Z racji cen paliw przesiadłem się na 0.9 tce lpg
Silnik zaczyna jechać dopiero powyżej 3000 obr
robi vmax , na obu paliwach tak samo.
Turbo nie ma zmiennej geometrii tylko zawór upustowy
zero błędów na wszystkich modułach
Turbo buduje doładowanie od 2000 do 3200 wtedy nabija 1-1.2 bara
Turbo nie za późno wstaje ? zatkany katalizator ?
wykres.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 197,93 KB
wykres 2.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 249 KB
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2026-08-04, 22:45, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2075 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-08-05, 11:27
Turbo w tych silnikach tak dziwnie działa. Ja nie mogłem się do tego przyzwyczaić. Auto praktycznie w ogóle nie jedzie, dopiero od 2500 obr./ min coś powoli było czuć ale maksymalne i obiekcie było dopiero przy 3000 obr./min. Po chipie nic praktycznie w tej kwestii się nie zmieniło. Trzeba przyzwyczaić się do jazdy i tyle. Przy ruszaniu spod świateł, trzeba nauczyć się ruszać z wyższych obrotów tak 1500-1700 i wtedy silnik szybko łapie te 2500 obrotów i coś zaczyna powoli dmuchać. Ja nie szukał bym dziury w całym, bo wymienisz kata, turbo wiele więcej a nic w aucie się nie poprawi. Jeżeli chcesz mieć lepsze przyspieszenie to sprzedaj to auto i kup 1.0Tce, które ma to już lepiej rozwiązane.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 123 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4183 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-08-10, 09:01
dudu$ napisał/a:
Turbo w tych silnikach tak dziwnie działa.
... Przy ruszaniu spod świateł, trzeba nauczyć się ruszać z wyższych obrotów tak 1500-1700...
Nie bardzo rozumiem... a z jakich obrotów chciałbys ruszać? 1000? Mnie osobiście nic nie dziwi ani nie przeszkadza w działaniu 0,9TCe, ale jednocześnie nie mam pojęcia czy opisane działanie i przedstawione wykresy są prawidłowe czy nie.
Właściwie nie wiem przy jakich obrotach "wstaje" u mnie turbo i jakoś wyraźnie tego nie wyczuwam- po prostu płynnie jeżdżę już dziewiąty rok
Marka: Dacia
Model: JOGGER Expression
Silnik: 1,0Tce 110KM@200Nm
Rocznik: XII 2024
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 58 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 2075 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2026-08-10, 11:33
Dymek napisał/a:
dudu$ napisał/a:
Turbo w tych silnikach tak dziwnie działa.
... Przy ruszaniu spod świateł, trzeba nauczyć się ruszać z wyższych obrotów tak 1500-1700...
Nie bardzo rozumiem... a z jakich obrotów chciałbys ruszać? 1000? Mnie osobiście nic nie dziwi ani nie przeszkadza w działaniu 0,9TCe, ale jednocześnie nie mam pojęcia czy opisane działanie i przedstawione wykresy są prawidłowe czy nie.
Właściwie nie wiem przy jakich obrotach "wstaje" u mnie turbo i jakoś wyraźnie tego nie wyczuwam- po prostu płynnie jeżdżę już dziewiąty rok
Dymek Ty swoim Sandero z silnikiem 0.9Tce, jeździsz 9 lat więc się przyzwyczaiłeś do jazdy tym autem. Ale uwierz mi, że każda osoba, która dopiero co ma styczność z tym silnikiem, stwierdzi, ze coś jest autem nie tak, bo turbo ciągnie dopiero od okolic 2500 obr./min i do tej prędkości obrotowej nic się praktycznie nie dzieje tz. auto w ogólnie nie przyśpiesza. Ja swoim loganem nie jeździłem długo, zrobiłem nim około 16-17 tyś. km i wiedziałem już, że aby to auto normalnie przyśpieszało, trzeba było zmieniać biegi w okolicy 3500 obr./min, wtedy po wrzuceniu wyższego biegu silnik miał 2500obr./min i dalej elegancko jechał do przodu. Gdy zmieniało się biegi na wyższy przy 3000 obr./min, obroty spadały do 2000-2100 i auto nie chaiło jechać. Renault usprawniło to w 1.0Tce ECO-G i tam już jest o wiele lepiej, ale pod względem elastyczności i przyśpieszenia najlepiej jednak wypada silnik 1.0 Tce 110, silnik bez włączonej klimy ale z włączonym ECO jeździ jak 1.0 ECO-G bez trybu ECO, natomiast gdy w Tce110 wyłączymy AC i tryb ECO to jazda Joggerem z tym motorem, porównywalna jest do jazdy wolnossącym, wysokoobrotowym silnikiem Toyoty o pojemności 1.6 lub nawet 1.8. Co do ruszania spod świateł, w innych motorach wystarczyło mieć około 1300obr./min i auto bez zajakniecia normalnie, ruszało i przyśpieszało.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2026-08-10, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 123 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4183 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-08-10, 13:42
dudu$ napisał/a:
Dymek Ty swoim Sandero z silnikiem 0.9Tce, jeździsz 9 lat więc się przyzwyczaiłeś do jazdy tym autem. Ale uwierz mi, że każda osoba, która dopiero co ma styczność z tym silnikiem, stwierdzi, ze coś jest autem nie tak...
Jednakowoż był moment, gdy zasiadłem w nim po raz pierwszy i zawsze moje odczucia były dobre. Wszystko mi w nim pasuje poza wolnym, zimowym nagrzewaniem.
Napiszmy może inaczej- zawsze wszystko zależy z czego się przesiadamy i do czego porównujemy. Dla mnie każdy silnik ma inną charakterystykę i do każdego trzeba się każdorazowo dopasować. Nie oczekuję, aby każdy silnik zachowywał się tak samo.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-08-10, 13:53, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli chodzi o dogrzewanie trzeba zmienić termostat na 93C i wtedy grzeje jak złoto.
Faktem jest że grzeje się dłużej niż 1.5 dci na żeliwny bloku bo tam jest wodny intecooler i chłodnica EGR które grzeją wodę
Natomiast w 0.9 tce winne całej sytuacji jest beznadzieje turbo bez zmiennej geometrii i jeszcze na podciśnieniu , co ciekawe w wersji 109km jest fajne turbo na elektrycznym nastawniku i w
Mechanika jest prosta , trzeba by przełożyć wiązkę od twingo/clio GT 110km no i zostaje to wysterować i z tym jest największy problem bo nikt nie chce się tego dotknąć
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1510 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-08-10, 21:30
Ja jeździłem 2 razy ok 1-1.5tys km Clio i Sandero z tym silnikiem i po prostu trzeba się przyzwyczaić - po prostu jeździ. Sezon jak starsze benzyny - trzeba jeździć na wyższy obrotach. Poniżej 2200-250p albo ciągnie i mocno trzęsie. W różne samochodu, takie samo zachowanie - to raczej cechą a nie usterka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum