Dzień dobry. Jak zapewne wiadomo trąbią od dawna o podwyżkach oc i ac . Jednak gdy wyliczyła mi dziś Pani w salonie 3000 zł za pakiet Prestiż w Ergo Hestia za Sandero to koparka mi opadła. Ponad 100% drożej gdzie nadmieniam ze nie było szkody i niczego nie zmajstrowałem by mieć z nimi coś do czynienia. Macie jakiś pomysł gdyż trzeba coś zapłacić i nie bardzo wiem której firme ubezpieczeniowej można zaufać ?
Ja przez Mubi wybrałem Uniqa - wogóle ich nie znam. Podobno kiedyś AXA. Pełny pakiet z udziałem wł.500zl 1649 zł. Ma jeszcze być zwrot 150zł do któregoś tam sierpnia.
Mija rok od zakupu czas na nowy pakiecik
Propozycja salonowa:
PZU - 2200zł
CUK:
Propozycja Uniqa - 2000zł
Propozycja Ergo Hestia - 1500 zł ale wartość pojazdu to ich pobożne 53000zł
PZU i UNIQA to uśrednione 64000zł . Wariant serwis , od wszystkich ryzyk, Ochrona sumy ubezpieczenia , Auto wartość 100%, z opcją z VAT 23%
Różnica to wysokość NWW (na korzyść UniQA) oraz limity holowania również z korzyścią na Uniqa.
Oczywiście musi być cesja bo auto jest w abonamencie.....
Uniqa - ciekawe czego ona unika, czyżby wypłaty odszkodowań.
akurat wypłaty odszkodowań nie unikają, ale spróbuj się dodzwonić i coś dowiedzieć, na zapytania mailowe jak trafi się na szybkiego likwidatora odpowiedzi przychodzą po tygodniu. jak mi klient przychodzi ze szkodą z uniqa to mi się słabo robi. A klientowi jak mu przedstawiam czas likwidacji
Mija rok od zakupu czas na nowy pakiecik
Propozycja salonowa:
PZU - 2200zł
CUK:
Propozycja Uniqa - 2000zł
Propozycja Ergo Hestia - 1500 zł ale wartość pojazdu to ich pobożne 53000zł
PZU i UNIQA to uśrednione 64000zł . Wariant serwis , od wszystkich ryzyk, Ochrona sumy ubezpieczenia , Auto wartość 100%, z opcją z VAT 23%
Różnica to wysokość NWW (na korzyść UniQA) oraz limity holowania również z korzyścią na Uniqa.
Oczywiście musi być cesja bo auto jest w abonamencie.....
Ja dziś byłem w salonie na przeglądzie i od razu załatwiłem ubezpieczenie na drugi rok.
PZU też 2200, więc wziąłem Wartę za 1825. Auto na firmę w leasingu.
Wartość pojazdu 74tys, a rok temu w salonie wziąłem go za 73tys
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 90 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-11-25, 15:28
chrom6 napisał/a:
To jest tak że zostały wybrane rózne wersje pojazdu
Bardzo możliwe. Ale... czasy mamy ciekawe, ceny używek skaczą i trzeba zachować czujność. Przykład- propozycja przedłużenia ubezpieczenia wysłana "z automatu", wycena dla AC na ok. 28tys (w poprzednim roku było ok. 32tys.). Wycena w tej samej firmie, ale dla nowo zawieranego ubezpieczenia to ok. 39 tys. Oczywiście po kontakcie telefonicznym wycena dla przedłużenia również wzrasta, ale gdyby ktoś nie zwrócił uwagi i zapłacił, to w razie odszkodowania może być nieźle do tyłu...
zgadza się, sporo moich klientów blacharskich budzi się z ręką w nocniku bo wartość handlowa auta dawałaby szkodę częściową ale wg polisy AC jest całka. I płacz że jak to.
Co do cen używek to jest to jakieś szaleństwo, jeden z dużych ubezpieczycieli wycenił do szkody OC mercedesa E-klasę z 2007 roku na 50 tys brutto - abstrakcyjna kwota jak na tak stary pojazd.
zgadza się, sporo moich klientów blacharskich budzi się z ręką w nocniku bo wartość handlowa auta dawałaby szkodę częściową ale wg polisy AC jest całka. I płacz że jak to.
Co do cen używek to jest to jakieś szaleństwo, jeden z dużych ubezpieczycieli wycenił do szkody OC mercedesa E-klasę z 2007 roku na 50 tys brutto - abstrakcyjna kwota jak na tak stary pojazd.
C(ena)C(zyni)C(uda) czyli popyt czyni podaż....
Ciekawe na rynku nowych rzeczy (nie tylko aut) to wystarczy by windować cenę.....
Ubezpieczalnie w ogóle jakby mogły to wyceniały by minimalnie....
Ps. Polecacie jakąś dobrą i sprawdzoną firmę w zakresie walki z ubezpieczycielem? Syn po roku leczenia dostał propozycję 1500zł odszkodowania...
Ostatnio zmieniony przez uno0 2022-11-25, 18:22, w całości zmieniany 1 raz
Ps. Polecacie jakąś dobrą i sprawdzoną firmę w zakresie walki z ubezpieczycielem? Syn po roku leczenia dostał propozycję 1500zł odszkodowania...
Może dobry adwokat? No i wszystko zależy od tego co mu było i jeśli to wypadek to na czyim terenie się to stało?
Mój syn będzie teraz starał się o odszkodowanie. 14 miesięcy od wypadku. Póki co trzeba czekać na zakończenie postępowania i potem na rozprawę. To jakieś 1,5 roku-2 lata
Obecne OC+AC mam ważne do końca stycznia br. Pierwsze po odbiorze auta z salonu wykupiłem u dealera w promocyjnej cenie za ok 1300zł (Ergo Hestia). Dziś otrzymałem od dealera ofertę przedłużenia za 2800zł z wyceną wartości auta na 60tys (DSS z full wyposażeniem produkcja grudzień 2021). W mubi znalazłem pełne ubezpieczanie z wyceną auta na poziomie 70tys za 2200zł (- zniżka 150zł za "zachar"). Generalnie polecam zestawić ofertę z salonu z jakąkolwiek porównywarką typu mubi ale w porównywarce sprawdzić dokładnie szczegóły danej oferty typu czy naprawa na zmiennikach czy częściach oryginalnych, wartość wyceny auta, zakres AC itp.
Nowe Jogger z salonu ubezpieczenie OC, AC, NWW - 1'893 zł czyli 1,99% wartości auta.
Aktualnie jest "Promocja" na ubezpieczenie jako 0,99% wartości auta ale musiałbym zerwać umowę z września, podpisć na nowo na dzień dzisiejszy i wtedy bym miał ubezpieczenie za 942 zł tyle że musiał bym stracić na cenie auta. Czyli cena z stycznia '23 zamiast ceny z wrzesienia '22.
mija 2 rok jazdy więc czas na kolejne ubezpieczenie....Dostałem taką propozycję pełnego pakietu OC+AC+NNW......
Co doradzicie bo mi się uśmiecha by było tanio i dobrze rzecz jasna.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce 115km
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort Pomógł: 49 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1791 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2023-08-01, 19:52
uno0 napisał/a:
mija 2 rok jazdy więc czas na kolejne ubezpieczenie....Dostałem taką propozycję pełnego pakietu OC+AC+NNW......
Co doradzicie bo mi się uśmiecha by było tanio i dobrze rzecz jasna.
Cena pakietu to nie wszystko. Może się okazać. Że jedno z tych tańszych będzie miało więcej w pakiecie niż te droższe. Przy zakupie pakietu należy patrzeć przede wszystkim na sumę ubezpieczenia czy jest stale czy zmienne ale w większości firm jest niestety zmienne. Ponadto musimy patrzeć na to czy przysługuje nam auto zastępcze i na jaki okres, do ilu km mamy holowanie, czy naprawdę mamy w ASO czy w zwykłym warsztacie, naprawa finalizowana jest gotówkowe czy bezgotówkowo, części zamienne czy oryginalne i wiele wiele więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum