wlodarek1 - to że Ty gotujesz się na widok sąsiadów w lepszych autach, mających się ogólnie lepiej, to nie znaczy że inni dostają kur**** na Twój widok w nowym Capturze.
Twoje komentarze dowodzą jak jesteś małostkowy.
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2024-04-18, 17:00
Kilka dni temu minął już 1 miesiąc jak mam captura .
POra na krótkie podsumowanie ;
sandero jest wygodniejsza do wsiadania/wysiadania .
I ma większą powierzchnię szyb , jest w jej wnętrzu widniej i jest lepsze pole widzenia dookoła
Za to kaptur ma lepsze przyspieszenie i ma czujniki
dzięki którym cofanie i awracanie na kilka razy jest łatwiejsze i samochód sąsiada z naprzeciwka nie jest już taką przeszkodą jak kiedyś .
samochodsdasiada.jpg
Plik ściągnięto 31 raz(y) 243,16 KB
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Przeczytałem cały ten wątek od początku + 14 stron wątku o oczekiwaniu na samochód w dziale zakupowym. Ciekawa lektura :) .
wlodarek1 tak jak Ty jestem niepełnosprawny i mam problem z prouszaniem się. W jaki sposób wsaidasz do samochodu, że sprawia Ci to trudność przy prześiwcie Captura. Próbujesz włożyć do samochodu nogę i podnieść się na niej ?
Ja do SUV znajomych wsiadam tak, że obniżam najpierw fotel( jak się da) wsiadam na niego i podciągam nogi pomagając sobie ręką w przypadku tej mniej sprawnej.
Wysłany: 2024-05-21, 20:51
Oktawian - ja też do captura wsiadam w taki sposób ;
napierw tyłek na fotel i dopiero wtedy przekładanie nóg
Cytat:
Próbujesz włożyć do samochodu nogę i podnieść się na niej ?
Tej metody używam tylko wtedy gdy nie mogę maksymalnie otworzyć drzwi bo obok stoi inne auto .
Oktawian a jakie auto chcesz kupić
Ja tylko mówię , że automat to dla inwalidy dobra rzecz
Może spróbuj jak masz niewiele miejsca odsunać fotel maksymalnie do tyłu spróbować wsiąść nas fotel i trzymajac jedną ręką drzwi żeby nie poleciały drugą ręką wsadzić nogi do środka .
Zamówiłem wczoraj w salonie Sandero Stepway w automacie w kolorze białym , powinno być za 3 miesiące do odbioru z produkcji.
Wysłany: 2024-05-22, 17:12
Cytat:
Może spróbuj jak masz niewiele miejsca odsunać fotel maksymalnie do tyłu spróbować wsiąść nas fotel i trzymajac jedną ręką drzwi żeby nie poleciały drugą ręką wsadzić nogi do środka .
W poście powyżej napisałem , że właśnie taką metodę stosuję . A wiesz oktawian , że ta sandero stepway którą zamówiłeś będzie miała bezstopniową przekładnię pasową , ktgórej trwałość do najlepszych nie należy Na ile ci wycenili SS z automatem
OFFTOP ;
ludzie powiedzcie mi co się dzieje że ludzie ostatnio tak wariują ; matka topi dziecko w wannie i dusi .
Druga znów zabika 2 dzieci i spala je w ognisku .
Ojciec bije niemowlę tak że zostanie ono kaleką do końca życia . 51-letni syn zabija ojca , 27-letnia córka zabija matkę . Kiedyś może też zdarzały się patologie ale nie było tego tyle co teraz . A obecna władza jeszcze zaczyna walkę z KRZYŻEM
Wysłany: 2024-06-09, 12:40
Wostatnią środę byłem w warsztacie aby mi mymienili olej silnikowy i płyny ; hamulcowy i w chłodnicy .
Zrobili to tak po partacku , że gdy wczoraj zajechałem do diagnosty na coroczne badanie - diagnosta pokazał mi tylko jak olej wycieka od spodu i badania nie podbił .
Jutro jadę do tego warsztatu w którym sknocili robotę , by to poprawili .
I jeszcze 1 taki ciekawy szczegół ; w piątek opłaciłem OC za sanderkę na kolejny rok . Wyniosło ono 593 zł .
A w marcu za captura zapłaciłem OC - 400 zł .
Jak to jest że opłata za droższe , szybsze auto była mniejsza niż za jantańszą wersję sandero
partacc (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 240,53 KB
udiagnosty (Kopiowanie).jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 243,98 KB
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2024-06-09, 12:43, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1922 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2024-06-09, 16:39
wlodarek1 napisał/a:
Wostatnią środę byłem w warsztacie aby mi mymienili olej silnikowy i płyny ; hamulcowy i w chłodnicy .
Zrobili to tak po partacku , że gdy wczoraj zajechałem do diagnosty na coroczne badanie - diagnosta pokazał mi tylko jak olej wycieka od spodu i badania nie podbił .
Jutro jadę do tego warsztatu w którym sknocili robotę , by to poprawili .
I jeszcze 1 taki ciekawy szczegół ; w piątek opłaciłem OC za sanderkę na kolejny rok . Wyniosło ono 593 zł .
A w marcu za captura zapłaciłem OC - 400 zł .
Jak to jest że opłata za droższe , szybsze auto była mniejsza niż za jantańszą wersję sandero
Pewnie chcieli przyoszczędzić złotówki na nowej miedzianej podkładce albo po prostu zapomnieli dokręcić sam korek. Co do ubezpieczenia to wydaje mi się, że gdy bierzesz je w pełnym pakiecie wychodzi ono trochę taniej. Zauważyłem to kilku krotnie. W listopadzie opłacałem cały pakiet na swojego Fiata Tipo i w PZU wyszło mnie to prawie 2000zł z czego same OC to jakieś 600zł jak nie mniej ( już nie pamiętam), natomiast miesiąc temu opłacałem OC+ NNW na 21 letnią Toyotę Corolle i składka jednorazowa wyszła mnie 760zł ale po kilkuminutowych rozmowach udało mi się zejść o 100zł taniej.
Wysłany: 2024-06-10, 17:02
Pojechałem dziś do warsztatu w którym wymieniali olej silnikkowy . Mechanik który to robił powiedział mi że plamy widoczne na spodzie auta to nie wyciek z miski olejowej , tylko pozostałość po n ieudoln ie wlewanym oleju . Mechanik odkręcił tą blachę od spodu , wyczyścił ją z obu stron i przedmuchał kompresorem okolicę silnika . POtem podjechałem znów do diagnosty , który tym razem nie miał już zastrzeżeń .
Diagnosta powiedział mi tylko ; co to za mechanik , który oleju silnikowego poprawnie wlać nie umie
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 114 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3833 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-06-11, 08:28
wlodarek1 napisał/a:
I jeszcze 1 taki ciekawy szczegół ; w piątek opłaciłem OC za sanderkę na kolejny rok . Wyniosło ono 593 zł . A w marcu za captura zapłaciłem OC - 400 zł .
Ten przykładowy obrazek wyjaśni jak cena OC może zależeć od pojemności silnika...
OC a pojemnosc.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 50,56 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-06-11, 08:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-06-12, 08:32
PSZ - moja wersja wyposażenia to wersja ''techno ''
To jest wersja środkowa'' z 3 dostępnych wersji sprzed kwietniowego liftingu . Ma silnik o mocy 140 KM .
Nie uważam więc , że jest to wersja specjalnie wypasiona
Ma silnik o mocy 140 KM .
Nie uważam więc , że jest to wersja specjalnie wypasiona
Nie kryguj się, nie ma się czego wstydzić: to jest wypasiona (nie: najbardziej wypasiona) wersja, na którą biednego na pewno nie byłoby stać. Tudzież na silnik 140 KM w wozidełku, które rzadko się rozgrzewa, bo do kościoła niedaleko, do sklepiku może nawet bliżej. Ja auta z silnikiem o takiej mocy nigdy nie mialem, a tym rachitycznym, które posiadam, mogłem co najwyżej wspiąć się na kilka alpejskich czy karpackich przełęczy, dojechać do Dobrudży Południowej, a tego lata planuję inwazję Normandii.
Wysłany: 2024-06-12, 16:40
Dziś po raz pierwszy jechałem capturem w deszczu .
W porównaniu z sandero do captura nie lepi się tak bardzo brud . Ciekawe od czego to zależy ...
Po 2 ; w capturze po deszczu nie ma wody w progach drzwi ani pod pokrywą korka wlewu paliwa
W sandrze w tych miejscach woda stoi po deszczu
Ostatnio zmieniony przez wlodarek1 2024-06-12, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-06-16, 12:12
W piątek minęło równe 3 m-ce odkąd mam captura .
Tego samego dnia wyskoczyło na liczniku ... 400 km.
Taka ciekawostka ; ten sąsiad , który miał pandę i tą
pandą wyprzedzał moje sandero - tydzień temu sprzedał pandę a kupił sobie używany peugeot 407 .
120 KM mocy , diesel , 180000 km przebiegu , 20000 - cena . Teraz będzie znów mogł mnie wyprzedzać nawet gdy jadę capturem . Podobno ten diesel pali 7,5 litra na setkę . Tylko ciekawe czy to dane książkowe , czy rzeczywiste spalanie przy jazdach na krótkich dystansach Sąsiad jest na emeryturze i też jeździ głównie blisko ;lekarz , sklep ,l kościół , rodzina . W moim capturze aby odciągnąć wycieraczki od szyby - trzeba je ustawić w pozycji pionowej , jak na dołączonej fotce .
Czy w innych modelach renault też jest takie udziwnienie
wycieraczki.jpg
Plik ściągnięto 32 raz(y) 243,97 KB
Wysłany: 2024-06-16, 15:56
Cytat:
A co Ciebie obchodzi auto sąsiada
To wszystko co napisałem o nowym , szybkim aucie sąsiada - on sam przekazał mi przy pogawędce przy płocie NIe kłuje mnie to nowe auto sąsiada , bo chyba captur nie jest dużo wolniejszy od peugeota 407
To wszystko co napisałem o nowym , szybkim aucie sąsiada - on sam przekazał mi przy pogawędce przy płocie NIe kłuje mnie to nowe auto sąsiada , bo chyba captur nie jest dużo wolniejszy od peugeota 407
Kłuje i to bardzo. Może sam przed sobą nie chcesz się do tego przyznać.
Poza tym jest to takie interesujące jak to, że mój sąsiad posiał rzodkiewkę w swoim ogrodzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum