Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Duster 2022 r. reflektory dalekosiężne zamiast przeciwmgieln
Autor Wiadomość
kkkamil 

Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2024-11-02, 21:24   Duster 2022 r. reflektory dalekosiężne zamiast przeciwmgieln

dzień dobry wieczór.

czy są jakieś dobre/firmowe reflektory dalekosiężne pasujące w miejsce świateł przeciwmgielnych? Najlepiej żeby z nocy robiły dzień.

Nie chcę żadnych wynalazków z Ali, ani nic co wymaga rzeźby typu wycinanie większych dziur itp. chciałbym coś co pasuje w fabryczny itwór.

jeśli jest coś przetestowanego i dobrze działającego to poproszę o info.

pozdrawiam. Kamil
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2024-11-02, 21:24, w całości zmieniany 1 raz  

jimi 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 TCe
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme
Wysłany: 2024-11-04, 15:13   

Ale że jak? Szperacze w miejsce przeciwmgielnych? To się nie uda.

1. Umieszczenie przeciwmgielnych jest tak nisko, ponieważ ich rolą jest oświetlanie drogi blisko, tuż przed samochodem w warunkach mgły i raczej wolnej jazdy. To nie jest dobre miejsce na coś co ma świecić daleko. Na takie szperacze dobrym miejscem jest np. poprzeczka dachowa.

2. Modyfikowanie oświetlenia w taki sposób jest nielegalne i może spowodować zatrzymanie dowodu rejestracyjnego przez policję/diagnostę. Można w takie rzeczy się bawić tylko w ramach offroad, jeśli nie przemieszczasz się samochodem po drodze publicznej.

defunk 

Marka: Dacetti / Peżo
Model: Dusterio / Rifter
Silnik: 1,6 SCe / 1,2 110 KM
Rocznik: 2017 / 2021
Wersja: Laureate
Wysłany: 2024-11-04, 15:53   

jimi napisał/a:
Modyfikowanie oświetlenia w taki sposób jest nielegalne i może spowodować zatrzymanie dowodu rejestracyjnego przez policję/diagnostę. Można w takie rzeczy się bawić tylko w ramach offroad, jeśli nie przemieszczasz się samochodem po drodze publicznej.

Właściwie to trudno powiedzieć, ponieważ:

- z jednej strony szperacze nie są wskazane nawet jako nieobligatoryjne (dodatkowe) oświetlenie pojazdu (par. 12 ust. 3 rozporządzenia w/s warunków technicznych pojazdów),
- szperacz jest wprost wskazany jako element wyposażenia pojazdu uprzywilejowanego (par. 24 ust. 2),
- ale ustawa właściwie dopuszcza ich użycie, o ile "Światło oświetlające przedmioty przydrożne (szperacz) może być włączone tylko podczas zatrzymania lub postoju, pod warunkiem że nie oślepi innych uczestników ruchu (...)" (art. 52 ust. 3 pord).

Niemniej można mieć wątpliwości, czy taki reflektor zamontowany zamiast przeciwmgłowych spełnia warunki techniczne dla szperacza, choćby dlatego, że (i) szperacz powinien umożliwiać zmianę kierunku świecenia oraz (ii) powinien być włączany i wyłączany niezależnie od innych świateł.

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wysłany: 2024-11-04, 17:49   

W miejscu przeciwmgielnych, to nie za bardzo...

Zostaje tobie: Dwa homologowane światła dalekosiężne, albo ledbar z podwójną homologacją ( lewa i prawa strona ). Tyle, że taki ledbar jest drogi.

Musisz mieć to podłączone do długich, mogą być tylko 2 dodatkowe, co wyklucza jeden homologowany ledbar, musi to mieć homologacje, czyli oznaczenie z E. Musi się też zgadzać jakaś liczba referencyjna, czyli musi być mniejsza od 100...

Ja mam jeden homologowany ledbar ( bo jak mam zamontować dwa w jednej linii...?). Podłączone do długich. Oczywiście przepisy są z epoki Warszaw i Nys, bo nie da się założyć 2 ledbarów na osobówkę. Na ciężarówkę tak, bo jest szersza.

Oczywiście przyjedzie Norweg do Polski i może sobie jeździć z 3 , z 10 bo tam jest to legalne.

Jak mój diagnosta to zobaczył, to zawału dostał.. Oczywiście podawał powody z dupy, poddawał wątpliwości homologację drogową... Mógł się przyczepić jedynie do ilości, ale tego się nie doczepił...

Mam to tak zamontowane, że demontaż trwa 2 minuty, więc sobie poradziłem.

W znanym sklepie na J kosztował cały zestaw 530 zł. Montaż, z elektryką 10 minut...

Po za tym: Zboże w nocy dojrzewa, Widzisz pobocze. Mam najmniejszy homologowany ledbar dostępny w J. Pokochałem takie lampy, jak niemiecki Turek zamocował mi w mojej ciężarówce, którą dużo jeździłem po nocach.

kkkamil 

Wysłany: 2024-11-04, 22:09   

kupiłem w fajnej promocji Lightbar VX750-CB DR SM, ma homologację na montaż 1szt. ale bara nie chciałem bo będzie pewnie gwizdał. Często jeżdżę z drabiną na dachu to wiem co to hałas 😂
no chyba że coś mniejszego gabarytowo?

pozdrawiam. Kamil

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wysłany: 2024-11-05, 11:10   

kkkamil napisał/a:
fajnej promocji Lightbar VX750-CB DR SM, ma homologację na montaż 1szt

Ile ta fajna promocja?
Rozumiem, że ma wybitą, namalowaną homologacje z prawej i lewej strony?
Ja mam nad tablicą rejestracyjną. W J jest cały zestaw montażowy. Uchwyt pod tablicę, przewody - montaż dla kompletnych laików.

Inna sprawa, że tłumacz to diagnostom, policjantom... Mi burkał diagnosta, bo nie miałem kompletu foteli w Espace 4... Demontaż 2 sekundy, wersje miałem z 6 fotelami, ale konstrukcyjnie i w dowodzie 7...

kkkamil 

Wysłany: 2024-11-05, 12:00   

nie wnikałem w napisy na lampie, ale w opisie producenta jest:
https://www.osram.pl/ecat.../GPS01_4001761/

a co do promocji to był jakiś błąd przewalutowania i kupiłem za tyle złotówek co wynosiła cena w euro.

w razie czego nie przyjmę mandatu i spotkamy się w sądzie, a tam się jakoś obronię 😉
Ostatnio zmieniony przez kkkamil 2024-11-05, 12:10, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu