Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2012-01-02, 10:38
wymiana żarówki H4
Autor Wiadomość
wieza 



Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 10 razy
Wiek: 36
Dołączył: 26 Cze 2008
Posty: 1825
Skąd: ŁÓDŹ
  Wysłany: 2009-04-22, 21:12   

no ja dzis wymienialem zaroweczke po 7 mies jej dzialania i powiem ze sie zmeczylem bo po ciemku to robilem nie wesolo i bardzo ciasno przy tym akumulatorze a ja raczke mam dosc pokazna wiec tez troszke pozdzieralem sobie ;(
 
 
mgg 
mgg


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Wiek: 48
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 85
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2009-08-04, 14:43   brak świateł mijania

Wczoraj stwierdziłem że nie mam swiateł mijania.
Skontrolowałem bezpieczniki , przekaźniki myslałem że to manetka od włączania świateł, nawet umówiłem się w ASO , ale coś mnie tkneło i zajrzałem na żarówki ... obie były spalone !!!
Czy to normalne ?!
Nadmieniam że w przeciągu 4 lat spaliły mi się oprócz tych , już dwie żarówki świateł mijania.
 
PrzemekP 


Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2005
Wiek: 31
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 74
Skąd: Wrocław - Polkowice
Wysłany: 2009-08-04, 15:00   

można powiedzieć że normalne, albo winą jest regulator napięcia, sprawdź woltomierzem na odpalonym silniku jakie masz napięcie na "aku". W Thalii nie pamiętam kiedy żarówkę wymieniłem, ale w Transicie co miesiąc padają. Przynajmniej tym co jeżdżę.
 
 
ADAM 12 
adam



Marka: dacia
Model: logan mcv
Silnik: 1.4 mpi
Rocznik: '08
Wersja: Ambiance 5 os.
Pomógł: 1 raz
Wiek: 44
Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 170
Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2009-08-04, 15:01   

Nie Masz co się przejmować,w Meganach żarówki przepalają się średnio co dwa miesiące,podobno jest to związane z alternatorem przy dłuższej jeździe.Ja przez kilka lat w Kangoo wymieniłem jedną żarówkę stopu,a kolega woził dwa kpl. wszystkich .
 
psur 
Piotrek



Marka: -
Model: -
Silnik: -
Wersja: [Inna]
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 938
Skąd: DW
Wysłany: 2009-08-04, 15:13   

W Loganach żarówki lubią się przepalać: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1116
 
wox 


Marka: Renault/Suzuki
Model: Grand Scenic/Jimny
Silnik: 1,4 TCe/1,3
Rocznik: 2011/2012
Pomógł: 16 razy
Wiek: 40
Dołączył: 29 Gru 2007
Posty: 1862
Skąd: Nowy Sącz (okolice)
Wysłany: 2009-08-04, 22:24   

Skoro psur dał link z innego tematu, to przy okazji dopiszę: prawa H4 padła po 28 tys. km, a lewa po 42 tys. km.
 
gigi303 



Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 1061
Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-08-05, 07:19   

lewa H4 po 19tys lewa pozycja po 15 tys
 
mgg 
mgg


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Wiek: 48
Dołączył: 18 Wrz 2007
Posty: 85
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2009-08-05, 07:20   

założyłem wczoraj nowe Philips EcoVision, reklamują że są energooszczędne (do 20%) chodź nie mam pojęcia na czym ta energooszczędność ma polegać jak parametry są jak w H4 tj. 55W 12V. czyli ciągną ok. 4,5A.
 
gigi303 



Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 1061
Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-08-05, 16:21   

no bo to chłyt markentidody :lol:
 
sami-99 



Marka: DACIA
Model: SANDERO
Silnik: 1,6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 290
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-08-07, 14:55   

gigi303 napisał/a:
no bo to chłyt markentidody :lol:



:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
kruszyna 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate 5 os.
Wiek: 42
Dołączyła: 08 Wrz 2008
Posty: 71
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-08-09, 21:59   

u mnie ledwo 8 tys. na liczniku i już się przepaliła.....oczywiście lewa :-(
 
Beckie 
autsajder



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Pomógł: 22 razy
Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 3078
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-09-14, 10:22   

Właśnie padła prawa żaróweczka (20 000 km), wytrzymała dwa razy dłużej niż lewa.
Dostep do prawej o niebo lepszy - wymontowanie żarówki trwało minutę.
Czy w Daciach jest regulacja świateł - korekta ustawienia?

[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-01-05, 23:05 ]
Odp. ws ustawianie świateł: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=38950#38950.
 
gigi303 



Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 1061
Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-09-14, 19:44   

ja po wymianie obu H4 stwierdzam że wymienia się je tak jak w każdym innym aucie - banalnie prosto, tzn. w tych których miałem okazję wymieniać :mrgreen: dostęp nie jest zły, wymienia się ekspresowo, trochę gorzej mi idzie z postojowymi zwłaszcza tą od strony kierowcy :-/ pech chciał że akurat ta mi poszła ale na szczęście miałem wizytę w ASO i nie ja się babrałem przy tym :lol:

swoją drogą to jest tragiczne dojście do niej, chyba że zabierałem się od złej strony :-P
Ostatnio zmieniony przez gigi303 2009-09-14, 19:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
GeRRaD 



Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1101
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-14, 19:51   

Postojówki wychodzą po przekęceniu o pół obrotu oprawki - dostęp nie jest łatwy ale też nie tragiczny (tym lepszy im mniejszą ma się dłoń i dłuższe palce) ;-)
 
gigi303 



Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Pomógł: 2 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Kwi 2008
Posty: 1061
Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-09-14, 19:54   

no mi dłoń się tam nie mieściła i nie dawałem rady :-/
 
tomaszgebala 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV + Logan VAN
Silnik: 1,5 dCi + 1,6
Rocznik: 2008 + 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Dołączył: 20 Lip 2008
Posty: 335
Skąd: Lublin
Wysłany: 2009-09-14, 21:30   

gigi303 napisał/a:
no mi dłoń się tam nie mieściła i nie dawałem rady :-/


a w dCi jest jeszcze ciasniej
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-09-15, 11:07   

Jak narzekacie na Logana (lub MCV), to sprobojcie wymienic zrowke w Megane II albo Clio III ;-)
 
 
laisar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 163 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 14117
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-15, 11:38   

...albo - podobno - w nowych fordach...

Tyle że tak naprawdę to mało istotne - ważne jak jest u nas. I cieszy, że w sumie dobrze [:
 
 
Seal 


Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Pomógł: 7 razy
Wiek: 44
Dołączył: 01 Mar 2009
Posty: 1150
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-15, 20:45   

Wymieńcie sobie w w nowym Citroenie Jumperze :mrgreen: :mrgreen:
 
laisar 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 163 razy
Wiek: 38
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 14117
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-15, 21:06   

Podobno w fordach trzeba zdjąć cały pas przedni - to już chyba gorzej być po prostu nie może...
 
 
sami-99 



Marka: DACIA
Model: SANDERO
Silnik: 1,6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Laureate
Pomógł: 1 raz
Wiek: 35
Dołączył: 30 Lip 2008
Posty: 290
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-09-15, 23:44   

Cytat:
Podobno w fordach trzeba zdjąć cały pas przedni


Zgadza się.
Mój kolega próbował wymienić w focusie i najpierw całą lampę zdemontował, a później pojechał do serwisu :mrgreen:
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-09-16, 10:09   

W Clio III, zeby wymienic zarowke najszybciej trzeba odkrecic nadkola, zdjac przednia nakladke zderzaka i wyjac cale reflektory.

W Meganie II w po zdjeciu kola w nadkolu widoczna jest mala klapka przez ktora "na czuja" trzeba dostac sie do zarowki...

Wymiana zarowki w Loganie to bulka z maslem... ;-)
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-09-16, 10:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Mamert 


Marka: x
Model: x
Silnik: x
Pomógł: 5 razy
Wiek: 41
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 927
Skąd: Xx
Wysłany: 2009-09-16, 20:59   

Można tylko dodać że w Modusie podobno trzeba zdjąć cały zderzak.
 
KaS602 
______________



Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Pomógł: 13 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1734
Skąd: Warmia
Wysłany: 2009-09-16, 21:55   

Pewnie analogiczna sytuacja do Clio III.
 
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: LODGY, 1300
Silnik: 1.6 MPI, 1.3 8V
Rocznik: 2014, 1981
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 36 razy
Wiek: 40
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 4464
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2009-09-23, 07:14   

29004 tyś km i pierwsza wymiana żarówki. Oczywiście lewy przód, czyli przy akumulatorze. Przerąbane ale w 15min wymieniłem obydwie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne