Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-03-13, 15:25
Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie? Nie wiem też gdzie by ją zamontować - czy w dolnej części szyby, w środkowej cześci szerokości czy może "na przeciwko" lusterka wstecznego?
Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie? Nie wiem też gdzie by ją zamontować - czy w dolnej części szyby, w środkowej cześci szerokości czy może "na przeciwko" lusterka wstecznego?
Najważniejsze w/g mnie to kwestia nie płaskiej szyby, tylko tego, aby poniżej szyby nic nie było. Czyli auta typu sedan odpadają, cokolwiek co wystaje Ci poniżej szyby i zasłania widok poniżej, powoduje że soczewka jest raczej bezużyteczna.
Montuje się ją na dole szyby, aby widziała jak najwięcej ziemi.
Mocuje sie smarujac szybe woda a nastepnie dociskajac do niej soczewke, starajac sie usunac wszystkie pecherzyki powietrza. Demontuje sie odrywajac od tejze szyby
Też bym chętnie w swoim samochodzie zamontował ale mam jedną obawę: na auckji przeczytałem, że soczewka jest przeznaczona do samochodów z płaską tylną szybą (kombi, pickup itp). W moim aveo szyba jest lekko zaokrąglona (jak w każdym hb chyba...) więc nie jestem pewien czy soczewka spełniłaby swoje zadanie?
Chciałbym rozszerzyć nieco pytanie, które zadał benny86 czy ta soczewka jest idealnie płaska od strony szyby i czy jest na tyle elastyczna, że można ją dopasować do niewielkiej krzywizny szyby?
czy ta soczewka jest idealnie płaska od strony szyby
Tak, od strony szyby jest płaska. Od drugiej strony jest perforowana.
Beckie napisał/a:
można ją dopasować do niewielkiej krzywizny szyby?
Możesz ją nawet zwinąć w rulon. Jest bardzo elastyczna.
Jeżeli chodzi o montarz to można próbować do woli. Bez utraty wartości można ją wielokrotnie "przyklejać" i "odklejać" w różnych miejscach. Miejsce musi być takie, żeby jak wspominał piotrkrk nic pod nią nie było. Nawet tylnej wycieraczki. Ja u siebie usunąłem naklejkę "elf" mam soczewkę maksymalnie w prawym dolnym rogu.
Niestety montowałem to tylko w dusterze, ale zdroworozsądkowo jak przy każdej soczewce zmieniając jej kształt zmieniasz kąty załamania światła więc obraz może być inny. To jest tylko kawałek plastiku za 30pln. Tak czy inaczej zniekształcenia są a obraz nie jest krystalicznie czysty.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-03-14, 18:33
Mam tą soczewkę i czujniki cofania doklejane. Lepiej kupić czujniki cofania za 50zl niż tą soczewkę, ja cofam na lusterka boczne i ta Soczewka nie jest mi potrzebna.
wystarczy przeczytać dokładnie co kolega TAXI napisał:
TAXI AIRPORT napisał/a:
Mam tą soczewkę i czujniki cofania doklejane
i wszytsko jasne - wspomniane obiekty zostaną zapewne wyłapane przez czujniki...
No tak, ja przyczepiłam się tylko do zacytowanego zdania.
Nie każdy decyduje się na montaż czujników, a taka soczewka to ani wielki koszt, ani skomplikowany montaż - czyli nic do stracenia, a ułatwienie jakieś jest.
...wystarczy przeczytać dokładnie co kolega TAXI napisał:
TAXI AIRPORT napisał/a:
Mam tą soczewkę i czujniki cofania doklejane
i wszytsko jasne - wspomniane obiekty zostaną zapewne wyłapane przez czujniki...
czujniki niekoniecznie wszystko wyłapią... mam czujniki w dwóch samochodach (po 4 szt.) i tylko dzięki ograniczonemu zaufaniu nie miałem żadnej "przygody" a były sytuacje, że coś na drodze było ... wydaje mi się (polegam wyłącznie na tym co piszą posiadacze soczewki i co pokazują filmy), że soczewka w pewych sytuacja uzupełni system obserwacji...
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2011-03-22, 20:15
Ta soczewka jest naprawdę dobra,widać dużo więcej, niż normalnie przez tylną szybę ,cena tylko 15zł,pełna przejrzystość soczewki po przyklejeniu dopiero po ok. 15h . Gdyby ktoś nam zaparkował motocykl lub rower za Dusterem, to ona na pewno pomoże .Pasuje raczej ta prostokątna 15xcoś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum