DACIA Klub Polska
Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII

Kredyt, leasing, ubezpieczenie - AC - zgłoszenie kolizji: użytkownik czy właściciel?

Modlishkaaa - 2013-11-09, 11:08
Temat postu: AC - zgłoszenie kolizji: użytkownik czy właściciel?
Witajcie,

Na parkingu ktoś walnął w mój tylni zderzak i mam spore pękniecie. Chciałabym zapytać - ponieważ auto jest na firmę, a właścicielem jest mój wuja - czy zgłaszać kolizję mogę ja jako użytkownik czy koniecznie musi wuja ?

Mariusz - 2013-11-09, 12:15

To nie jest kolizja bo nie ma sprawcy kolizji i świadków. Uszkodzenie pojazdu do ubezpieczyciela zgłasza właściciel pojazdu i naprawią mu auto z jego AC.
eplus - 2013-11-09, 13:03

Strona umowy AC - jest nią zapewne wuja. :mrgreen:
krakry1 - 2013-11-09, 16:33

Modlishkaaa napisał/a:
... ponieważ auto jest na firmę, a właścicielem jest mój wuja ...

Mów mi wuja, nie wuju - rzekł Pan Zagłoba do Rocha Kowalskiego. ;-) :-P :mrgreen:

Modlishkaaa - 2013-11-09, 19:05

Czyli sama nic nie zdzialam :cry: niestety z wujaszkiem mam konflikt, wiec placenie AC na nic sie zdało ... :-?
eplus - 2013-11-10, 09:00

Bęc wuja w czoło - już jest wesoło :!: Może zaproponuj mu układ - odszkodowanie na pół :?:
A faktury dostarczasz mu regularnie, żeby koszty miałł :?: Może o to poszło :?:

Modlishkaaa - 2013-11-10, 20:30

Jedyne co wspólne mam z wujkiem to właśnie to, że auto jest na firmę i ubezpieczenie również. On nie ma problemów ze mną, ja do teraz nie miałam z nim :D . No cóż będzie trzeba zadzwonić i poinformować o chęci skorzystania z AC, bo ubezpieczenie kończy się 29 listopada a dalej nie mam zamiaru przedłużać z AC w pakiecie ;) .
matucha - 2013-11-13, 20:30

Jak masz papiery, to zgłoś szkodę przez internet - nawet go nie będziesz prawdopodobnie potrzebować. Ja niedawno tak zgłaszałem szkodę w Allianz. Potrzebne było moje prawo jazdy i dowód, gdyż akurat prowadziłem auto jak się spotkałem z dzikiem :-P
wejman90 - 2013-11-14, 14:06

Właśnie, możesz to zgłosić przez net! Też tak kiedyś robiłem jak mi ktoś na parkingu skuter przewrócił. Właścicielem była moja mama, a załatwiłem wszystko sam.
eplus - 2013-11-14, 21:19

Nie sztuka zgłosić szkodę, tylko sztuka dostać odszkodowanie na konto. Mogę np. spowodować wypadek, wymienić się z poszkodowanym numerami polis, po czym zgłosić przez net dwie szkody (swoją i jego) i uzyskać odszkodowania za oba auta :?: :lol:
matucha - 2013-11-15, 00:08

eplus napisał/a:
Nie sztuka zgłosić szkodę, tylko sztuka dostać odszkodowanie na konto.

O ile komuś nie zależy na kasie, tylko na naprawie auta robi to bezgotówkowo i przy niedużej szkodzie nie ma problemu.

eplus napisał/a:
Mogę np. spowodować wypadek, wymienić się z poszkodowanym numerami polis, po czym zgłosić przez net dwie szkody (swoją i jego) i uzyskać odszkodowania za oba auta :?: :lol:

Odszkodowanie uzyska poszkodowany, a nie Ty. Chyba, że byś był właścicielem obydwu aut, co teoretycznie jest możliwe, chociaż wtedy nie każdy ubezpieczyciel wypłaci.

eplus - 2013-11-15, 18:31

No to kicha - odszkodowanie trafi do wuja.
matucha - 2013-11-16, 21:18

eplus napisał/a:
No to kicha - odszkodowanie trafi do wuja.

Ale tutaj chyba chodzi o naprawę auta, a nie wypłatę odszkodowania? :roll:

mcvBL - 2013-11-17, 11:55

odpowiadając na pytanie z tematu,
zgłoszenia może dokonać urzytkownik auta ale decyzje o formie wypłaty odszkodowania musi podjąć Właściciel auta.

Modlishkaaa - 2013-11-17, 15:30

Skorzystałam z formy elektronicznej zgłoszenia szkody AC. Pewnie będa oględziny jakos niebawem, więc sie dowiem jak to wyglada dalej. Szczerze powiedziawszy nie chodzi mi o wypłate odszkodowania, chodzi poprostu o to by usunąć ta szkodę. Póki co nie rozmawiałam z wujkiem, niech dowie sie od ubezpieczyczalni. Mam nadzieję, że problemów robił nie będzie.