Wysłany: 2014-05-24, 18:21 fuelstat.net - wydatki pod kontrolą
Od wielu już lat wszystkie swoje wydatki związane z paliwem notowałem w motostat.pl (m.in. wszystkie tankowania swojego Dustera). Jakiś rok temu postanowiłem stworzyć swój własny system do tego celu. System, który będzie bardziej czytelny (bez reklam) i do którego będę miał dostęp z telefonu (motostat nie oferuje takiej możliwości - przynajmniej na iOS). System na razie tylko po angielsku, ale niedługo powinna pojawić się również wersja polska. Na doprowadzenie fuelstat do obecnego kształtu poświęciłem mnóstwo wolnego czasu .
Zapraszam wszystkich, którzy prowadzą wydatki pojazdu na stronę: fuelstat.net.
Będę wdzięczny za uwagi i ewentualne propozycje zmian.
Dodatkowo poniżej zamieszczam (promo) kody do aplikacji dla iPhone:
K4WX7X3NA9RF
YY7PWWWTNJYL
T7NHPFJKWER9
MLJLPAJMRHLF
EMPWNMNE67RX
J9HFJJHLYMXJ
HLTYE7XYYTXX
6AE7X7AYJ69E
LNFFW77YHJ3H
LARNATA9L37J
Każdy kod może być wykorzystany tylko raz (w App Store należy zrobić Redeem), więc kto pierwszy ten lepszy.
Podoba mi się kod strony. Ładne wcięcia i dużo komentarzy. Aż się przyjemnie czyta.
Jabłuszka nie mam, więc kodu nie potrzebuję. Ale nie omieszkam wypróbować stronki.
Edit: Nie byłabym sobą, jakbym nie przyuważyła jakiejś podwójnej spacji czy czegoś w tym rodzaju. W Terms&Conditions, w pkt. 1.11 jest spacja przed przecinkiem zamiast za. A prawdę mówiąc powinien być slash zamiast przecinka: "and / or".
Ostatnio zmieniony przez kicia 2014-05-25, 23:26, w całości zmieniany 1 raz
Dla pojazdów na LPG lub CNG można również dodawać tankowania benzyną. System liczy osobno średnie zużycie dla paliwa (konkretnego rodzaju paliwa z konkretnej stacji). Oraz liczy średnie zużycie paliwa przez pojazd (bez względu na rodzaj paliwa).
Pytanie czy to wystarczy. Z tymi rodzajami pojazdów niestety nie jest łatwo
Ciekawe, czy nadaje się do rejestracji kosztów paliwa dla samochodów napędzanych gazem?
Gdzie jak wiadomo zużywany jest zarówno gaz jak i benzyna.
A korzystałeś/korzystasz z motostat.pl?
Ja to już mam ponad rok i w miarę jest to przejrzyste dane (to zależy dla kogo).
Na gazie podaję pełne tankowanie, a na benzynie podaję niepełne tankowanie np. 15l zamiast na full, bo ja tak robię, bo benzyny używam do uruchomienia silnika
Jeżeli będziesz tankował benzynę do pełna to pokaże Ci średnie zużycie paliwa oraz koszty wydanej kasy.
W najbliższym czasie na pewno nie. Największym problemem dla mnie jest to, że nie za bardzo znam SDK dla Androida i nie ciągnie mnie aby się tego uczyć. Jeśli jednak, znajdzie się ktoś chętny to mam napisaną dokumentację do API (REST), w której w miarę dokładnie opisałem każde żądanie. Na chwilę obecną to prawie 80 stron.
bebe napisał/a:
Bardzo wporzo. :)
Dzięki.
bebe napisał/a:
Popracowałbym tylko nad angielskim, bo jest sporo błędów stylistycznych i literówek.
W takim razie muszę się dokładnie temu przyjrzeć (lub poprosić kogoś o przyjrzenie). Dzięki za zwrócenie uwagi.
bebe napisał/a:
importu statystyk z AutoCentrum
Dodałem do TODO i dodam niedługo.
bebe napisał/a:
eksportu statystyk, żeby się nie zamknąć vendorowo ;)
To mam w TODO i pracuję nad tym obecnie.
bebe napisał/a:
turbo-ślicznych ikonek forumowych, bo jakże to tak bez ikonek. ;)
Jeśli chodzi Ci o avatary to korzystam z serwisu gravatar.com. Wystarczy tam sobie zdefiniować avatara pod adresem email, na który się logujesz i avatar zostaje pobrany automatycznie (wiele serwisów już ma integrację z gravatarem i czasami można się zdziwić widząc swojego avatara w serwisie, na który się dopiero rejestruje ).
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2014-05-27, 09:43
Aznar napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o avatary to korzystam z serwisu gravatar.com.
Zauważyłem, ale nie o to mi chodziło. :)
Chodzi mi o ikonki do umieszczania w podpisie na forum. (Tutaj ich nie widać, bo chwilowo mamy wyłączone podpisy.) AutoCentrum proponuje takie:
Gdybym był AJAXowo/jQuerowym/łałałiła programatorem/grafikiem, to wręcz wyrzeźbiłbym zgrabny edytorek, pozwalający samemu użyszkodnikowi poskładać sobie ikonkę z gotowych elementów (symbol paliwa, spalanie, przebieg, rocznik, model, kolor fg i tła), ale na szczęście nie jestem. :)
Kiedy pojawi się możliwość importu dorobku z innych serwisów, to z chęcią się przeniosę. Możesz śmiało informować o postępach w tym wątku.
Rozumiem już. Na razie w systemie jest do wyboru jeden rodzaj sygnaturki:
Z czasem może to rozwinę (o inne rozmiary/kolory). Tym bardziej, że obrazek jest generowany w kodzie więc można różne "cuda" z tym robić. Na razie nie chcę robić czegoś na wyrost. Czegoś co może się nie przydać.
W tej chwili się skupiam nad poprawą błędów, krytycznymi funkcjami (import/eksport) oraz możliwością dodawania kierowców do pojazdów, którzy będą mogli tylko dodawać/edytować tankowania i wydatki do tych pojazdów.
Wysłany: 2014-06-04, 13:23
grapess napisał/a:
bebe napisał/a:
grapess napisał/a:
bebe napisał/a:
bo chwilowo mamy wyłączone podpisy
A kiedy będą włączone?
Po migracji na nowy silnik.
A możesz podać w formacie typu DATE :)
No właśnie nie bardzo. :) Potrzebuję na to jedną nockę w weekend, a obecnie wszystkie weekendy mam zajęte, bo wyjazdy, wakacje, pogoda, rodzina, takie tam. ;)
Wysłany: 2014-06-04, 14:20
Widzę, że pojawił się import. :)
Niestety, na danych z autocentrum wywala się. Jak zobaczyłem eksport z autocentrum to w sumie się nie dziwię, też bym się wywalił. :> Próbka autocentrumowych możliwości:
Zwracam uwagę na śmietnik w kodowaniu, poza tym po prostu rozczulający jest format "danych" proporcji miasto/trasa, stylu jazdy czy rodzaju tankowania. :D
Mnie przeraziło mieszanie formatu liczb. Formatowanie według kraju waluty? Do eksportu???
Dobrze chociaż, że nie wpadli na to, żeby formatować też nie-kwotowe liczby - bo kilometry byśmy dostali jako 1,298.00
Wysłany: 2014-06-05, 20:16
Aznar napisał/a:
bebe napisał/a:
Widzę, że pojawił się import. :)
Import na razie jest tylko z motostat.pl. Ale rzeczywiście import z autocentrum to będzie wyzwanie ;/
Jakbym miał przykładowy eksport z motostat, to mógłbym na kolanie wyrzeźbić konwerter, którego logikę później wystarczyłoby tylko przetłumaczyć na to, w czym pisany jest fuelstat. :]
Wysłany: 2014-06-06, 14:32
grapess napisał/a:
Mówisz i masz, poszło na PW/maila
Dzięki. :)
Przyjrzałem się i poległem. Eksport z motostat nadaje się tylko do motostat, bo zawiera indeksy do słowników paliw i czegośtam jeszcze. Żadnej dokumentacji do ichniego formatu nie udało mi się znaleźć. Zakładam, że Aznar ma to w małym palcu, to może rzuci trochę światła na format motostatowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum