Witam,
mam nadzieję że ktoś tu jeszcze jest, ponieważ mam pewien problem. Wszystko szło dobrze do punktu 4. "4. Z menu wybrać Menu rozszerzone, dalej archiwizacja i dalej wszystko oraz nawigację." wybrałem opcję "wszystko" ponieważ nie widziałem opcji "wszystko i nawigacja" lub podobnej, ale nie na tym polega główny problem, otóż rozpocząłem kopiowanie ale kiedy trwało już ponad godzinę postanowiłem je przerwać, myśląc że to jakiś błąd. Prosiłbym o napisanie czy to kopiowanie powinno tyle trwać i czy wybrałem dobrą opcję "wszystko" a jeśli nie to jaką powinno się wybrać.
wersja mne: 9.1.3
Ostatnio zmieniony przez Franek 2023-03-02, 17:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3839 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-03, 11:14
Nie pamiętam u siebie żadnej operacji kopiowania czy wgrywania, która trwała by dłużej niż 15 minut. Tak naprawdę to są zazwyczaj max. kilkuminutowe sesje.
Wersja: Outdoor Pomógł: 115 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3839 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2023-03-03, 14:35
Punkt 2c: "Archiwizacja Map, licencji itd"
Z archiwizacji nic innego nie używałem... Zresztą najlepiej zrobić archiwizacje map sposobem fabrycznym- poprzez menu MN.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-03-03, 14:40, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2023-03-04, 14:09
Franek napisał/a:
Jak zrobić archiwizacje "fabrycznym sposobem"? przez windowsa?
Według instrukcji obsługi, czyli tak, jakbyś chciał zrobić aktualizację oficjalnie, poprzez program Toolbox. Czyli jak pokazano tutaj:
https://youtu.be/XL4OYcTK8Nc
A potem zawartość pendrive skopiować sobie na komputer.
Ok dzięki, mam jeszcze kilka pytań dotyczących uwalniania,
1. rolka napisał "uwalniamy to co mamy np. 9.1.3" chodzi tylko o uruchomienie pliku "9.1.3_uwolniony" czy trzeba z nim coś więcej robić?
2. co się dzieje po rozpoczęciu uwalniania, mne się zresetuje? jeśli tak to czy radyjko włączy się normalnie czy trzeba będzie jakoś je obudzić.?
3. ile trwa uwalnianie?
Wysłany: 2023-03-04, 22:53
A może poczytasz sobie tą stronę: KLIK?
Myślisz, że ja pamiętam ile dokładnie trwało uwolnienie, gdy robiłem to 5 lat temu?
Chwilkę, może nawet krócej niż minutę... 😋 Nie pamiętam... Wkładasz pendrive z plikiem Upgrade.lgu (przeznaczonym dla Twojej wersji oprogramowania) i czekasz. Nic więcej.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2023-03-04, 22:56, w całości zmieniany 2 razy
faktycznie po 5-ciu latach można zapomnieć
ja mam zamiar uwolnić navi menu, które podlinkował rolka, który uwalnianie opisał tak "5. Powtarzamy pkt. 3, menu rozszerzone i uwalniamy to co mamy np. 9.1.3." pkt.3 "3. Włączyć Media Nav Evolution i po uruchomieniu włożyć pena w gniazdo USB czekamy na ikonkę menu" stąd to pierwsze pytanie.
Ok, prawie się udało, uwolniłem navi przez menu ( 0 błędów przy uwalnianiu), skopiowałem folder NNG na pena, powgrywałem nowe mapy, licencje na TMC i uruchomiłem inne bajery, poszedłem do samochodu uruchomiłem total commander i zacząłem usuwać z mne folder NNG, po chwili wywaliło komunikat że nie można usunąć 56 plików, no ok część się usunęła może będzie git zacząłem kopiować NNG z pena na mne, na start komunikat że istneje taki sam plik, kliknąłem od razu nadpisz wszystko żeby nie klikać sto razy, zaczęło się kopiowanie, po chwili komunikat o tym że nie można przenieść jakiegoś pliku, klikam ok takich komunikatów było dużo ale po jakimś czasie folder się skopiował (bez plików, których nie chciało przenieść), wyłączyłem total commander zrestartowałem mne i nawigacja o dziwo działa, ma nowe mapy, TMC, horyzont, teren i budynki, ale są też stare mapy, których nie chciałem (pozostały w folderze NNG ponieważ nie chciały się usunąć). Czemu nie mogłem wykasować całego folderu NNG i czemu niektóre pliki nie chciały się skopiować?
Ostatnio zmieniony przez Franek 2023-03-05, 18:31, w całości zmieniany 4 razy
A i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, mogę instalować te aktualizacje z media nav toolbox, nie cofnie mi to uwolnienia albo nie usunie np. licencji na tmc?
Wiedziałem, że dasz rady.
Tam napisałem jak niżej:
"W międzyczasie wymieniamy tylko mapy na nowsze. Nie aktualizujemy nawigacji"
Aktualizacja raczej nic Ci nie da A może popsuć uwolnienie
Wysłany: 2023-03-07, 10:53
Franek napisał/a:
A i jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, mogę instalować te aktualizacje z media nav toolbox, nie cofnie mi to uwolnienia albo nie usunie np. licencji na tmc?
Właściwie powinieneś zrobić próbę aktualizacji systemu najpierw- przed uwalnianiem. Wtedy byłbyś pewien, że masz wszelkie dostępne poprawki. A po uwolnieniu oczywiście również możesz to zrobić- wszelkie poprawki, które nie zmieniają widocznego numeru wersji oprogramowania w żaden sposób nie wpływają na uwolnienie ani na wgrane mapy. Oczywiście w takim wypadku akceptujesz tylko poprawki typu "konfiguracja urządzenia" a nie mapy- jeżeli zaakceptujesz mapy, to przywróci Ci mapy sprzed uwolnienia. Ale ponieważ masz wersję 9.1.3 to są raczej minimalne szanse, że jakieś poprawki będą się nadal pojawiać- po prostu to ostatnia wersja oprogramowania dla MN2.
Inaczej mówiąc- ja dopóki miałem MN2, to pomimo uwolnienia i wgranych własnych map aż do końca wgrywałem przez Toolbox wszelkie oficjalne poprawki sprzętowe i nijak to nie wpływało na wgrane nieoficjalnie mapy, licencje itp.
Tylko pojawienie się aktualizacji podnoszącej numer wersji oprogramowania skutkowało tym, że uwolnienie trzeba było zrobić ponownie (na przykład przejście z 9.1.1 na 9.1.3)- ale w Twoim wypadku to raczej nie grozi.
Proszę o pomoc bo już nie wiem czy Ja coś robię źle czy o co chodzi. Mam Dacie Sandero 2 Stepway z 2014 90T. System to 4.1.0. Auto jest sprowadzane z Nkemiec i nie ma polskich map. Podążałem za krokami instytucji z GoDuster! i utknąłem w miejscu gdzie za pomocą porogam powinienem wgrywać mapy na pendrive. Znalazłem paczkę map całej Europy here 2023 q4. Program widzi te mapy oraz mój pendrive tyle że jedyne co mogę zrobić to zaktualizować mapy już istniejace w aucie ( Niemcy itp są obecnie z 2014 o ile dobrze pamiętam ) I normalnie aktualizują się do 2023 ale po zaznaczeniu „Polish” i kliknięć „Add” dwukrotnie się coś ładuje ale nic się nie zmienia anie w zakładce z mapami ani w plikach na pendrive. Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.
Wysłany: 2024-07-16, 08:08
Molek napisał/a:
Podążałem za krokami instytucji z GoDuster! i utknąłem w miejscu gdzie za pomocą porogam powinienem wgrywać mapy na pendrive.
