Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-16, 14:41
Mariusz napisał/a:
A tak szczerze powiedziawszy to po co Ci to?
Bo kocham takie rzeczy. Pracuje jako automatyk-elektronik w Drukarni, i zawsze takie urządzenia dawały i dają mi wiele radości.
Podłączając takie urządzenie i testowanie np. auta, sprawdzanie czy nie ma jakiś błędów, odczytując wartości rzeczywiste powoduje prawie orgazm u mnie. :)
A tak na poważnie jestem programistą sterowników przemysłowych Soft PLC , ja po prostu lubię podłączać komputer do wszystkiego co się da, ale powiem ci że dzięki takiej ciekawości dużo zyskałem pod każdym względem :)
Wiem też że ciekawość to pierwszy krok do piekła, ale u mnie jakoś to się nie sprawdza :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2009-02-14, 22:31, w całości zmieniany 2 razy
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-16, 14:51
Beckie napisał/a:
A do czego mogło by się przydać takie cudo kierowcy-nppiekarzowi? Odczyty z tego urządzenia można łatwo zinterpretować?
Bardzo łatwo można zinterpretować. Masz listę błędów dokładnie i dokładnie jest napisane co jest uszkodzone - napisy są w języku polskim. Jak również masz szczegółową listę błędów.
Klikając dosłownie dwa razy masz pokazane błędy jakie komp auta odczytał.
Jak pojedziesz autem do ASO to przynajmniej możesz im podpowiedzieć co jest nie tak, jak również jesteś dużo mądrzejszy od nich, bo zanim ASO się zdecyduje podłączyć auto do kompa to zapewne już kupę kasy wyrzucisz w błoto.
Wysłany: 2009-01-16, 14:59
Beckie napisał/a:
Spojrzałem na allegro i widzę, że jest więcej danych do wydobycia z auta. Mogłoby to służyć jako rozwinięcie komputera pokładowego?
No tak, ale to będziesz jeździł z laptopem w aucie ?
No chyba że masz PDA to możesz z nim jeździć.
Natomiast jeśli chodzi o komputer pokładowy w aucie to zapewne można,
ale to wiązałoby się ze zmianą oprogramowania auta. A nikt kodów źródłowych nie ma :)
Poza tym potrzebny jest program do samego programowania co również małe szanse aby znaleźć w necie.
Nie, nie. Chodziło o to czy po podłączeniu do kompa w domu odczytam więcej informacji zebranych w czasie jazdy niż to co pokazuje się na wyświetlaczu w aucie.
A co do kodów usterek - astra miała tak, że po odczytaniu kodów następowało ich kasowanie i przy następnym odczytaniu (np. w ASO) nie było ich już w pamięci.
Wysłany: 2009-01-16, 15:09
Beckie napisał/a:
Nie, nie. Chodziło o to czy po podłączeniu do kompa w domu odczytam więcej informacji zebranych w czasie jazdy niż to co pokazuje się na wyświetlaczu w aucie.
A co do kodów usterek - astra miała tak, że po odczytaniu kodów następowało ich kasowanie i przy następnym odczytaniu (np. w ASO) nie było ich już w pamięci.
Nie rozumiem, chcesz sam interfejs podłączyć w domu bez auta ?
To nic nie da, interfejs nie zapisuje w sobie wartości odczytanych.
Interfejs służy tylko jak taka przejściówka aby podłączyć komp do auta.
To co pokazuje laptop to są dane odczytane bezpośrednio z komputera auta.
Tutaj z błędami raczej tak nie jest, aby skasować błędy trzeba kliknąć w przycisk
"Reset Trouble Codes"
Nie rozumiem, chcesz sam interfejs podłączyć w domu bez auta ?
To nic nie da, interfejs nie zapisuje w sobie wartości odczytanych.
Interfejs służy tylko jak taka przejściówka aby podłączyć komp do auta.
To co pokazuje laptop to są dane odczytane bezpośrednio z komputera auta.
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2009-01-16, 17:24
Kasowanie błędów po ich odczycie, to droga donikąd-a raczej do pogłębiania usterek. Jak jest bład to trzeba usunąc przyczynę, czyli naprawić usterkę, a nie kasować błędy, co z resztą często robią serwisy. Za chwilę znowu jedziesz i bulisz, aż w koncu auto stanie. pozdr
Wysłany: 2009-01-16, 17:42
jurek napisał/a:
Kasowanie błędów po ich odczycie, to droga donikąd-a raczej do pogłębiania usterek. Jak jest bład to trzeba usunąc przyczynę, czyli naprawić usterkę, a nie kasować błędy, co z resztą często robią serwisy. Za chwilę znowu jedziesz i bulisz, aż w koncu auto stanie. pozdr
No co ty jurek nie powiesz ? :)
Przecież to jest tak oczywiste że aż głupio o ty wspominać, ale dzięki że przypomniałeś.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2009-01-17, 10:53, w całości zmieniany 1 raz
no to chyba chyba by się trzeba z kompem przejechać... oczywiście nie na kierownicy, ale np. na kolanach pasażera
A tak na marginesie:
jackthenight napisał/a:
jurek napisał/a:
No co ty jurek nie powiesz ? :)
Przecież to jest tak oczywiste że aż głupio o ty wspominać, dzięki że przypomniałeś.
Może dla Ciebie jest to oczywiste, ale to forum odwiedzają nie tylko wybitni znawcy techniki i nawet jeśli głupio o tym wspominać to uwaga jurka może być dla wielu cenna.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-08-05, 10:14, w całości zmieniany 1 raz
Może dla Ciebie jest to oczywiste, ale to forum odwiedzają nie tylko wybitni znawcy techniki i nawet jeśli głupio o tym wspominać to uwaga jurka może być dla wielu cenna.
Jackthenight lubi przykozaczyć ;)
_________________ "I not only think that we will tamper with Mother Nature, I think Mother want's us to"
Wysłany: 2009-01-17, 23:07
Fromage napisał/a:
Beckie napisał/a:
Jackthenight lubi przykozaczyć ;)
Zgadza się, ale nie miejcie mi tego za złe, mam po prostu nieraz taki trudny charakter. Poza tym jestem człowiekiem do rany przyłóż.
Koledzy nie zapominajcie, że komputer pokładowy ma jeszcze historię polączeń z nim dostępną w niektórych przypadkach tylko dla serwisu, więc na gwarancji to bym się trochę powstrzymał. Niech komuś z serwisu przyjdzie tam zaglądnąć jak będziemy za bardzo madrzy (o usterce) i co w tedy - po gwarancji.
Koledzy nie zapominajcie, że komputer pokładowy ma jeszcze historię polączeń z nim dostępną w niektórych przypadkach tylko dla serwisu, więc na gwarancji to bym się trochę powstrzymał. Niech komuś z serwisu przyjdzie tam zaglądnąć jak będziemy za bardzo madrzy (o usterce) i co w tedy - po gwarancji.
Przesadzasz, Marku - jeśli daćkowy ma taki rejestr, to zapewne zapisuje także historię działań, więc samo zaglądanie do niego nie może stać się podstawą do utraty gwarancji. Jeśli zaś nie ma... (;
(Trzeba by po prostu sprawdzić w dokumentacji, ale nie mam teraz czasu /:).
Wysłany: 2009-02-03, 16:34
Potrafi wszystko, tylko potrzebne jest oprogramowanie.
Darmowe pozwala na niewiele, ale dla użytkownika to wystarczy.
Długo się nim nie bawiłem, ale dla mnie najistotniejszą częścią jest właśnie możliwość odczytania wartości z czujników auta, podejrzenie błędów czy są i jakie są, i to w sumie mnie już zadowala.
Wysłany: 2009-02-03, 19:31
Działa z Dacią - mam to - tylko to jest wersja demo.
Z tej strony co podajesz również jest tylko demo.
A demo nic więcej niż Easy OBD II chyba nie umożliwia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum