Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-11-20, 18:06
Konkurenci Dacii?
Autor Wiadomość
Stig_PL 

Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-11, 17:53   

Tak się znajdą krytycy i fachowcy, którzy powiedzą, że dacia ble, tata, blę ogólnie wszystko samochody ble tylko niemieckie się liczą...

piotrres 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V LPG
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-11-11, 20:04   

Stig_PL napisał/a:
Tak się znajdą krytycy i fachowcy, którzy powiedzą, że dacia ble, tata, blę ogólnie wszystko samochody ble tylko niemieckie się liczą...

I nie tylko w PL, "... bo co prawda Dacia nie będzie w stanie zapewnić jakości fołkswagóna ale, skoro masz się wozić po mieście to czy jesteś skłonny zapłacić za to 10 keuro?"
http://www.thisislondon.c...and-citycars.do

Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)

Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"

Stig_PL 

Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-11-11, 21:25   

Ja nie mam nic do niemieckich aut, tylko mnie to denerwuje, że innymi samochodami, gardzą. W rajdach to francuskie górują nad niemieckimi, czy formuła 1, Przecież w tych czasach jakość aut się poprawił o wiele, np.: kia, bądź hundai, to przecież teraz jest to niebo, a ziemia, z jakością, prowadzeniem itp...

A tak zmieniając temat, oglądałem kiedyś program motoryzacyjny gdzie porównali 2 modele samochodów, jeden niemiecki Mercedes C class oraz niemiecko-czeska Skoda Superb, one fakt kosztowały grubo 130 tys. zł, skoda była tańsza chyba ok. 10 patyków. Przechodzę do setna sprawy, okazało się, że Skoda jest lepiej wykonana od C :shock: :shock: . Aby poprawić sprzedaż MB, to postanowili w Skodzie, nie które elementy w standardzie zlikwidować :evil: . A najfajniejsze, te usunięte pakiety można mieć, lecz za dopłata. Tylko mi pytanie się nasuwa, czemu tak to uczynili...

P.S. Nie wolałbym tym się wozić :mrgreen: :

http://otomoto.pl/audi-a1...-C15919578.html

TinTin 

Marka: Toyota
Model: Corolla
Silnik: 1.3 XLI
Wysłany: 2010-11-12, 00:04   

mekintosz napisał/a:
Ogladalem ostatnio w jednym z marketow samochod TATA INDICA VISTA. Mysle ze w cenie ok 30000 pln jest godnym konkurentem dla Sandero. Nowa wersja jest w srodku po prostu na tyle przyjemna, zaprojektowana tak, ze nie odbiega wygladem od samlochodow klasy B w cenie do 35 tys pln.

http://www.auto-swiat.pl/...sie-spodziewasz

http://otomoto.pl/tata-indica-vista-C14926023.html

Zgadzam się, też widzialem INDICE VISTE. Jedno mnie jednak rozczarowało...Precyzja (a raczej jej brak) i dziwna "twardość" skrzyni biegów. Już te starsze INDICI mają precyzyjniejsze skrzynie biegów (sprawdzone).

Reszta w VISCIE naprawdę wygląda już przyzwoicie i jest jak najbardziej do zaakceptowania. ;-)

MarkD napisał/a:
Hyundai i20 jednak poległ, mniej miejsca z tyłu na nogi niż w Fabii. Za to i30 wymiata, sporo miejsca, fajny wygląd, 5 lat gwarancji - tylko cena "trochę" większa niż Sandero ;-) Co ciekawe w salonie mogłem sobie wybrać jazdę testową i30 z silnikiem 1.4, 1.6, dieslem ....

To ja może dodam coś od siebie. Jest mi bardzo przykro to pisać, ale Hyundai i30 CW wypada obecnie duzo lepiej niż MCV przy tej samej cenie i przy zakupie oczywiście nowego auta...
Hyundai i30 CW czyli KOMBI np. obecnie jest z upustem w wysokości uwaga prawie 11 tys zł! + dodatkowo dają opony zimowe za ok 600 zł.
Jakby komuś było mało, auto z podstawowym silnikiem 1.4 16V 109KM jest aż z 6-ioma (sł. SZEŚĆ!) poduszkami na pokladzie w standardzie, elektrycznymi szybami z przodu, centralnym zamkiem, komputerem pokładowym, Radiem CD z MP3..., światłami przeciwmgłowymi i do jazdy dziennej oraz innymi dodatkami jest za... 40900 zł... :-?