Problem jest taki, że chyba mało kto wgrywał mapy do MN w wersji 4.1.0 tym sposobem (programem) z GoDuster- dlatego trudno się do tego bezpośrednio odnieść i stwierdzić co robisz źle. Korzystając z tamtych porad z GoDuster, wybrałbym "Metodę 3" jako najłatwiejszą. Spróbuj tą metodą, albo wróć do pierwszego wpisu w naszym bieżącym wątku i skorzystaj z "pendrive Anioła"- skrypt kol. Anioła upraszcza procedurę. Gdy miałem jeszcze MN na Windowsie, to korzystałem tylko z tej metody. Zarówno skrypt Anioła, jak i "Metoda 3" z GoDuster wymagają ręcznego skopiowania odpowiednich plików map do odpowiednich folderów i nie korzystają z żadnego dodatkowego programu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-07-16, 08:15, w całości zmieniany 1 raz
A jest opcja że pobrałem jakieś pliki które mogą być wybrakowane? Bo niektóre bo np: polish z map ma po myślniku dopisek "kopia" I trochę mnie to zdziwiło ale program to niby widział. Może mógł by ktoś podesłać pliki ( dropboxem lub czymś takim ) chociaż samej polski bo w sumie to by mi wystarczyło. I jeszcze jedno pytanko. W jednym z pierwszych kroków miałem "podmienić" ( czyli pobrać na pendrive i wgrać do auta ) plik aby uwolnić system. I czy cis powinno się zmienić? Mam namyśli, jak mam zweryfikować czy zrobiłem to dobre i zadziałało. Bo właśnie sprawdziłem czy te mapy Niemiec się z aktualizują na 2023 no i niestety nie mimo że na pendrive pliki zmieniały się z 2014 na 2023 A co do tego "Anioła" to czy to zadziala na moim systemie 4.1.0 ?
Ostatnio zmieniony przez Molek 2024-07-16, 10:00, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2024-07-16, 10:10
Molek napisał/a:
W jednym z pierwszych kroków miałem "podmienić" ( czyli pobrać na pendrive i wgrać do auta ) plik aby uwolnić system. I czy cis powinno się zmienić? Mam namyśli, jak mam zweryfikować czy zrobiłem to dobre i zadziałało. Bo właśnie sprawdziłem czy te mapy Niemiec się z aktualizują na 2023 no i niestety nie mimo że na pendrive pliki zmieniały się z 2014 na 2023 A co do tego "Anioła" to czy to zadziala na moim systemie 4.1.0 ?
Nie bardzo jest jak sprawdzić uwolnienie, ale to można robić wielokrotnie i jeżeli masz wątpliwości, to zrób uwolnienie ponownie. Ważne żeby pobrać właściwy plik dla swojej wersji oprogramowania. Może właśnie z powodu braku właściwego uwolnienia nie wgrałeś map...
Czytałeś wątek Anioła- TUTAJ?
Niestety chyba nikt tego nie potwierdził dla Twojej wersji, więc są wątpliwości. Jednak skrypty Anioła powinny działać z każdym MN na Windows, przynajmniej w kwestii uwolnienia- widzę tam pliki uwolnień już od wersji 4.0.3. Nic nie zepsujesz, więc warto po prostu sprawdzić.
Ostatnia wersja Anioła to v1.6
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-07-16, 10:23, w całości zmieniany 3 razy
Zerkałem na wątek Anioła ale wczytam się w to dokładnie po powrocie do domu. A oc do map to mógłby ktos pomóc tak dla pewności. Bo dość długo szukałem ale nie jestem pewien czy to co pobrałem jest ok. Tak jak wspomniałem wyżej, sama polska wystarczy bo w wątku z Aniołem jest link do strony z której można pobrać mapy ale z tego co widzę to już nie działa
Ostatnio zmieniony przez Molek 2024-07-16, 10:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum