30, chętnie się dowiemy jakie czynności wykonałeś, jak i przy użyciu jakich środków |
1) mycie wstępne szamponem -> http://www.autoland.pl/pr...ampon_z_woskiem
2) dokładne wysuszenie autka
3) dekontaminacja lakieru glinką
4) ponowne mycie szamponem z pkt. 1
5) nałożenie i wypolerowanie ręczne lakieru za pomocą -> Super Resin Polish z Autoglym-u
6) wosk -> http://turtlewax.pl/turtl...-500ml-p-3.html
7) na opony -> Foaming Tyre Dressing Autoglym-u
8) felgi zabezpieczone -> Alloy Wheel Seal-em z Autoglym-u
9) wszystkie czarne plastiki -> http://www.autoland.pl/pr...sztucznych/bamp
PrzemekS30 - 2015-04-14, 20:52
Co sądzicie o takim spoilerku na tylną klapę ??
wat - 2015-04-14, 20:54
ciekawie była jeszcze chyba gładka wersja
Karenzo - 2015-04-15, 00:11
Mnie ciekawi jak z tymi autami co były robione u chojnackiego no i twoich planach
http://forum.daciaklub.pl...5ea8084a3e5cbb8
PrzemekS30 - 2015-04-16, 15:26
Ja mogę się wypowiedzieć na temat 2 autek, które były robione w CHMS (niestety żadne z nich to nie Daćka) więc jakby ktoś miał pytanka to chętnie odpowiem. Natomiast co do wersji GTA, którą Jacek Chojnacki (przynajmniej mi) zasugerował to:
"...wykonanie a-grupowej głowicy to znaczy według przepisów FIA w sporcie samochodowym. Poler w kolektorach, co nieco wycięte gniazda zaworowe, mocno skorygowany kształt zaworów fabrycznych". Taka ingerencja w jednostkę napędową na pewno jej nie zaszkodzi ani nie zmniejszy się jej trwałość.
Natomiast co do wkładki K&N w miejsce zwykłego filtra:
"Panie Przemku, ja zastosowałbym właśnie tę wkładkę K&N 33-2925. W seryjnym silniku niewiele zdziała a w wersji GTA przyrost będzie większy, choć na ziemię nie powali. Jeśli nie będzie myta częściej niż co dwa lata to na pewno nie zaszkodzi silnikowi. Oczywiście po umyciu nasączyć. Pozdrawiam J. Ch."
p.s. wiem że jakaś Lodzia była robiona u Chojnackiego i miała robioną wersję GTA - może jej właściciel jest na forum i może coś więcej powiedzieć sam jestem ciekaw
Karenzo - 2015-04-16, 15:29
Ja wiem że nawet duster był ale jak określił Chojnicki nie ma czasu wrzucić wykresu na stronę .
PrzemekS30 - 2015-04-16, 16:32
Karenzo napisał/a: | Ja wiem że nawet duster był ale jak określił Chojnicki nie ma czasu wrzucić wykresu na stronę . | o Dastim również słyszałem ale nie wiem czy to benzyna czy 1.5 dCi
Karenzo - 2015-04-16, 17:47
benzyna + gaz
PrzemekS30 - 2015-04-18, 21:17
co do wydechu to w swojej błękitnej strzale myślałem o czymś takim jak na tych spy shots-ach RS-ki :
PrzemekS30 - 2015-05-24, 17:33
niedawno Sandacz po raz kolejny miał szansę wykazać się na dłuższej trasie i jak zwykle (odpukać ;) ) dał radę :) Tym razem była to wycieczka do Drezna na koncert. Przy prędkościach rzędu 120 - 130 km/h spalanie 5,8 litra na 100-kę więc nie jest źle :D Naprawdę jazda tym autkiem sprawia mi ogromną frajdę i cieszę się że zdecydowałem się właśnie na Daćkę a nie coś innego :)
Ajgor - 2015-05-24, 19:48
Zacnie się prezentuje w tej wiosennej oprawie !
PrzemekS30 - 2015-05-25, 17:25
Ajgor napisał/a: | Zacnie się prezentuje w tej wiosennej oprawie ! |
Dzięki :)
PrzemekS30 - 2015-06-09, 19:49
27185 (odpukać ) bezawaryjnie przejechanych kilometrów w przeciągu niecałych 2 lat. W przyszłym tygodniu błękitna strzała będzie miała 2-gi w swoim motoryzacyjnym życiu przegląd w ASO. Mam pewną koncepcję przy okazji tego przeglądu, ale o tym więcej jak uda mi się ją zrealizować i sprawdzę to co mam w planach
PrzemekS30 - 2015-06-09, 19:52
Koncepcja małżowinki (realizacja koncepcji już moja, oj było z tym zabawy w Corel-u jako że normalnie na necie zdjęcia są malutkie i w tragicznej rozdzielczości) tego Pana chyba nikomu nie trzeba przedstawiać a więc GOOOOOOOOOOOOOOOOD NEWS ...
PrzemekS30 - 2015-07-19, 20:58
witam po kolejnej dłuższej przerwie Przyszedł czas na kolejną "małą" modyfikację mojej błękitnej strzały, a mianowicie montaż filtra K&N w miejsce standardowego filtra powietrza - w czwartek jadę na przegląd po 2 latach i filterek trafi na swoje miejsce. Wtedy też podzielę się z wami większą ilością wiadomości co do zachowania autka. Będę też przeprowadzał testy co do spalania itd. Wiem że (jak wszędzie) są zwolennicy i przeciwnicy pewnych rozwiązań, ja należę do tych pierwszych Wiem że silniczek 1.2 16V jest mały i silnika wyczynowego z niego nie zrobię ale jestem zdania że każdy siwek i skrawek momentu obrotowego in + jest wart wyszukania Jako że autko zostaje ze mną na dłużej to realizuję stopniowo ale do przodu plan, który sobie założyłem a przede mną jeszcze trochę do realizacji zostało
p.s.
KU PRZESTRODZE DLA POSIADACZY SANDACZY TAKICH JAK MÓJ: UNIKAJCIE FILTRON-a jeśli chodzi o filtry kabinowe do waszych autek. FILTRON pomino identycznych oznaczeń swoich filtrów jak filtr, który jest oryginalnie montowany w naszych autkach (sprawdzone w 2 różnych sklepach motoryzacyjnych) NIE PASUJE !!! prowadnice filtra są zrobione w złych miejscach i po wsadzeniu filtr się wygina. Szkoda że SĘDZISZÓW nie produkuje filtrów kabinowych
route2000 - 2015-07-20, 07:26
Jak nie FILTRON to innej firmy np. Purflux alko Knecht. Ja nigdy już od dawna nie kupuję FILTRON-a.
PrzemekS30 - 2015-07-23, 18:49
błękitna strzała w końcu po przeglądzie Jak już wcześniej wspominałem w miejsce standardowego filtra powietrza trafiła wkładka K&N (oryginalny filtr był już tak zasyfiony że strach było na niego patrzeć a co dopiero czekać na wymianę do tych zalecanych na jego wymianę 60000 km) Mechanik, który działał z moim autkiem jak wyczytał że klient życzy sobie wymianę filtra powietrza to od razu przybiegł z filtrem oryginalnym (wiadomo ASO musi zarobić ) ale całe szczęście udało mi się przekonać do montażu mojego filtra czyli K&N. Spostrzeżenia: co prawda nie zrobiłem po wymianie nie wiadomo ile km ale po tych, które zrobiłem -> autko dużo przyjemniej i bardziej ochoczo reaguje na przyciśnięcie pedału gazu, chętniej wkręca się na obroty, nie jest już takie ospałe. Silnik pracuje inaczej, tak jakby ciszej i ma taki specyficzny pomruk. Będę teraz testował spalanie (wiem ile Sandacz palił mi dotychczas) więc porównam te dane z tym co będzie teraz i oczywiście podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Ogólnie rzecz ujmując uważam wymianę filtra oryginalnego na K&N za dobrą inwestycję
corrado - 2015-07-23, 19:17
ja filtron kupuje: mam teraz wlasnie powietrza , i bede zmienial olej to tez z filtrem filtrona.
odnosnie K&N - panelowych, to nie polecam, mialem kiedys SIMOTA i krotko po tym moze kolo roku, zaczal padac przeplywomierz , widocznie bawelna za duzo puszczala i ten olejek z niej tez niszczyl czujniki przeplywomierza, ale generalnie performancowo bylo troszke lepiej .
PrzemekS30 - 2015-07-23, 19:42
corrado napisał/a: | ...odnosnie K&N - panelowych, to nie polecam,... |
LEKKA POPRAWA MOCY I MOMENTU OBROTOWEGO
Mniejsze opory powietrza w układzie dolotowym to lepsza reakcja na pedał gazu i lekka poprawa dynamiki auta (mocy i momentu obrotowego silnika). Producent filtrów K&N podaje, że po zmianie fabrycznej wkładki na ich sportowy odpowiednik moc wzrasta w zakresie 1-4 koni mechanicznych.
Wyniki te są zbieżne z pomiarami wielokrotnego Mistrza Polski w wyścigach Rallycrossie, Jacka Chojnackiego (www.chojnacki.com.pl), który od ponad 30 lat prowadzi firmę modyfikującą silniki i sprawdza rezultaty zmian na własnej hamowni:
Właściciel CHMS, Jacek Chojnacki potwierdza na podstawie ponad 300 pomiarów na hamowni pozytywny wpływ sportowych wkładek powietrza na moc i moment obrotowy silnika:
„Po zweryfikowaniu parametrów ponad 300 silników, w których takie filtry zostały zamontowane mam następujące wrażenia. W około 10% przypadków dało się zauważyć radykalny wzrost mocy i maksymalnego momentu obrotowego silnika, gdzie zwyżka parametrów była w granicach pod 10%.
W przeważającej ilości, czyli w około 75% przypadków podane parametry wzrosły w granicach 3%. Również przy tej wartości dało się zauważyć różnicę na korzyść w zachowaniu się silnika bez potrzeby uciekania się do pomiarów trakcyjnych samochodu. W około 15% przypadków nie dało się zauważyć prawie żadnego wpływu na parametry silnika podczas jazdy kontrolnej. Dokładne pomiary trakcyjne wykazały jednak nieznaczny przyrost mocy i momentu, były to jednak wartości minimalne. Wkłady filtrów montowane były do bardzo wielu różnych typów samochodów. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że w jakimś typie samochodu działają wyjątkowo skutecznie.
Dobre efekty daje stosowanie tych filtrów w silnikach turbodoładowanych bez wzglądu na rodzaj zastosowanego paliwa oraz w silnikach diesel-a – bez doładowania. Natomiast w silnikach TDI po tuningu elektronicznym – są moim zdaniem niezbędne.”
Znam Jacka Chojnackiego nie od dziś, ratował 2 samochody moich rodziców i wiem że nie wciska ściemy, a za jego wiedzę i podejście do tematu naprawdę WIELKI SZACUNEK.
PrzemekS30 - 2015-07-23, 19:47
Jeszcze trochę teorii w temacie
Sportowe wkłady filtrów powietrza - Tak ! - Jacek Chojnacki
Ostatnio często otrzymuję pytania związane z zastosowaniem sportowych wkładów filtra powietrza jak alternatywę do filtrów stożkowych.
W przeciwieństwie do filtrów stożkowych jestem zdecydowanym zwolennikiem tego rozwiązania.
Nigdy nie stwierdziłem negatywnego wpływu na trwałość silnika po zastosowaniu tych filtrów w przeciwieństwie do opisanych poprzednio problemów wynikających czasami z powodu stosowania filtrów stożkowych.
Producenci filtrów obiecują wzrost mocy silnika w granicach 10%. Po zweryfikowaniu parametrów ponad 300 silników , w których takie filtry zostały zamontowane mam następujące wrażenia.
W około 10% przypadków dało się zauważyć radykalny wzrost mocy i maksymalnego momentu obrotowego silnika , gdzie zwyżka parametrów była w granicach pod 10%.
W przeważającej ilości czyli w około 75% przypadków podane parametry wzrosły w granicach 3%. Również przy tej wartości dało się zauważyć różnicę na korzyść w zachowaniu się silnika bez potrzeby uciekania się do pomiarów trakcyjnych samochodu.
W około 15% przypadków nie dało się zauważyć prawie żadnego wpływu na parametry silnika podczas jazdy kontrolnej. Dokładne pomiary trakcyjne wykazały jednak nieznaczny przyrost mocy i momentu , były to jednak wartości minimalne.
Wkłady filtrów montowane były do bardzo wielu różnych typów samochodów. Nie można jednoznacznie stwierdzić , że w jakimś typie samochodu działają wyjątkowo skutecznie. Podobna relacja zachodzi w przypadku minimalnego pozytywnego wpływu. Istniejące rozbieżności , należy sądzić, są wynikiem stanu technicznego samochodu. Również silnik nowy lub prawie nowy nie musi być wcale w idealnym stanie , przynajmniej pod względem funkcjonowania układu zasilania paliwem oraz układu wydechowego. Przeprowadzone próby z wymianą w takim przypadku układu wydechowego w samochodzie nawet o minimalnym przebiegu na inny fabryczny przeznaczony do tego samego modelu , dały zadziwiające efekty w postaci zdecydowanej reakcji na korzyść silnika podczas kolejnych pomiarów. Okazało się wtedy , że ten sam silnik z zamontowanym filtrem sportowym wykazał się zauważalną poprawą parametrów. Sugeruje to dość duże rozbieżności produkcyjne układów wydechowych mieszczące się w granicach 10% jeśli chodzi o skuteczność działania. Problem ten dotyczy przede wszystkim samochodów o niewielkiej pojemności skokowej silnika , a w zasadzie w tych silnikach o niewielkiej ostatecznie mocy jest szczególnie zauważalny.
Problemy z rozbieżnością mocy silnika z powodu niedoskonałości układu paliwowego przede wszystkim wynikają z różnicy parametrów sondy Lambda. Niektóre sondy mają zbyt ?proekologiczne? parametry co wcale nie powoduje, że samochody będą bardziej bezpieczne dla Natury. Poza nieco mniejszą mocą silnika w granicach do 10% mogą mieć negatywny wpływ na trwałość katalizatora. Rozbieżności takie są normalnymi produkcyjnymi odstępstwami. Podobny problem dotyczy czujników ciśnienia bezwzględnego.
Jest jeszcze kilka innych powodów mniejszej mocy silników ale poprzestanę na dwóch opisanych.
Dobre efekty daje stosowanie tych filtrów w silnikach turbodoładowanych bez wzglądu na rodzaj zastosowanego paliwa oraz w silnikach diesel-a - bez doładowania.
Natomiast w silnikach TDI po tuningu elektronicznym - są moim zdaniem niezbędne.
Swoje doświadczenie z filtrami opieram na produktach K&N oraz BMC oraz sporadycznie KINGDRAGON.
corrado - 2015-07-23, 19:53
akurat w turbodieslu niewiele pomoze, turbo zassie i skompresuje tyle ile bedzie chcialo, obejrzyj sobie wyniki z hamowni jak nie wierzysz, natomiast na pewno skroci zywot przeplywomierza w kazdym aucie ( niestety sam tego doswiadczylem ), jesli cena przeplywki jest dla ceibei niestraszna to oczywiscie "dobra sprawa" ;)
Marek1603 - 2015-07-23, 20:42
No właśnie. Wszyscy mówią i podają wyniki. Jest to prawda, a ja się z nią zgadzam.
Nikt natomiast nie mówi jaki ma to wpływ na żywotność silnika (ogólnie).
PrzemekS30 - 2015-07-24, 15:33
tak jak już wcześniej pisałem istnieją zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy pewnych rozwiązań, tak było jest i będzie Ja ze swojej strony będę obserwował zachowanie autka, spalanie itd i będę się na bieżąco dzielił swoimi spostrzeżeniami
PrzemekS30 - 2015-07-26, 20:03
dziś była fajna pogoda więc Sandacz zaliczył kolejną małą sesję zdjęciową
PrzemekS30 - 2015-07-30, 21:03
dla zainteresowanych poniżej link do filmiku, którego wrzuciłem na youtube-a gdzie możecie posłuchać jak pracuje silnik po zmianie stock-owego filtra powietrza na wkładkę K&N w moim autku. Miłego oglądania
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
PrzemekS30 - 2015-09-30, 12:21
Cześć i czołem po dłuższej nieobecności sprawy codzienne niestety ostatnio nie pozwalały mi dość często odwiedzać forum Pomimo tego cały czas jednak czuwam nad nowościami, które pojawiają się w świecie naszej ukochanej marki samochodów Idzie zima więc będę miał więcej czasu nad koncepcjami dotyczącymi mojej błękitnej strzały Póki co chciałbym się z wami podzielić zdjęciami bliźniaczego renault sandero w wersji GT line na 2016. Osobiście taka stylizacja przypadła mi bardzo do gustu i myślę iść w podobnym kierunku ze swoim autkiem.
p.s. filtr k&n spisuje się na + i spełnia moje oczekiwania (silnik pracuje równiej i chętniej wkręca się na obroty a spalanie jest ciut niższe)
route2000 - 2015-09-30, 13:48
PrzemekS30 napisał/a: | filtr k&n spisuje się na + i spełnia moje oczekiwania (silnik pracuje równiej i chętniej wkręca się na obroty a spalanie jest ciut niższe) |
A możesz cyknąć fotkę jak to wygląda w komorze silnika? (jaki to jest filtr? czy zmienia się obudowa filtra? czy obudowa taka sama a filtr sportowy?)
Gdzie taki filtr można kupić? (nawet w necie)
PrzemekS30 - 2015-09-30, 13:55
obudowa filtra się nie zmieniła (zabiliby mnie w ASO gdybym coś kombinować z obudową ) także obudowa jest 100% stock-owa natomiast wkładka (filtr) jest mniejszy na wysokość od standardowego. Ja swój kupiłem w zaprzyjaźnionym sklepie motoryzacyjnym (czekałem 1 dzień)
PrzemekS30 - 2015-10-27, 13:28
BLUE - BLACK Limited taka mała wariacja w Photoshop-ie póki co. Jak myślicie fajnie to będzie wyglądać ??
SilverTM - 2015-10-27, 15:22
przy tablicy jeszcze na czarno to wypełnienie zrób ( moje zdanie ) sam też tak zrobiłem.
PrzemekS30 - 2015-10-27, 20:11
SilverTM napisał/a: | przy tablicy jeszcze na czarno to wypełnienie zrób ( moje zdanie ) sam też tak zrobiłem. | coś w ten deseń ??
Koncepcja była następująca:
- lekko przyciemnione szyby
- folia czarny mat na słupkach, zderzakach i w miejscu gdzie w wersji Laureat są reflektory przeciwmgielne
- delikatnie przyciemnione lampy tył
Wszelkie komentarze i wskazówki mile widziane
|
|