Kibicuję MCV, ale nie da sie ukryć Panie i Panowie, ogólnie cała konkurencja została niestety przy tej ofercie w tyle...
:shock:
Ostatnio zmieniony przez TinTin 2010-11-12, 00:33, w całości zmieniany 2 razy  

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-11-12, 07:58   

TinTin napisał/a:
Jakby komuś było mało, auto z podstawowym silnikiem 1.4 16V 109KM jest aż z 6-ioma (sł. SZEŚĆ!) poduszkami na pokladzie w standardzie, elektrycznymi szybami z przodu, centralnym zamkiem, komputerem pokładowym, Radiem CD z MP3..., światłami przeciwmgłowymi i do jazdy dziennej oraz innymi dodatkami jest za... 40900 zł... :-?

Na nowy model jest 8tys. - a jeśli bierzesz w kredycie to 6tys. i30 CW w wersji Base Plus (najtańsza wersja z klimą) kosztuje katalogowo 57,7tys (golas bez klimy niby 51tys. ale kto w obecnym czasie kupuje nowe auto bez klimy) w kolorze białym lub czerwonym więc trzeba doliczyć kolejną dwójkę na metalik. Alarm też jest jakby obowiązkowy i może się okazać, jak to jest w wyprzedaży rocznika, że interesujący nas samochód jest wyposażony jeszcze w coś za co musimy zapłacić.
Na stary model jest 11tys. - już wtedy za dużego wyboru nie było - ale promocja w Hyundaiu już ponad miesiąc trwa i dosyć dobrze zlustrowałem ich ofertę w dwóch salonach. Jakby Hyundai kosztował tyle co piszesz - i to jeszcze CW zamówiłbym jego a nie Octavię.
Mnie interesujący (przy kredycie promocyjnym - rabat 6tys.) i30 Base Plus z metalikiem, alarmem, czujnikami cofania wyszedł prawie 50tys. stary model w tej samej konfiguracji 47tys.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-11-12, 08:06, w całości zmieniany 1 raz  

gregory1976 

Model: Lodgy
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-11-12, 08:51   

Pomijając kwestię rzeczywistej ceny hyundaia i30cw (tak jak kolega marektbg zauważył jest znacznie wyższa jeśli ktoś chce mieć np: klimatyzację), to dla kogoś kto chce mieć dużo przestrzeni bagażowej model ten jest słabą konkurencją dla Logana MCV. Bagażnik i30cw to całe 415 litrów i jak na kombi, to bardzo mało. W moim Focusie (oczywiście jak dla mnie) jest już trochę mało (głównie w czasie wyjazdów rodzinnych ;) ), a ma 480 litrów.
Ostatnio zmieniony przez gregory1976 2010-11-12, 08:51, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-12, 10:52   

gregory1976 zależy ile jest tych wyjazdów rodzinnych w roku - mi i przy wypadach z żonką i małym dzieckiem i 1800l było by mało - bo wózek, krzesełka, wanienki, zabawki itd. ale trumna na dach to nie wielki wydatek, a nie zawsze potrzebujemy mega pojemności bagażnika :-)

gregory1976 

Model: Lodgy
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-11-12, 11:11   

W moim przypadku takich wyjazdów (no może poza zimą) jest sporo (m. in. z dzieckiem na ogródek do teściów, wycieczki weekendowe itd) i pakowanie się do trumny dachowej uważam za mało komfortowe (pakowanie, ograniczenie prędkości jazdy, większe spalanie) i wole tego uniknąć i po to właśnie kupiłem kombi i zresztą prawie mi wystarcza ;). Ale pewnie moim następnym autem będzie MCV-ka. Natomiast kombi z bagażnikiem 415 litrów (zaznaczam, że dla mnie, pewnie jest ktoś kto ma takie potrzeby) jest dla mnie kompletnie poronionym pomysłem. Zdaje się, ze podobną pojemność bagażnika to ma Dacia Duster ;).

TinTin 

Wysłany: 2010-11-12, 14:53   

marektbg napisał/a:
Jakby Hyundai kosztował tyle co piszesz - i to jeszcze CW zamówiłbym jego a nie Octavię.

:mrgreen: No Octavia II Tour też całkiem nieźle wypada w tej pogoni.
Co do i30 CW przecież tyle kosztuje bez lakieru metalizowanego. Jak napisałem wyżej. Wszystko zgodnie z cennikiem i rabatami się zgadza oraz z konfiguracją auta w wersji podstawowej BASE. Jeśli ktoś nie potrzebuje klimatyzacji (a takich jest ludzi sporo nadal) i chce auto bez lakieru metalizowanego (nie interesuje go kolor i metalik, a raczej to, co auto ma) to oferta jest bardzo dobra. Oczywiście Octavia Tour II również jest w dobrej cenie, ale w standardzie jest więcej dalej wg wskazań producenta w i30 CW.

Ja wiem o gustach się nie dyskutuje, każdy z nas ma inne wytyczne do auta i pisanie dalej, że przy tej cenie nie ma klimy i metalika czy trzeba dopłacać do czegoś tam jeszcze jest bez sensu. Piszemy tu o cenie 40900zł, a za to i tak producent daje sporo, jak i w skodzie za 45000 zł chyba z tego co wiem.

Zapomniałem dodać, że ładowność i pojemność bagażnika nadal jest większa w MCV, w Octavia II tour chyba również wypada całkiem nieźle ;-) .

No, ale patrząc na "doposażenie' MCV do ok 41 tys zł to nadal i i30 CW , a może nawet Octavia II Tour Kombi wypadnie lepiej. Tego już dokładnie jednak nie sprawdzałem.

W każdym razie jak wspomniałem wyżej NADAL KIBICUJE MCV-ce :-P , a TU to tylko parę zdań na temat obecnych cen, upustów, promocji i tego co się ma za te 40/45 tys zł. :-)
Ostatnio zmieniony przez TinTin 2010-11-12, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

marektbg 

Wysłany: 2010-11-12, 14:59   

TinTin napisał/a:
Piszemy tu o cenie 40900zł

Jak zamówisz w tej cenie i podeślesz mi skan zamówienia na i30 CW w wersji Base bez metalika to w ramach gratulacji wysyłam flaszkę :-)
W którym salonie podali Ci taką cenę?
Z tego się orientuję zwykłe i30 w tym największym rabacie 11tys przy gotówce na stary model, było przewidzianych na Polskę kilka sztuk a wyprzedaż trwa od początku października.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-11-12, 15:01, w całości zmieniany 1 raz  

TinTin 

Wysłany: 2010-11-12, 15:21   

marektbg napisał/a:

Z tego się orientuję zwykłe i30 w tym największym rabacie 11tys przy gotówce na stary model, było przewidzianych na Polskę kilka sztuk a wyprzedaż trwa od początku października.

Kilka sztuk?
:shock: A to pozamiatane w takim razie. W porządku. Zwracam honor ;-) :mrgreen:
Rynek śledzę "z góry", często nie dopytując się o szczegóły w salonach.

Zresztą w Polsce jest z tym nieco inaczej niż na zachodzie. :-D

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-11-12, 17:09   

To sa tzw. wirtualne promocje . Cena juz od np 29999 zl, wow , jednak tych aut praktycznie nie ma, ewantualnie sa 3-4 na caly kraj. Jednak widac, ze konkurencja walczy cena o klienta, wiec dacia musi zawalczyc wyposazeniem, gama silnikow, dostepnoscia, bo juz chyba nie zejda z cen nizej. W przeciwnym razie wiele osob jak ma do wydania 45-50 tys zl i perspektywe wielomiesicecznego czekania na wymarzona srednio wyposazona dacie kupi cos innego od reki w innym salonie innej marki.

Zastanawiam sie nad fenomenem dustera. Cena/mozliwosci ok, jednak test NCAP moze tu duzo zamieszac na plus lub na minus. Jakby dostal 3 gwiazdki wiele osob odpusci. Dzis w zasadzie wiekszosc aut dostaje 4-5 gwiazdek. Kibicuje Dusterowi 4 gwiazdki ;-)

piotrres 

Wysłany: 2010-11-12, 18:20   

mekintosz napisał/a:
wiec dacia musi zawalczyć wyposażeniem, gama silników, dostępnością, bo już chyba nie zejdą z cen niżej.

Popieram w całej rozciągłości linię Szanownego Kolegi! :lol:

mekintosz napisał/a:
W przeciwnym razie wiele osob jak ma do wydania 45-50 tys zł i perspektywę wielomiesięcznego czekania na wymarzona średnio wyposażona Dacie kupi coś innego od reki w innym salonie innej marki.

No dokładnie tak jak u mojej: 1. młodszej koleżanki i 2. (młodszej) sąsiadki:

Miały być: a1.) Sandero 1.6 8V ad2.) Stepway 1.6.
Są: dwie Sz. Fabie HTP
Zadecydował czas oczekiwania.
U mojej znajomej, która zamieszkała na wygwizdowie D. Duster 1.5 dCi 4WD. przegrał z używanym X-Trailem 2.0, ku uciesze jej męża.
Powód: przewidywany czas oczekiwania.

mekintosz napisał/a:
jednak test NCAP może tu dużo zamieszać na plus lub na minus. Jakby dostał 3 gwiazdki wiele osób odpuści. Dziś w zasadzie większość aut dostaje 4-5 gwiazdek. Kibicuje Dusterowi 4 gwiazdki ;-)

Jak będzie tak jak z Sandero (rozbili wersję ,najsłabiej wyposażoną pod względem bezpieczeństwa to może być źle: lepiej wyposażona w strej punktologii miała prawie 5 podstawowa mocne 3)
Co najmniej 4,0 Obstawiam 4,5
No chyba, że tata Reno, pilnuje żeby nie było za dobrze. Ale to byłoby zagranie nie fair i strzał we własne kolano. Bo zaraz się okaże że jakaś chińszczyzna ma lepsze wyniki niż dziecko R-N-D (myslę o E-NCAP oczywiście a nie o C-NCAP ***** :lol: )

MarkD 

Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-11-12, 23:24   

mekintosz napisał/a:
To sa tzw. wirtualne promocje . Cena juz od np 29999 zl,

W przypadku Hyundaja, po prostu bierzesz cenę z katalogu - rabat i wychodzi cena końcowa.
Problem jest przeważnie z samochodami z 2009 roku - np. jest tylko 2l benzyna ....

mekintosz napisał/a:
Zastanawiam sie nad fenomenem dustera.

Ja też ;-) wychodzi mi przez analogie do wczasów za zagranicą. Masz 2500zł na dwa tygodnie w Turcji, a sprzedawca mówi Ci, ze w tej cenie ma wakacje w Meksyku. No i jest przebój ;-)
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2010-11-12, 23:25, w całości zmieniany 2 razy  

piotrres 

Wysłany: 2010-11-14, 20:48   

Samochody do 30kPLN, z tego część i tak jest "po rabacie":

http://moto.pl/MotoPL/1,8...ce_,,ga,,4.html
Qniec świata, I oni chwalą Logana ;-)

TinTin 

Wysłany: 2010-11-20, 16:35   

O tej VISCIE jako konkurencji dla Dacii Logan wspominałem.
Poza skrzynią biegów, reszta wygląda już przyzwoicie.

http://www.autocentrum.pl...lisko-przelomu/

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-11-20, 16:47   

Jedyne debilne rozwiązanie jakie znalazłem w starej Indice to dzwignia kierunkowskazów po prawej stronie, wycieraczek po lewej... Nowa Indica Vista to dla mnie pełnowartościowy samochód, obawiałbym się jedynie o serwis po gwarancji (brak zamienników)

Cendra 

Marka: Skoda / FSO
Model: Citigo / 125p, Syrena 104
Silnik: 1.0 / 1.5 , 0,8
Rocznik: 12 / 83, 71
Wysłany: 2010-11-20, 19:12   

tata ma jakąś stronę internetową, konfigurator itp :?:

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wysłany: 2010-11-20, 19:31   

benny86 napisał/a:
Jedyne debilne rozwiązanie jakie znalazłem w starej Indice to dzwignia kierunkowskazów po prawej stronie, wycieraczek po lewej
Popieram rzeczywiście kretyństwo.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2010-11-20, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

MarkD 

Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-11-20, 19:38   

Cendra napisał/a:

Poszukaj w necie, z tego co pamiętam tam są 2 wersje (benzyna, diesel) tak samo wyposażone.

marektbg 

Wysłany: 2010-11-21, 09:28   

Wczoraj obejrzałem z zewnątrz w Kielcach na parkingu Tate Safarii - ten samochód jest gorzej niż straszny - nie jestem w stanie zrozumieć nikogo kto kupuje tak tandetny wóz i chce udawać szpanera w terenówce...

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-11-21, 11:27   

To samo mogą powiedzieć użytkownicy terenówek za ponad 100 000 o Dacii Duster.

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wysłany: 2010-11-21, 18:36   

Cendra napisał/a:

http://tatamotor.com.pl/

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-11-21, 18:39   

marektbg napisał/a:
Wczoraj obejrzałem z zewnątrz w Kielcach na parkingu Tate Safarii - ten samochód jest gorzej niż straszny - nie jestem w stanie zrozumieć nikogo kto kupuje tak tandetny wóz i chce udawać szpanera w terenówce...

Nadleśnictwa nie szukają szpanu:)

marektbg 

Wysłany: 2010-11-21, 19:08   

Akurat nadleśnictwa kupują auta raczej droższe, a nie wynalazki typu Safari - u mojej okolicy jakoś kochają Nissany i Toyoty. A kierowca Taty Safari, którego widziałem na leśniczego nie wyglądał, podobnie jak jego partnerka pseudo Solarka :-)
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-11-21, 19:09, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu