| |
DACIA Klub Polska Forum Dyskusyjne Użytkowników DACII |
 |
Dział ogólny o daciach - Migotanie wyświetlacza na tablicy wskaźników
psur - 2007-11-09, 11:22 Temat postu: Migotanie wyświetlacza na tablicy wskaźników Ten pomarańczowy wyświetlacz, na którym jest m.in. zegarek, ma u mnie tendencje do migotania. Widoczne jest to zwłaszcza zaraz po uruchomieniu silnika, a z czasem jest coraz mniej widoczne lub nawet ustaje. Też tak macie?
RWw - 2007-11-09, 11:33
Po uruchomieniu silnika też mam takie lekkie zmiany jasności. Po chwili to przechodzi.
Kristoff - 2007-11-09, 11:41 Temat postu: Re: Pomarańczowy wyświetlacz
| psur napisał/a: | | Ten pomarańczowy wyświetlacz, na którym jest m.in. zegarek, ma u mnie tendencje do migotania. Widoczne jest to zwłaszcza zaraz po uruchomieniu silnika, a z czasem jest coraz mniej widoczne lub nawet ustaje. Też tak macie? |
Ano, mój też sobie mruga czasem, delikatnie i ledwo zauważalnie, ale jednak.
Pozdrawiam,
kristoff
Karpiu66 - 2007-11-09, 12:10 Temat postu: Re: Pomarańczowy wyświetlacz
| Kristoff napisał/a: | | psur napisał/a: | | Ten pomarańczowy wyświetlacz, na którym jest m.in. zegarek, ma u mnie tendencje do migotania. Widoczne jest to zwłaszcza zaraz po uruchomieniu silnika, a z czasem jest coraz mniej widoczne lub nawet ustaje. Też tak macie? |
Ano, mój też sobie mruga czasem, delikatnie i ledwo zauważalnie, ale jednak.
Pozdrawiam,
kristoff |
A mój nie
GeRRaD - 2007-11-09, 13:31
U mnie też "pieron" miga, czy był ktoś z tym z ASO
Gregosa - 2007-11-09, 13:59
To i ja się uspokoiłem.
Bo u mnie też lekko miga czasem.
Widocznie ten typ tak ma.
psur - 2007-11-09, 14:06
Będę w serwisie niedługo to o to też się zapytam.
Pablo78 - 2007-11-09, 14:13
u mni nie miga
RWw - 2007-11-09, 14:43
| psur napisał/a: | | Będę w serwisie niedługo to o to też się zapytam. |
Ja bym nie przesadzał. Zanim silnik ustabilizuje obroty po rozruchu, regulator napięcia nie może utrzymać stałego napięcia i pewnie stąd to przygasanie. Zimą będzie to bardziej widoczne, bo spadnie napięcie na akumulatorze.
Yoda - 2007-11-09, 21:00
I u mnie też raz jaśniej raz troszkę ciemniej - chciałem się Was o to zapytać, ale jak raz zawsze zauważałem to będąc w samochodzie i zapominałem będąc na forum
piotrres - 2007-11-09, 22:57
| Pablo78 napisał/a: | | u mnie nie miga |
Jak wyżej
Pablo78 - 2007-11-10, 12:17
| piotrres napisał/a: | | Pablo78 napisał/a: | | u mnie nie miga |
Jak wyżej |
bo te maszyny z "pierwszej kolekcji" były najlepiej dopracowane Piotrek, toć to już klasyk...prawie
GeRRaD - 2007-11-11, 14:01
A może to miganie to jakiś błąd, który da się wyeliminowac po resecie komputera
loganik - 2007-11-11, 17:12
U mnie nie miga
Szara Perła 2005
piotrres - 2007-11-11, 17:23
| Pablo78 napisał/a: | | dopracowane Piotrek, toć to już klasyk |
Zajrzałem w metrykę... sam się prawie nadaję do Klasyków z Profilu,
No ależeby zaraz tab. rej. "pojazd zabytkowy "?
Black Eryk - 2007-11-13, 12:06
Stawiałbym na alternator lub ślizga się pasek od alternatora .
GeRRaD - 2007-11-13, 14:35
Alternator - nie wiem, pasek na pewno nie bo byłoby słychać i nie dotyczyłoby to większości aut, w tym także fabrycznie nowych
Black Eryk - 2007-11-14, 10:17
przygasanie jak dla mnie może świadczyć o zbyt małym napięciu a to już sprawa alternatora - no chyba ze przygasa także gdy silnik jest wyłączony.
psur - 2007-11-15, 10:00
Myślę, że to ogólnie jest jakiś problem z akumulatorem. Ja np. jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, to na ok. jedną sekundę słabnie mi podświetlenie kontrolek, światła trochę słabiej świecą itp. - widać, że brakuje napięcia. Podobnie czasem można zauważyć, że po naciśnięciu hamulca (światła stop!) reflektory na chwilkę słabiej święcą - delikatnie, ale można to zauważyć.
Czy też macie podobne objawy u siebie? To chyba największe zastrzeżenie jakie mam obecnie do Logana (przejechane ponad 700 km).
Andrzej - 2007-11-15, 10:07
Ja w Seicento mam podobnie, ale z akumulatorem nie miałem problemów - no może tylko jeden raz trzy lata temu po prostu szlag go trafił po 5ciu latach eksploatacji, ale po wymianie jeszcze nawet do niego nie zagldałem i nawet przy dwudziestostopniowych mrozach nieżle kręcił, a ma tylko 40Ah i 800W rozrusznik.
Black Eryk - 2007-11-15, 12:47
| psur napisał/a: | Myślę, że to ogólnie jest jakiś problem z akumulatorem. Ja np. jak włączę ogrzewanie tylnej szyby, to na ok. jedną sekundę słabnie mi podświetlenie kontrolek, światła trochę słabiej świecą itp. - widać, że brakuje napięcia. Podobnie czasem można zauważyć, że po naciśnięciu hamulca (światła stop!) reflektory na chwilkę słabiej święcą - delikatnie, ale można to zauważyć.
Czy też macie podobne objawy u siebie? To chyba największe zastrzeżenie jakie mam obecnie do Logana (przejechane ponad 700 km). |
Takie przygasanie to w 99% właśnie problemy ze złym napięciem z alternatora gdyż podczas jazdy to właśnie alternator podaje napięcie a nie akumulator - inaczej byśmy nie nadążyli z ich ładowaniem. Może być spowodowane złym naciągiem na pasku od alternatora bądź złym napięciem ładowania. Czasami takie coś przestaje migać gdy dodamy gazu - wtedy pomo że raczej wymiana lub naprawa alternatora.
psur - 2007-11-15, 14:06
| Cytat: | | Takie przygasanie to w 99% właśnie problemy ze złym napięciem z alternatora gdyż podczas jazdy to właśnie alternator podaje napięcie a nie akumulator - inaczej byśmy nie nadążyli z ich ładowaniem. |
Napisałem akumulator, ale miałem na myśli ogólnie instalacje elektryczną. Za tydzień będę w serwisie ze stukającą poduszką pasażera, więc i o to się zapytam.
Black Eryk - 2007-11-16, 07:31
Sprawdź napięcie miernikiem gdy silnik pracuje a będziesz wiedział co i jak .
jurek - 2007-11-16, 10:06
jak wlaczysz dodatkowo np szybe, to napiecie na chwile spadnie , zanim regulator ponownie wyrowna napiecie ladowania. to normalny objaw. pozdr
psur - 2007-11-22, 20:43
Byłem w serwisie, pytałem o te dwie rzeczy.
1. Migający wyświetlacz
Skontaktują się w tej sprawie z Warszawą i dadzą znać. Chcą się dowiedzieć czy można to jakoś w miarę prosto naprawić czy trzeba wymienić wyświetlacz. Mają oddzwonić.
2. Chwilowy spadek napięcia
Mówią, że to normalny objaw w samochodach, tylko w niektórych się bardziej objawia.
papieju - 2007-11-24, 08:54
| RWw napisał/a: | | Zanim silnik ustabilizuje obroty po rozruchu, regulator napięcia nie może utrzymać stałego napięcia i pewnie stąd to przygasanie. |
No bez jaj. Co prawda to nie Mercedes, ale w nowych autach gdzie regulatory są elektroniczne takie rzeczy się nie dzieją. To nawet w moim Wartburgu nic nie miga, regulator jest po to żeby trzymać napięcie bez względu na obroty - niskie czy wysokie. Albo te wyświetlacze są z feralnej serii, albo jeśli światła też migają, to coś z ładowaniem.
RWw - 2007-11-24, 09:13
| papieju napisał/a: | | No bez jaj. Co prawda to nie Mercedes, ale w nowych autach gdzie regulatory są elektroniczne takie rzeczy się nie dzieją. |
Alternator musi osiągnąć jakieś minimalne obroty, żeby wytwarzać prąd. Poniżej nawet regulator nie pomoże. Zresztą rozumiem, że to przygasanie wyświetlacza jest minimalne. Jeżeli przygasa całkiem, to rzeczywiście coś musiałoby być w instalacją.
papieju - 2007-11-24, 09:32
Ale z praktyki wiem, że 90% alternatorów już ładuje mając 700RPM, nie sądzę żeby w nowym aucie spadały poniżej tej wartości - na zimnym silniku powinien mieć 1100, ciepłym - nieco poniżej 1000. Te wartości wystarczą w zupełności.
dmas - 2007-12-05, 15:19
zwrocilem na to uwage i faktycznie zdarza sie, ze lekko miga / przygasa - na biegu jalowym alby przy manewrowaniu na niskich obrotach. Taki chyba urok.
|
|